Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2016 8:51

Από τον Γιώργο Ρούστα, roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός το επόμενο διάστημα στον νομό Λάρισας, ενώ βροχές θα σημειωθούν τη Δευτέρα, προκαλώντας ανησυχία στους βαμβακοπαραγωγούς, για περαιτέρω υποβάθμιση του προϊόντος, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων.

Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας προβλέπεται αίθριος καιρός, άνεμοι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 ως 22 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο θα παραμείνουν τα διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο (21-24 βαθμούς Κελσίου). Από τη Δευτέρα τα σύννεφα θα πυκνώσουν και αναμένονται βροχές, ενώ από την Τρίτη αυτές θα περιοριστούν στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε μονοψήφια νούμερα (8-9 β), ενώ μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει εναλλαγή συννεφιάς και ηλιοφάνειας.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι βαμβακοπαραγωγοί του κάμπου από τις καιρικές συνθήκες, καθώς οι προηγούμενες βροχοπτώσεις έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα και μειώσει την ποσότητα (κυρίως του β΄χεριού), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή που προσδοκούν να πάρουν από τους εκκοκκιστές. Σε επίπεδο νομού υπολογίζεται ότι ένα 35% περίπου της φετινής παραγωγής παραμένει στα χωράφια, αμάζευτο, ενώ η υπόλοιπη συγκομισθείσα παραγωγή παραδόθηκε στα εκκοκκιστήρια, με ανοικτή τιμή. Ας όψεται η οικονομική στενότητα των παραγωγών, ενώ κάποιοι που έλαβαν προκαταβολές για να σπείρουν την άνοιξη, τώρα νιώθουν «όμηροι» των εταιριών που τους …εξυπηρέτησαν.

Στο μεταξύ προ ημερών εξεδόθη η Υπουργική Απόφαση που καταργεί το πλαφόν των 140 κιλών ανά στρέμμα που ίσχυε πέρυσι, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Η περσινή απόφαση αδικούσε κυρίως τους Θεσσαλούς, οι οποίοι ξόδευαν για να καλλιεργήσουν και μοιράζονταν τη συνδεδεμένη ενίσχυση με άλλους παραγωγούς που απλά …έσπερναν. Στη φετινή ΥΑ ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομός), με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2011-2015 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 20%, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση. Στον νομό Λάρισας το πλαφόν είναι 331 κιλά (-20%, 265κ.), στον νομό Τρικάλων 262 κιλά (-20%, 209), στον νομό Καρδίτσας 264 κιλά (-20%, 211κ.) και στον νομό Μαγνησίας 317 κιλά (-20%, 253κ.). Στη Λάρισα εντύπωση προκαλούν οι μεγάλες διακυμάνσεις στις στρεμματικές αποδόσεις, καθώς σε κάποιες περιοχές μαζεύτηκαν 150 κιλά\στρ και σε άλλες ξεπέρασαν τα 400-450 κ\στρ.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Και σαν να μην έφταναν τα παιχνίδια του καιρού, κάποιοι παραγωγοί μιλούν και για την αναποτελεσματικότητα κάποιων εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στην απολύμανση των σπόρων του βαμβακιού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές από ασθένειες και να προκύπτει ανάγκη επανασποράς, αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής. Οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί ζητούν «την επανακυκλοφορία συγκεκριμένων σκευασμάτων, που αποσύρθηκαν –προ τριετίας-από την αγορά, κατόπιν πιέσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων και τα οποία σε συνδυασμό με τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν, δρουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ζιζανίων σε βαμβάκι, καλαμπόκι, κ.λπ.».

Αυτοί οι βαμβακάδες κάνουν λόγο για «πόλεμο εταιριών» και επικαλούνται τη γνωστή ρήση «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το ΥΠΑΑΤ εξετάζει με προσοχή το αίτημα των παραγωγών για κατ΄εξαίρεση χρήση -120 ημερών- αυτών των σκευασμάτων κι έχει ζητήσει την άποψη των τοπικών ΔΑΟΚ-Τμήμα Φυτοπροστασίας. Εξέλιξη που έχει φέρει... στα κάγκελα τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (Δ.Ο.Β.), στις 8 Δεκεμβρίου στις 12:00 στα γραφεία της έδρας της Δ.Ο.Β. στη Λάρισα (επί των οδών Λ. Καραμανλή και Βιομηχανίας). Οι βαμβακοπαραγωγοί μέλη της Διεπαγγελματικής καλούνται να υποβάλλουν τον κατάλογο των βαμβακοπαραγωγών, που τους ορίζουν ως αντιπροσώπους τους στη εν λόγω Γενική Συνέλευση έως τις 9 Νοεμβρίου, ενώ κάθε υποψηφιότητα για τη Διοίκηση θα πρέπει να συνοδεύεται από 100 υπογραφές παραγωγών. Για την παραλαβή και αποστολή του εντύπου της αίτησης και του καταλόγου, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2410-555507 ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: dov@hca.org.gr. Υπενθυμίζεται ότι έδρα της ΔΟΒ έχει ορισθεί η Λάρισα, ενώ το τιμόνι της Οργάνωσης μοιράζεται ανά διετία ανάμεσα σε εκκοκκιστές και παραγωγούς.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Στις 27 ή 28 Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθεί η προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ypaithros.gr το ύψος της πληρωμής αναμένεται στα 826 εκατ. ευρώ. Λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα 31 του μήνα. Επιπλέον στις 20 Δεκεμβρίου πρόκειται – σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό – η εξόφληση του 30% της Βασικής (354 εκατ. ευρώ), του Πρασινίσματος (567 εκατ. ευρώ) και των γεωργών νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ). Για την Εξισωτική Αποζημίωση 2015 προγραμματίζεται εξέταση των ενστάσεων και συμπληρωματική πληρωμή μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα πληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν την εξισωτική του 2013 και του 2014. Στα γεωργοπεριβαλλοντικά, έως τέλος του έτους αναμένεται να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες για τα προγράμματα Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέα «καμπάνα» στον συνεταιριστή Σπύρο Τσικρίκα για μη καταβολή εισφορών της πρώην συνεταιριστικής οργάνωσης στο δημόσιο (ΙΚΑ-Εφορία) είχαμε αυτή την βδομάδα στα δικαστήρια της Λάρισας (πλέον παύει να είναι είδηση η καταδίκη των διοικούντων της Ένωσης για οφειλές). Αντιθέτως αθωώθηκε ο τότε αντιπρόεδρος Αχ. Χλωρός. Να σημειωθεί ότι η τακτική που ακολουθούν οι διοικούντες της υπό εκκαθάριση Ένωσης είναι –εφόσον στο κατηγορητήριο οδηγούνται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος- να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη ο πρόεδρος. Έτσι οι ποινές επιβάλλονται συνήθως στους κ.κ. Κοκκινούλη, Τσικρίκα, Σιδερόπουλο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

- Η ανάδειξη των σύγχρονων ζητημάτων της αγροτικής παραγωγής, η ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων και απόψεων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν το υπόβαθρο για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την πρωτογενή μας παραγωγή αποτελούν τον βασικό σκοπό του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγροτικής Οικονομίας, το οποίο θα διεξαχθεί στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, στις 20 -21 Οκτωβρίου. Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί μεγάλος αριθμός επιστημονικών εργασιών από Έλληνες και ιδιαίτερα νέους επιστήμονες. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, και ο Dr Τάσος Χανιώτης, τεχνοκράτης, άριστος γνώστης των Βρυξελλών.

- Εκδήλωση με θέμα: "Ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων Ελλάδας -Ρωσίας στον αγροτικό τομέα, το επιτυχημένο πρόγραμμα του ιπποφαούς" συνδιοργανώνουν η Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε. και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αύριο Σάββατο 15 Οκτωβρίου και ώρες 10:30 - 15:00, στο Ζάππειο Μέγαρο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στo πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας. Το συνέδριο θα αποτελέσει μια εξαιρετική αφορμή για τη συνέχεια των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών, ενώ θα δώσει νέα ώθηση στη δράση της Ομάδας Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς, η οποία αποτελείται από 90 καλλιεργητές και 1.200 στρέμματα ρώσικων ποικιλιών Ιπποφαούς χωρίς αγκάθια σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass