ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2016 7:32

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συννεφόκαμα σήμερα και το Σαββατοκύριακο, αφού λίγες ώρες θα βλέπουμε τον ήλιο, όμως ο υδράργυρος θα βρίσκεται στα ύψη. Έτσι σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε συννεφιές, κατά διαστήματα ηλιοφάνεια, ενώ η θερμοκρασία σταδιακά θα ανεβαίνει. Την Παρασκευή θα κυμαίνεται από 16 ως 25 βαθμούς Κελσίου, το Σάββατο 16-27, την Κυριακή 17-29, ενώ τη Δευτέρα θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Από Τρίτη επανέρχεται η ηλιοφάνεια, φυσιολογικές οι θερμοκρασίες.

 

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΙΤΗΡΑ

Προς πρώιμη ωρίμανση βαδίζουν τα σιτηρά στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν φέρει κατά ένα 10ήμερο μπροστά (σε σχέση με πέρυσι) τις καλλιεργητικές πρακτικές, ενώ σε λίγες μέρες καιρού επιτρέποντος θα ξεκινήσει και η σπορά του βαμβακιού. Σύμφωνα με πληροφορίες φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα βαμβακιού στον νομό Λάρισας θα είναι μειωμένα κατά 30%, ενώ μικρότερη μείωση παρουσιάζει και το καλαμπόκι. Αφορμή στάθηκαν το κόστος παραγωγής (κυρίως το κόστος της άρδευσης), αλλά και οι μειωμένες αποδόσεις που σημειώθηκαν πέρυσι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών που εγκατέλειψε το βαμβάκι έσπειρε σιτηρά και ένα μικρό ποσοστό βρήκε διαφυγή προς τα ψυχανθή.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας συνδιοργανώνουν ανοιχτή ενημερωτική ημερίδα στη Λάρισα αύριο Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 10:00 στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων των ΤΕΙ Θεσσαλίας με θέμα: «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) 2016 - Υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΑΕΕ) 2016». Η ημερίδα απευθύνεται εκτός από τους παραγωγούς και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο στη συγκεκριμένη διαδικασία πρόσωπο ή φορέα (π.χ. γεωτεχνικοί, σύμβουλοι, ενώσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύλλογοι, άλλοι φορείς κ.λπ.). Θα ακολουθήσει συζήτηση για όλα τα θέματα που συνδέονται με την αίτηση, τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.λπ. Κύριος σκοπός της ημερίδας αποτελεί η ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τη σωστή υποβολή των ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης και θα τονιστούν οι υποχρεώσεις των δικαιούχων για όλες τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και για τους προβλεπόμενους ελέγχους.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ

Την έναρξη της λειτουργίας -σύντομα όπως αναφέρεται- ειδικής εφαρμογής για ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπησης ειδικότερα σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη συνδεδεμένη βάμβακος, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι «σύντομα θα λειτουργήσει η ειδική αυτή εφαρμογή με σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων μείωσης της ενίσχυσης ή κυρώσεων λόγω του ελέγχου. Η εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ θα λειτουργήσει κατά τρόπο όμοιο με εκείνον της υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπησης για τη Βασική Ενίσχυση (BPS), όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στους κατά τόπους Φορείς και στις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται, προκειμένου να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα του ελέγχου με σχετική εκτύπωση, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά τα αποτελέσματα της τηλεπισκόπισης ανά αγροτεμάχιο, και να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένστασης. Ο ενιστάμενος θα έχει τη δυνατότητα να προσκομίζει παραστατικά έγγραφα που να αποδεικνύουν τα τυχόν προβλήματα ανάπτυξης της καλλιέργειας, προκειμένου να συνεκτιμηθούν κατά την εξέταση των ενστάσεων. Η εφαρμογή θα δέχεται αιτήματα - ενστάσεις για εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύνολο των ενδιαφερόμενων δικαιούχων».

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Θεοφράστου 1, Λάρισα) του 1ου ΕΠΑΛ Λάρισας – Τομέας Γεωπονίας και του Αγροτικού ΙΕΚ Open Mellon, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Απριλίου και ώρα 9.00 π.μ. Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση των σπουδαστών για τα αντικείμενα και τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου καθώς και των εργαστηρίων που διαθέτει για την εξυπηρέτηση των εργασιών του. Πιο συγκεκριμένα οι σπουδαστές θα ενημερωθούν για τα προγράμματα σποροπαραγωγής, τα ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα στις καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα καλλιέργειας, τις αναλύσεις εδαφών φυτών, νερών και αποβλήτων και τα πειράματα που διεξάγονται στον αγρό.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ πρόκειται να καταβάλει σήμερα Παρασκευή 15 Απριλίου, 25.787.319,03 ευρώ σε 14.627 δικαιούχους για ζημιές που υπέστη η φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο τους μέσα στο 2015. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο νομός Πέλλας, όπου θα καταβληθούν συνολικά 4.756.235,13 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι νομοί Λάρισας και Ηρακλείου με τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους τους να εισπράττουν 3.319.331,17 ευρώ και 3.316.614,36 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η διαδικασία των εκκαθαρίσεων και των πληρωμών συνεχίζεται συστηματικά έτσι ώστε όλοι οι δικαιούχοι αποζημιώσεων να πληρωθούν εγκαίρως και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την αγροτική τους δραστηριότητα, ενώ εντός του Απριλίου θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη πληρωμή.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Ηλεκτρονικό ανοικτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές σε ευρώ, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή για την ανάθεση υλοποίησης του έργου «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων στο πλαίσιο του προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2016» στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας προκήρυξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 291.178,86 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (23%), πλέον ΦΠΑ 66.971,14 ευρώ, και συνολικά σε 358.150 ευρώ. Η διάρκεια του έργου ορίζεται από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και έως τις 15/11/2016.

ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ

Ολοκληρώθηκαν και στη Θεσσαλία οι εκλογές για την ανάδειξη των θεματικών Τομεαρχών στη Γεωργία στις ΝΟΔΕ της ΝΔ, χωρίς να προκύψουν νέα ονόματα. Έτσι στη Λάρισα τομεάρχης Αγροτικού αναδείχτηκε (μοναδικός υποψήφιος) ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Σπύρος Τσικρίκας, στη Μαγνησία ο Δημήτρης Σπαθής, στα Τρίκαλα ο αγρότης Βαγγέλης Κωστόπουλος, στην Καρδίτσα ο Βασίλης Γιαννάκος.

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ

ΓΛΥΚΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος θα γλυκάνει και πάλι την Λάρισα από το Σάββατο 16 Απριλίου ως και την Τετάρτη 20 Απριλίου στην Κεντρική πλατεία με διάφορα είδη μελιού και με τα προϊόντα της μέλισσας, γύρη, βασιλικό πολτό, κερί, πρόπολη και ποτά από μέλι , καθώς και καλλυντικά από τα προϊόντα της μέλισσας. Στο μεταξύ το δεύτερο σεμινάριο μελισσοκομίας σε επίπεδο αρχαρίων πραγματοποίησε προ ημερών ο Μελισσοκομικός Σύλλογος ν. Λάρισας διάρκειας τριών ημερών στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ».

ΕΝΩΣΗ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ

ΒΡΑΧΥΚΕΡΑΤΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ

Η ιδρυτική συνέλευση της «Ένωσης Εκτροφέων Βραχυκερατικής Φυλής» θα γίνει στην Καρδίτσα 7 Μαΐου. Το πρώτο σημαντικό βήμα για τη γνωριμία και διασύνδεση των εκτροφέων της Βραχυκερατικής φυλής έγινε στις 30 Μαρτίου όπου συναντήθηκαν 16 βοοτρόφοι και εκτροφείς άλλων αυτόχθονων ελληνικών φυλών και γεωτεχνικοί, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη σκοπιμότητα ίδρυσης μιας πρωτοβάθμιας Κτηνοτροφικής Οργάνωσης – Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και αποτέλεσε την πρώτη για τους εκτροφείς της Βραχυκερατικής φυλής. Οι 16 βοοτρόφοι ήταν από την Αιτωλοακαρνανία, την Καρδίτσα, την Καλαμπάκα, το Λαγκαδά, τις Σέρρες, την Πρέσπα, την Πέλλα, τη Σαμαρίνα, την Αλμωπία και τα Γιαννιτσά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass