ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΔΕΙΑ

«Κόκκινος» συναγερμός για τις σιτοκαλαμιές

* Από τις 688 φωτιές που εκδηλώθηκαν το 2015 στον νομό Λάρισας, κάηκαν 30.765 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων εκ των οποίων τα 27.421 στρέμματα αφορούν σε σιτοκαλαμιές

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2016 12:00
Από καύση σιτοκαλαμιών ξεκίνησε η φωτιά στο Πολυδάμειο Φαρσάλων στις 28 Ιουνίου του 2014 που έκαψε χιλιάδες στρέμματα, ποιμνιοστάσια, απείλησε κατοικημένες περιοχές και τη ζωή πυροσβεστών – μελών πληρώματος των Τρικάλων προκαλώντας ζημιές στο πυροσβεστικό όχημα Από καύση σιτοκαλαμιών ξεκίνησε η φωτιά στο Πολυδάμειο Φαρσάλων στις 28 Ιουνίου του 2014 που έκαψε χιλιάδες στρέμματα, ποιμνιοστάσια, απείλησε κατοικημένες περιοχές και τη ζωή πυροσβεστών – μελών πληρώματος των Τρικάλων προκαλώντας ζημιές στο πυροσβεστικό όχημα

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής με αφορμή και την ολοκλήρωση της συγκομιδής δημητριακών, αφού κάθε χρόνο μετά τα αλώνια ακολουθούν οι πυρκαγιές σε σιτοκαλαμιές.

Παρά τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας για μη καύση, παρά τις αναφορές της Πυροσβεστικής για τους εγκυμονούντες κινδύνους και τις κατά καιρούς καταστροφές περιουσιών, η καύση των σιτοκαλαμιών παραμένει η ισχύουσα πρακτική από ορισμένους καλλιεργητές ενώ ελάχιστοι είναι οι αγρότες που ακολουθούν την προβλεπόμενη οδό της έκδοσης δηλαδή της σχετικής άδειας και της τήρησης μέτρων προστασίας.

Για τους πυροσβέστες αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι οι εμπρηστές επιλέγουν ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες, ημέρες δηλαδή που η Πυροσβεστική βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα. Οι φωτιές εκδηλώνονται σε πολλές εστίες ταυτόχρονα και στο πέρασμά τους καίνε, ανάλογα με τον καιρό, εκατοντάδες ή χιλιάδες στρέμματα με υπολείμματα καλλιεργειών, συνήθως σιτοκαλαμιές.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας, το 2015 στο νομό Λάρισας εκδηλώθηκαν 688 φωτιές από 1.139 συνολικά στη Θεσσαλία.

Από τις φωτιές αυτές στο νομό κάηκαν 30.765 στρέμματα (από 37.591 συνολικά στη Θεσσαλία) δασών, δασικών εκτάσεων, αλσυλλίων, χορτολιβαδικών εκτάσεων, γεωργικών εκτάσεων, υπολειμμάτων καλλιεργειών κλπ. Ενδεικτικό του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι από τα 30.765 στρέμματα που κάηκαν πέρυσι στο νομό, τα 27.421 στρέμματα αφορούσαν σε σιτοκαλαμιές!

ΑΔΕΙΑ

Στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διευκρίνιζαν στην «Ε» το «ανέξοδο» για τον αγρότη, της έκδοσης άδειας για καύση σιτοκαλαμιάς. Ο αγρότης μπορεί να απευθυνθεί στην Πυροσβεστική και να ζητήσει άδεια η οποία θα του χορηγηθεί με προϋποθέσεις ανάλογα με την περιοχή, τον δείκτη επικινδυνότητας την ημέρα καύσης, τη λήψη μέτρων προστασίας (περιμετρικό όργωμα κ.λπ.), την απόσταση από δασική έκταση κ.λπ.

Μέχρι σήμερα πάντως, ελάχιστοι αγρότες ακολουθούν τη διαδικασία. Σημειώνεται ότι με το νέο καθεστώς του ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τους χάρτες και τον κωδικό των αγροτεμαχίων, εφόσον από την έρευνα της Πυροσβεστικής αποδειχθεί υπαιτιότητα αγρότη τότε ο ίδιος θα έχει επιπτώσεις στην καταβολή της επιδότησης.

Στην πραγματικότητα ωστόσο οι εστίες των πυρκαγιών εντοπίζεται σε γειτονικές εκτάσεις, στις άκρες των δρόμων κ.λπ. οπότε δύσκολα εντοπίζεται ο δράστης. Με αφορμή πρόσφατες πυρκαγιές στον νομό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας προχώρησε στη σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό ενώ αντίστοιχες συλλήψεις έγιναν και τα προηγούμενα χρόνια.

ΟΡΓΩΜΑ

Ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημ. Σοφολόγης, διευκρινίζει στην «Ε» πως για τη διατήρηση της οργανικής ουσίας του εδάφους η ενσωμάτωση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών κρίνεται απαραίτητη.

«Απαγορεύεται η καύση» υπογραμμίζει ο κ. Σοφολόγης «πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ενώ σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται σε περιοχές Natura και τέτοιες στον νομό έχουμε αρκετές».

ΖΗΜΙΕΣ

Οι φωτιές πάντα στα υπολείμματα καλλιεργειών στον νομό Λάρισας ξεκίνησαν φέτος από τον περασμένο Μάιο πριν καλά – καλά δηλαδή ξεκινήσει ο θεριζοαλωνισμός. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί «σοβαρά» περιστατικά με εξαίρεση τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 13 Ιουνίου η οποία έκαψε 1.000 στρέμματα σιτοκαλαμιών σε περιοχή του Κιλελέρ ενώ λόγω των καπνών για μισή ώρα περίπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην ΠΑΘΕ γινόταν με εκτροπή.

Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με φωτιά που εκδηλώθηκε στο Πολυδάμειο Φαρσάλων στις 28 Ιουνίου του 2014 που λόγω των ισχυρών ανέμων εκείνη την ημέρα έκαψε χιλιάδες στρέμματα, έκαψε ποιμνιοστάσια και ζωικό κεφάλαιο ενώ απείλησε κατοικημένες περιοχές αφού οι φλόγες έγλειψαν τα σπίτια στις άκρες του χωριού. Μάλιστα στην ίδια φωτιά κάηκε όχημα Πυροσβεστικού Σταθμού των Τρικάλων που πήγε στην περιοχή για συνδρομή ενώ απειλήθηκε η ζωή των πυροσβεστών – μελών του πληρώματος.

ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ

Έκκληση στους αγρότες να μην καίνε τις σιτοκαλαμιές απηύθυναν οι μελισσοκόμοι του νομού όπως και ο φορέας διαχείρισης της λίμνης Κάρλας (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.) σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «απαγορεύεται η καύση των φυτικών υπολειμμάτων και ότι επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την πολλαπλή συμμόρφωση στο πλαίσιο της Ενιαίας Ενίσχυσης. Στην Ελλάδα κρίνεται επιβεβλημένη η απαγόρευσή της διότι τα οφέλη είναι μηδαμινά και οι ζημιές πολλαπλές» καταλήγει ο φορέας κάνοντας αναλυτική αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass