Χ. ΚΑΣΙΜΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Πριν το Πάσχα η συνδεδεμένη για βαμβάκι

* Στόχος οι διεθνείς αγορές για προϊόντα με ταυτότητα

Δημοσίευση: 03 Απρ 2017 22:40

«Αξιοποιώντας στο έπακρο τους κοινοτικούς πόρους προχωράμε στον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας και στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού περιβάλλοντος όπου θα καταστεί βιώσιμη, ανταγωνιστική, καινοτόμα και εξωστρεφής».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπος Κασίμης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Καρδίτσα πριν την πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο κ. Κασίμης εξήγησε πως βασική στόχευση είναι η μετατόπιση του παραγωγικού προτύπου από την επιδοματική εξάρτηση και την καλλιεργητική και εμπορική εσωστρέφεια, στα ποιοτικά προϊόντα με ταυτότητα και υψηλά ανταγωνιστικά στάνταρ για προώθηση στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Κασίμης ζήτησε τη στενή συνεργασία των αγροτών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να στηριχτεί δυναμικά αυτή η μεγάλη προσπάθεια και να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα… «Εάν δεν χορέψουμε μαζί το ταγκό δεν υπάρχει μέλλον για τον αγροτικό κόσμο» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΝ προσθέτοντας πως «θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ποιες είναι οι παθογένειες που έβλαψαν την ελληνική γεωργία και να τις ξεπεράσουμε».

Όπως είπε ο κ. Κασίμης, η αρχή θα πρέπει να γίνει «συμφωνώντας τουλάχιστον ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην πεπατημένη του παρελθόντος, όπου όλο το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε τον τόπο, ήταν σε μια διαρκή εκμετάλλευση του αγροτικού κόσμου με όρους πελατειακούς»!

Αναφερόμενος στις απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας, αλλά και στις ευκαιρίες που διανοίγονται στη νέα προγραμματική περίοδο, ο κ. Κασίμης σημείωσε ότι «ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας βρίσκεται σήμερα ενώπιον δύο μεγάλων προκλήσεων για τις οποίες πρέπει άμεσα να προετοιμαστεί και να τις αντιμετωπίσει. Η μία συνδέεται με τις εξελίξεις στην ΕΕ και τις πιέσεις στον Προϋπολογισμό της ΕΕ και της ΚΑΠ (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, προσφυγικό, Brexit, πιέσεις από άλλα Κράτη – Μέλη για την ανακατανομή των πόρων της ΚΑΠ) και η άλλη είναι η πρόκληση των διεθνών αγορών και της αυξανόμενης ζήτησης αγροτικών προϊόντων και μάλιστα ποιοτικών. Σημείωσε ότι το πρώτο απαιτεί άριστη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ και ελαχιστοποίηση των καταλογισμών ενώ το δεύτερο την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα για την ενίσχυση της παρουσίας του στις διεθνείς αγορές».

Ο κ. Κασίμης επισήμανε ότι το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ δημιουργεί προϋποθέσεις για τον αναπροσανατολισμό της πολιτικής για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές. Με βάση τον εθνικό φάκελο της ΚΑΠ, (Πυλώνας Ι) και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 (Πυλώνας ΙΙ), περίπου 19,6 δισ. ευρώ (14,9 δισ. άμεσες ενισχύσεις και 4,7 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη στο ΠΑΑ ) θα διατεθούν στην ελληνική αγροτική οικονομία την περίοδο 2014-2020. Σε ό,τι αφορά στις αδυναμίες της προηγούμενης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ ανέφερε ότι με σωστή προετοιμασία μπορούμε να τις διαχειριστούμε στη νέα αναθεώρηση για την οποία γίνεται ήδη σοβαρή προετοιμασία. Όμως, ως το πιο σημαντικό εργαλείο για την άσκηση μιας πολιτικής διαρθρωτικού εκσυγχρονισμού της γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου χαρακτήρισε το ΠΑΑ.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

«Με τις ενέργειες της κυβέρνησης» είπε «εγκρίθηκε το νέο ΠΑΑ τον Δεκέμβριο του 2015 και σχεδόν δύο χρόνια πιο πριν απ’ ότι την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ξεκίνησαν οι προκηρύξεις των Μέτρων του. Το ΠΑΑ, με τις κατάλληλες αλλαγές που υιοθετήθηκαν, περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα που επιτρέπουν σημαντικές παρεμβάσεις για να δημιουργήσουν έναν αγροτικό τομέα ανταγωνιστικό, εξωστρεφή, καινοτόμο και ποιοτικό. Οι πόροι που θα εισρεύσουν στην ελληνική γεωργία και η αξιοποίησή τους μπορούν να απαντήσουν στις μεγάλες προκλήσεις για τον αγροτικό τομέα που αφορούν στο κόστος παραγωγής, την προστιθέμενη αξία σε όλο το εύρος της αγροεφοδιαστικής αλυσίδας, την εξωστρέφεια με την αναζήτηση νέων αγορών και γενικότερα τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, συνδεδεμένο με προϊόντα υψηλής ποιότητας, ασφάλειας, με τοπική ταυτότητα, όπως αυτά ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικά, δίκαιου εμπορίου, αλλά και με καλλιεργητικές πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον. Αυτό γίνεται στη βάση των ακόλουθων βασικών προτεραιοτήτων του ΠΑΑ:

1. Την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας με κατανομή του 15,11% των κοινοτικών πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, ήτοι 713 εκ. ευρώ.

2. Την προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων με κατανομή του 7,4%, ήτοι 347,7 εκ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

3. Την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στον γεωργικό τομέα με κατανομή του 6,2% κοινοτικής συμμετοχής, ήτοι 292 εκ. ευρώ.

4. Την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία στην οποία αφιερώνεται το 38,7%, ήτοι 1.825 εκ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

5. Την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, τη στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή με την κατανομή του 19,01%, ήτοι 897 εκ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.

6. Την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές με το 12,4%, ήτοι 584,3 εκ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής».

«Η προσαρμογή του σχεδιασμού των προκηρύξεων των Μέτρων του ΠΑΑ προς αυτή την κατεύθυνση» συνέχισε ο Χ. Κασίμης, «επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση να υπηρετήσουμε αυτούς τους στρατηγικούς στόχους…Ξεκινήσαμε με την εξισωτική ενίσχυση, τους νέους γεωργούς, την κατάρτιση, τη βιολογική γεωργία, και συνεχίζουμε με τη μεταποίηση, τις ομάδες παραγωγών, τα σχέδια βελτίωσης, ενώ παράλληλα ολοκληρώνουμε την προετοιμασία για την έναρξη των προκηρύξεων του Leader αλλά και των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, ήδη η νιτρορύπανση προδημοσιεύτηκε».

«Μέχρι το τέλος του 2017» ανέφερε «ο μεγάλος όγκος των μέτρων θα έχει προκηρυχθεί, ενώ παράλληλα θα έχουν αναπτυχθεί τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των επενδυτικών μέτρων. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί ο πρωτογενής τομέας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, παραμένει ένας σημαντικός κλάδος της οικονομίας όσον αφορά στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη (ακαθάριστη αξία, απασχόληση, εισόδημα, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), την εθνική ασφάλεια (αυτάρκεια τροφίμων), τη διασύνδεσή του με άλλους κλάδους της οικονομίας και κυρίως τη μεταποίηση τροφίμων και το εμπόριο».

ΕΙΔΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ - ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Κασίμης ανακοίνωσε ότι επιχειρείται η ίδρυση ενός Ειδικού Ταμείου χρηματοδότησης επενδύσεων για τους αγρότες το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2018, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα διατιθέμενα κεφάλαια του Ταμείου θα φτάνουν στα 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η δημοσίευση της Πρόσκλησης ΕΣΠΑ για τη Μεταποίηση, ενώ εντός του Μαΐου 2017 θα προκηρυχτεί και το Μέτρο για τις Ομάδες Παραγωγών.

Παράλληλα, εντός του Απριλίου θα γίνει η προδημοσίευση για τα Σχέδια Βελτίωσης με σκοπό να προκηρυχτούν τον Ιούνιο, μαζί με την έναρξη των προκηρύξεων για το νέο LEADER.

Επιπλέον ο κ. Κασίμης δήλωσε ότι πριν το Πάσχα θα δοθούν στους βαμβακοπαραγωγούς τα χρήματα από τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΝ υποδέχθηκαν στην Καρδίτσα, ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Ηλίας Αντωνίου και οι βουλευτίνες κ.κ. Χρυσούλα Κατσαβριά και Παναγιώτα Βράντζα οι οποίοι παρέστησαν μαζί με τον δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Βύρωνα Παππά στην ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο «Παυσίλυπο» με μικρή όμως συμμετοχή πολιτών.

Να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη του Δήμου Σοφάδων, στο πλαίσιο του διαλόγου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και της χώρας. Ήταν η πρώτη από τις ημερίδες που έχουν προγραμματιστεί από τη Ν.Ε. και στους υπόλοιπους δήμους του Ν. Καρδίτσας, με τη δεύτερη να πραγματοποιείται στον Δήμο Παλαμά.

Φώτης Καραγιάννης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass