ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ

Πόλος έλξης η Agrothessaly

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2017 22:40

Μπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου να απέφυγε να επισκεφθεί την 11η Πανελλήνια Αγροτική Έκθεση Agrothessaly, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και συναντήσεις στη Θεσ\νίκη, όπου βρισκόταν για το συνέδριο του Economist, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τους Θεσσαλούς αγρότες και παραγωγούς, οι οποίοι κόντρα στις κακές καιρικές συνθήκες και χθες Παρασκευή βρέθηκαν στα περίπτερα της έκθεσης, ενώ πολλοί παρακολούθησαν και τις ενδιαφέρουσες παράλληλες -ενημερωτικού χαρακτήρα- εκδηλώσεις.

Ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η συμβολή των ελληνικών βελτιωμένων ποικιλιών στην ανάπτυξη της σύγχρονης γεωργίας – γεωργία ακριβείας», διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο της Agrothessaly 2017, στην οποία συμμετείχαν αναγνωρισμένοι ερευνητές του Οργανισμού και είχε ως στόχο την ανάδειξη του ρόλου των ελληνικών βελτιωμένων ποικιλιών σιτηρών, κτηνοτροφικών φυτών, οσπρίων, βάμβακος, καπνού και κηπευτικών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιώργος Καρέτσος, ο οποίος υποστήριξε ότι «η δημιουργία, διατήρηση, σποροπαραγωγή και διάθεση των ποικιλιών αυτών στην αγορά από τα αντίστοιχα ερευνητικά Ινστιτούτα, συμβάλλει στην επίτευξη μέγιστων αποδόσεων και υψηλής ποιότητας του τελικού προϊόντος, χαρακτηριστικά που αποτελούν τους βασικούς στόχους και παράγοντες ανάπτυξης της σύγχρονης γεωργίας». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν επίσης οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, π.χ. δορυφορικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας, αλλά και διάφορα είδη αισθητήρων σε πειράματα αγρού κάτω από πραγματικές συνθήκες, μέσω των οποίων βελτιώνεται η διαχείριση του νερού άρδευσης και των λιπασμάτων.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ συμμετέχει με δικό του περίπτερο στον χώρο της έκθεσης, στο οποίο παρουσιάζονται οι δράσεις του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και της Αβερωφείου ΕΠΑΣ Λάρισας.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τη σωστή υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης-ΟΣΔΕ 2017 ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση, με βασικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Κέντρο, ενώ εισηγητές ήταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Θεσσαλία-Στ. Ελλάδα, Νίκος Γαλάνης προϊστάμενος της Μονάδας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ο Φραγκίσκος Μαχλέρας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση «όσο νωρίτερα υποβληθεί η αίτηση, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15 Μαΐου αυστηρά, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός για διόρθωση λαθών πριν την πληρωμή. Επομένως οι παραγωγοί, με το που θα ανακοινωθεί η έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα πρέπει να σπεύσουν είτε στα πιστοποιημένα Kέντρα Yποβολής Δηλώσεων είτε μόνοι τους μέσω του opekepe.gr να υποβάλουν την αίτησή τους».

Ακόμη ανακοινώθηκε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων του Οργανισμού σχετικά με το ΟΣΔΕ που θα γίνουν πανελλαδικά, ενώ στο νομό Λάρισας έχει προγραμματισθεί εκδήλωση την Πέμπτη 16 Μαρτίου από 11-1:30 μ.μ. στο "Εμμανουήλλειο" στον Τύρναβο και θα ακολουθήσει στα Φάρσαλα το απόγευμα της Πέμπτης 23-3.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση των γεωργών και κτηνοτρόφων της χώρας σχετικά με τα σημεία που πρέπει να προσέξουν και τα παραστατικά που πρέπει να διαθέτουν κατά την υποβολή της Αίτησης και κατά τους μετέπειτα ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να μειωθούν όσο είναι δυνατό, τα λάθη και οι παραλείψεις που οδηγούν σε προβλήματα στην πληρωμή τους. Τέλος, θα ενημερωθούν για άλλα θέματα που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, συνδεδεμένες ενισχύσεις, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ. Η παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων παραγωγών είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς ο ενημερωμένος παραγωγός δηλώνει σωστά και πληρώνεται έγκαιρα, χωρίς μειώσεις και καθυστερήσεις.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Αειφόρος φυτική και ζωική παραγωγή: πετυχημένες πρακτικές» που πραγματοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο της 11ης Έκθεσης AgroThessaly. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρακτικό κομμάτι εφαρμογής τεχνικών και μεθόδων καλλιέργειας ενεργειακών και αρωματικών φυτών. Επιπλέον έγινε αναφορά σε σύγχρονες τεχνολογίες, μοντέλα καλλιέργειας που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού καθώς και στους παράγοντες που θα πρέπει να συνυπολογίζουν οι παραγωγοί που επιλέγουν να προχωρήσουν σε κάποια καλλιέργεια (π.χ. αρωματικά). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο κόστος τόσο των θερμοκηπιακών όσο και των εκτός κάλυψης καλλιεργειών.

ΣΗΜΕΡΑ

Το σημερινό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων προβλέπει τα εξής: 10-14:00 ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- «Προτάσεις για την Ανάπτυξη του Αγροκτηνοτροφικού Τομέα».

 14:15-16:15 BARILLA HELLAS AE, HORTA Srl & FONDAGRO- «Ευφυές σύστημα λήψης αποφάσεων “granoduro.net®” διαδικτυακή υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης “web assistance” (DSS –Decision Support System) για την αειφορική παραγωγή σκληρού σίτου στην Ελλάδα».

16:30-18:00 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ- «Συμβολαιακή Γεωργία και Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τους Αγρότες».

18:00-20:00 ΕΒΥΠ Ε.Ε. «Ειδικά προϊόντα θρέψης στη μεγάλη καλλιέργεια και την δενδροκομία».

Κυριακή 12 Μαρτίου

Ωράριο Λειτουργίας των Εκθέσεων: 10:00-19:00

 10:00-11:45 Αμερικανική Γεωργική Σχολή

 12:00-15:00 Πανελλήνιος Σύλλογος Σταθμών Τεχνικής Επιθεώρησης Εξοπλισμών Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων- «Γενική Συνέλευση του ΠΑ.Σ.Σ.Τ.Ε.Ε.Ε.Γ.Φ.»

 15:30-18:30 ΑΓΡΟΝΟΝΕΑ – ΑΓΡΟΤΟΡΑΜΑ «Ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργία ή όχι Αγροτικού Επιμελητηρίου»

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass