Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2016 5:39

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Ευεργετικές είναι οι καιρικές συνθήκες για τους αγρότες του κάμπου, καθώς οι βροχές που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες βοήθησαν στην εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας, η σπορά της οποίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί με δενδρώδεις καλλιέργειες ακόμη περιμένουν το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκάλεσε στα δέντρα ο παγετός του Μαρτίου, ενώ καθηγητές Πανεπιστημίων που κλήθηκαν να εξετάσουν την ασθένεια που προέκυψε την αποδίδουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή στο νομό Λάρισας αναμένεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός, το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανό να σημειωθούν βροχές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 ως 23 βαθμούς. Αύριο Σάββατο αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και την Κυριακή, αλλά σταδιακά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται. Ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει από τη Δευτέρα (23-25 Κελσίου), ενώ όλη την επόμενη εβδομάδα ο καιρός θα είναι καλός και η θερμοκρασία μεταξύ 25-29 βαθμούς Κελσίου.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αναβρασμός επικρατεί και στον αγροτικό κόσμο της χώρας για την επικείμενη ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς η αγροτιά θα δώσει δυναμικό «παρών» έξω από τη Βουλή. Ήδη τόσο η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (βλέπε Νίκαια), όσο και το μπλόκο των Τεμπών ετοιμάζουν οργανωμένη κάθοδο αύριο στην πρωτεύουσα με λεωφορεία και πολλά ΙΧ. Μπορεί ο καιρός να μην ευνοεί απουσία από το χωράφι τούτες τις μέρες (τα κεράσια ανοίγουν, τα μήλα και τα ροδάκινα θέλουν αραίωμα), ωστόσο η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί δυναμικό «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το απόγευμα του Σαββάτου στη Βουλή. Πόσο μάλιστα όταν σύμφωνα με την έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής που συντάχθηκε μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για ασφάλιση και φορολογία, προκύπτει ότι το 50% του καθαρού εισοδήματός του θα πρέπει να το καταβάλλει ένας αγρότης μόνο σε εισφορές και φόρους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Περιθώριο έως τις 15 Ιουνίου έχουν οι παραγωγοί για να ολοκληρώσουν τις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 2016 (δηλώσεις ΟΣΔΕ), έπειτα από σχετική ανακοίνωση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φιλ Χόγκαν. Επιμήκυνση δηλαδή κατά 1 μήνα, αντί για τις 15 Μαΐου που ήταν η αρχική προθεσμία, μέχρι τις 15 Ιουνίου.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ

Μείωση ενισχύσεων που φτάνει μέχρι και 6 ευρώ το στρέμμα για τα βοσκοτόπια, θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών εφόσον πλέον ο λογαριασμός για όλους θα γράφει 10 ευρώ το στρέμμα σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο της εξισωτικής αποζημίωσης που πήρε ΦΕΚ και επιτρέπει παράλληλα την ένταξη στο Μέτρο και νομικών προσώπων. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται πλέον στα 10 ευρώ ανά στρέμμα και θα μειώνεται προοδευτικά για όσους έχουν εκτάσεις άνω των 200 στρεμμάτων.

ΤΡΙΤΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

ΣΕ ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ

Ακόμα μια παράταση αποφάσισε να δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή δηλώσεων του έτους εφαρμογής 2015 για τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα με τροποποιητική εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ. 75393, 4/5/2016). Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία και νιτρικά για την πενταετία, για αμειψισπορά καπνού για την πρώτη και δεύτερη πρόσκληση και για ολοκληρωμένη καπνού για όλες τις προσκλήσεις και για ολοκληρωμένη τεύτλων για την πρώτη και δεύτερη πρόσκληση. Αντίστοιχα, για τις 16 Αυγούστου μετατίθεται η έναρξη υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής του 2015 για τη διατήρηση των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών και για τις 2 Ιανουαρίου του 2017 μεταθέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων για τον αμπελώνα Θήρας. Όπως αναφέρει η τροποποιητική εγκύκλιος «λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές δυσκολίες και την υστέρηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης της καταχώρισης των τροποποιήσεων συμβάσεων/ΣΠΔ, των μεταβιβάσεων και των συμβάσεων κατόπιν έγκρισης αιτημάτων θεραπείας, με γνώμονα πάντα τη βελτίωση των διαδικασιών καταχώρισης των ετήσιων δηλώσεων εφαρμογής, τροποποιείται η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής έτους 2015.

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει ότι τα Σχέδια Βελτίωσης που είχαν εγκριθεί στο προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 και είχε υποβληθεί από τον αντίστοιχο δικαιούχο τουλάχιστον ένα αίτημα πληρωμής μέχρι τέλους του 2015, οφείλουν να ολοκληρώσουν τις πληρωμές των συνεχιζόμενων πράξεων έως 31-12-2016, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Επίσης για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο 10 και 11 ισόγειο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας στο τηλέφωνο 2413 511 134-137 και 172.

ΜΕΤΡΟ 6.1 ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Λάρισας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους νέους γεωργούς, νέους κτηνοτρόφους και νέους μελισσοκόμους, προκειμένου να ενημερωθούν για το Μέτρο 6.1 (Νέων Γεωργών) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 από την προδημοσίευσή του. Σκοπός της προδημοσίευσης είναι η βασική και σε αδρές γραμμές ενημέρωση σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των νέων και τη δημιουργία της αγροτικής εκμετάλλευσης με τη δήλωση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) ή Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ) του 2016 και μέσα στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η λεπτομερής και αναλυτική Πρόσκληση για την υποβολή των φακέλων. Στόχος του μέτρου είναι η αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων μέσω της παροχής οικονομικών και άλλων κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεών τους στον αγροτικό τομέα. Την αναλυτική προδημοσίευση του Μέτρου 6.1 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν, προμηθευτούν από τους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr. Επίσης για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο 10 και 11 ισόγειο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας στο τηλέφωνο 2413- 511134-137 και 172.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, σε εφαρμογή τής με αρ. 3714/110476/4-9-2014 ΚΥΑ (2443Β), ενημερώνει του παραγωγούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2016-2017 ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως 15 Μαΐου στα κατά τόπους γραφεία της Υπηρεσίας. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά στα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν δικαιώματα φύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού. Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία ή στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (αρχική σελίδα: www.thessaly.gov.gr → ενημέρωση → γεωργικά θέματα → ενημέρωση).

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Με αφορμή τα στοιχεία των περιστατικών δηλητηριάσεων από φυτοφάρμακα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού», η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας ενημερώνει το κοινό και ιδιαίτερα τους χρήστες φυτοφαρμάκων για τα παρακάτω μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, όπως αποφεύγουμε την αγορά και χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εάν δεν υπάρχει λόγος, συμβουλευόμαστε ειδικό επιστήμονα (γεωπόνο) για την αντιμετώπιση προβλημάτων φυτοπροστασίας, κι άλλα γνωστά που παραμελούνται από τους παραγωγούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass