ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2016 0:33
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποίησαν χθες στο Επιμελητήριο τα μέλη του Συλλόγου Συνταξιούχων Προσωπικού Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ν. Λάρισας Εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποίησαν χθες στο Επιμελητήριο τα μέλη του Συλλόγου Συνταξιούχων Προσωπικού Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ν. Λάρισας

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αλλαγή του σκηνικού από σήμερα στον καιρό, καθώς η λιακάδα και οι υψηλές θερμοκρασίες θα μας αφήσουν για λίγο, ενώ στις βροχές που αναμένουμε το Σαββατοκύριακο, θα υπάρχει και λασποβροχή. Έτσι σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν, και πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές τοπικού χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-νοτιοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο αναμένονται αραιές συννεφιές, αν και προς το απόγευμα της Κυριακής υπάρχει πιθανότητα βροχής, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει (12 έως18 βαθμούς Κελσίου). Από Δευτέρα η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες (24-26 βαθμούς Κελσίου) επανέρχονται, ενώ η θερμοκρασία θα ανεβαίνει σταδιακά μέχρι και το τέλος της επόμενης βδομάδας.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ

Στην πληρωμή της στρεμματικής ενίσχυσης στο βαμβάκι του 2015 με ποσό 70-71,5 ευρώ/στρ (ανάλογα με την αναγνώριση των στρεμμάτων) και της συνδεδεμένης ενίσχυσης τεύτλων (με 53 ευρώ) προχώρησε προ ημερών ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Συνολικά οι πιστώσεις και για τις δύο πληρωμές αγγίζουν τα 178,7 εκατ. ευρώ, ήτοι στρεμματικής ενίσχυση βάμβακος 2015, 176.401.314,48 ευρώ σε 47.373 δικαιούχους και συνδεδεμένη ενίσχυση ζαχαρότευτλων 2015 2.316.049,85 ευρώ σε 1.323 δικαιούχους. Συνολικά οι πληρωμές και των άλλων μέτρων που ανακοίνωσε ο Οργανισμός πληρωμών του ΥπΑΑΤ αγγίζουν τα 180.040.946,10 ευρώ.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Να συγκροτηθεί δίκτυο αγροτικών στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή και πολλών νέων αγροτών και γεωτεχνικών πρότεινε αρμοδίως ο Βασίλης Έξαρχος και η πρότασή του έγινε αμέσως αποδεκτή. Το γεγονός αυτό σημαίνει αυξημένα καθήκοντα για τον Λαρισαίο πολιτικό, αφού εκτιμήθηκε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το τρέξιμο άρχισε από τον Έβρο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Με αφορμή την είδηση ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει τις βεβαιώσεις επιδότησης του 2015 και αυτό θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων», το τοπικό υποκατάστημα επισημαίνει πως «η σχετική εφαρμογή λειτουργεί εδώ και καιρό στον σύνδεσμο http://www.opekepe.gr/tax-attestation.asp. Για τη λήψη της βεβαίωσης ποσών επιδότησης θα επιλέγεται το έτος 2015 και θα εισάγονται από τον κάθε ενδιαφερόμενο τα ακόλουθα στοιχεία στην φόρμα: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τα τέσσερα (4) τελευταία ψηφία της Αστυνομικής Ταυτότητας που έχουν δηλωθεί στην ΕΑΕ 2015. Τα 4 τελευταία ψηφία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που έχετε δηλώσει στην ΕΑΕ 2015 (ΜΟΝΟ για τις περιπτώσεις Νομικών Προσώπων και μόνο για το έτος 2015). Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έναρξη υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2016 με καταληκτική ημερομηνία την 16/5/2016».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τα Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της Αγιάς, τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου Γερακαρίου, τις επιτροπές αγώνα στα χωριά, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, να συμμετέχουν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Απριλίου στις 8 το βράδυ στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά. Στη σύσκεψη θα γίνει αποτίμηση του 40ήμερου αγώνα των μπλόκων που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το αγροτικό κίνημα. Θα συζητηθεί η συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και η συμμετοχή στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που θα γίνει τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΤΟΥ ΘΕΣγη ΜΕ ΤΗΝ 3ΑΛΦΑ

Συνεχίζει την επέκταση στον τομέα της συμβολαιακής γεωργίας ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη. Μετά τη συμφωνία με την εταιρία Μπαρμπα-Στάθης και η εταιρία 3Αλφα υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά οσπρίων. Τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν όσπρια τα οποία θεωρούνται μια ελλειμματική παραγωγή η οποία παρουσιάζει όμως μια αυξητική τάση στην κατανάλωση. Η συμβολαιακή γεωργία τόσο με άλλους Συνεταιρισμούς όσο και με εταιρίες αποτελεί στρατηγικό στόχο του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη και αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Μέσω αυτής τα μέλη του Συνεταιρισμού διασφαλίζουν τόσο τη διάθεση της παραγόμενης ποσότητας τους όσο και το επίπεδο της τιμής το οποίο καθίσταται από πριν συμφωνημένο. Με δεδομένη την έμφαση που δίνει ο ΘΕΣγη στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων του, ο αγοραστής – εν προκειμένω- η 3Αλφα, μέσω και της συμφωνίας, θα εξασφαλίσει την ποσότητα αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που θα προμηθευτεί από τον Συνεταιρισμό.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (;) ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Επίκαιρη ερώτηση για την απόπειρα απαξίωσης του ελληνικού γιαουρτιού και της ελληνικής γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφίας κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου. Η κ. Μάρκου ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται να αποσύρει την εν λόγω ΚΥΑ που αφορά στην τροποποίηση των διατάξεων του ΚΤΠ για το γιαούρτι και να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση νωπού γάλακτος για την παρασκευή γιαουρτιού, αλλά και σε ποιες ακόμη ενέργειες θα προβεί για την περιφρούρηση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» και την ενδεχόμενη κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ ή ως ΠΓΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Σήμερα Παρασκευή (8/4) ξεκινάει η συζήτηση του Νομοσχεδίου για τους Συνεταιρισμούς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Επιτροπή, το Νομοσχέδιο θα προωθηθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Στο παρόν νομοσχέδιο (Άρθρο 47) περιλαμβάνεται και ρύθμιση για τις αγορές παραγωγών (farmers' markets) που θα διευθετεί το χρόνιο ζήτημα νομιμότητας της πώλησης των προϊόντων των βιοκαλλιεργητών στις λαϊκές αγορές.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΓΑ

Τη διευθέτηση του ζητήματος που είχε προκύψει με τις εκπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, εξαιτίας των capital controls που είχαν επιβληθεί τον Ιούλιο του 2015 μέσω επερχόμενης ΚΥΑ γνωστοποίησε με δηλώσεις του τον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές: «Πήραμε μια απόφαση ως Δ.Σ. να συμπεριλάβουμε σε ΚΥΑ που θα βγει, για λόγους που έχουν να κάνουν με τα capital controls του 2015, ότι όσοι παραγωγοί χρωστούσαν την εισφορά του 2014, είχαν κάνει εξουσιοδότηση και τους έχουμε κρατήσει τουλάχιστον το 50% και πήγαν και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην προθεσμία που υπήρχε τον Ιούλιο του '15, οπότε πήγαν να πληρώσουν εκ των υστέρων να τους θεωρήσουμε ασφαλιστικά ενήμερους ώστε να λάβουν την αποζημίωση». Πρόκειται δηλαδή για την αποζημίωση που θα καταβληθεί για το '15 σε αυτούς τους παραγωγούς. Ορισμένοι παραγωγοί περίμεναν να καταβάλουν τις εισφορές με τη λήξη της προθεσμίας, τον Ιούλιο του '15, δεν υπήρχε δυνατότητα πληρωμής ούτε μέσω μεταφοράς λογαριασμού, οπότε είπαμε να ρυθμίσουμε το θέμα ώστε αυτοί οι άνθρωποι να εξυπηρετηθούν. Το ζήτημα θα διευθετηθεί με ΚΥΑ που θα βγει μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass