ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Φωτοβολταϊκά έως 20KW σε χωράφια- στάβλους για αυτοπαραγωγή ενέργειας

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:40

Τον δρόμο για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά από αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς οι οποίοι μπορούν με τον τρόπο αυτό να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος της εκμετάλλευσης τους ανοίγει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου. O παραγωγός θα αποθηκεύει την παραγόμενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια στο δίκτυο της ∆ΕΗ αντί να το «κρατά» σε συσσωρευτές. Πρόκειται για το περίφημο «net metering» (όπως είναι γνωστή διεθνώς η πρακτική) δηλαδή τον συμψηφισμό του ρεύματος που παράγει το φωτοβολταϊκό με το ρεύμα που καταναλώνεται στην επιχείρηση του ιδιώτη, εν προκειμένω στην αγροτοκτηνοτροφική εκμετάλλευση. Οι παραγωγοί αποκτούν το δικαίωμα να εγκαταστήσουν μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα στο χωράφι, τον στάβλο, το θερμοκήπιο, την πτηνοκτηνοτροφική μονάδα, ακόμα και σε αλιευτικά καταφύγια και να καλύψουν, μέσω αυτών, το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών τους.

Να σημειωθεί πως με παρέμβαση του Συνδέσμου, εντάχθηκαν στο Net Metering και οι αγρότες, οι οποίοι ήταν αποκλεισμένοι σύμφωνα με την γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Όπως είναι φανερό, το μέτρο αφορά άμεσα τις γεωτρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό του κόστους παραγωγής. Στην πράξη ο παραγωγός θα αποθηκεύει την παραγόμενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια στο δίκτυο της ∆ΕΗ αντί να το «κρατά» σε συσσωρευτές οι οποίοι κοστίζουν αρκετά αλλά χρειάζονται και συχνά αντικατάσταση. Η εκκαθάριση, θα γίνεται ανά τετράμηνο ενώ ο συμψηφισμός στο τέλος του έτους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

Αυτή τη στιγμή ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη διαδικασία, ώστε να είναι σε θέση να συγκεντρώσει και να καταθέσει, εκ μέρους των παραγωγών τα δικαιολογητικά, όταν ανοίξει το σύστημα. Αυτό υπολογίζεται να γίνει σε ένα τρίμηνο περίπου. Για την καλύτερη ενημέρωση των αγροτών ο Σύνδεσμος ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ενημερωτικές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, ενώ ο Σύνδεσμος έχει θέσει ήδη σε λειτουργία μια τηλεφωνική γραμμή αυτόματης ενημέρωσης: 7007002230 και φυσικά το web site: afo.gr. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Σύνδεσμος ξεκίνησε από τη Νίκαια (11-3-13) τη δράση του, ενώ οι αγρότες της Λάρισας που κατέχουν αγροτικό φωτοβολταϊκό, είναι 141 και συνολικά και στους 4 θεσσαλικούς νομούς 326. Σε όλη την Ελλάδα, οι κάτοχοι αγροτικού φωτοβολταϊκού είναι 2.600. Τη μέθοδο της αυτοκατανάλωσης μπορούν να αξιοποιήσουν όχι μόνο όσοι διαθέτουν κάποιο φωτοβολταϊκό, αλλά και απλοί αγρότες-κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αναζητούν λύση για την ηλεκτροδότηση μιας πομόνας ή μιας κτηνοτροφικής μονάδας.

Ο Κ. ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστα Σπανούλη, με το κόστος ενός φωτοβολταϊκού 20 KW, από τη μελέτη και την κατάθεση του φακέλου μέχρι την περίφραξη, να κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 15.000 -20.000 ευρώ, η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει μέσα σε 5-6 χρόνια. Βεβαίως, «κλειδί» για την αξιοποίηση του μέτρου βρίσκεται στη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός προϊόντος που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο κινείται ήδη η Πειραιώς ενώ ζωηρό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει κι άλλες τράπεζες. «Με ένα χαμηλότοκο δάνειο της τάξης του 5%-6% μια τέτοια επένδυση είναι βιώσιμη ενώ και για τις τράπεζες το ρίσκο είναι περιορισμένο δεδομένου ότι διασφαλίζονται μέσω της ενιαίας ενίσχυσης που εισπράττουν οι αγρότες», σημειώνει ο κ. Σπανούλης.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών εκτιμά – και έχει καταθέσει σχετική πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- ότι η αυτοπαραγωγή θα μπορούσε να ενταχθεί και στο ΕΤΕΑΝ.

ΕΝΑ «20ΑΡΙ» ΑΝΑ ΜΕΤΡΗΤΗ, ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Σύμφωνα με την απόφαση, «η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp. Ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης (Ισχύς Φωτοβολταϊκού (kWp) ≤ 0,5x Συμφωνημένη Ισχύ Κατανάλωσης (kVA)), εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp. Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς ενός φ/β συστήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 500 kWp της παρ. 1 του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, όπως εκάστοτε ισχύει. ∆ικαίωμα ένταξης έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φ/β σύστημα είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass