ΣΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Κοινωνική Οικονομία και Αστική Γεωργία στη 2η Οικογιορτή

* Στις 29 και 30 Απριλίου στο Αισθητικό Άλσος δωρεάν διάθεση σπόρων και σπορόφυτων παραδοσιακών ποικιλιών

Δημοσίευση: 20 Απρ 2017 10:30

«Τους σπόρους που φυτέψαμε πριν έναν χρόνο στην 1η Οικογιορτή θερίζουμε σήμερα.

Μια γιορτή που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του Αισθητικού Άλσους. Αγκαλιάστηκε από όλους αυτή η προσπάθεια που σήμερα αποδίδει καρπούς και συγχρόνως έδειξε τη διάθεση για συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης», τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες με αφορμή την έναρξη της 2ης Οικογιορτής.

Με πολλές συμμετοχές και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιείται η 2η Οικογιορτή η οποία φέτος επικεντρώνεται στους άξονες: Κοινωνική Οικονομία και Αστική Γεωργία. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Πέμπτη με την ημερίδα για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο στην οποία μεταξύ άλλων θα μιλήσει και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου.

Επίσης, την επόμενη Πέμπτη 27 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο στις 6.30 μ.μ. η δεύτερη ημερίδα του προγράμματος εκδηλώσεων για την Οικογιορτή με θέμα την «Αστική Γεωργία», ενώ στις 28 και 29 Απριλίου στο Αισθητικό Άλσος θα γίνουν δράσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις.

Βασικά θέματα της φετινής Οικογιορτής είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και η Αστική Γεωργία όπως επισήμανε ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Περικλής Καμάρης, προσθέτοντας ότι στις «σημερινές οικονομικές συνθήκες, θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε στους δημότες μας την απαραίτητη πληροφόρηση για το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και δείγματα καλών πρακτικών, συμβάλλοντας στην αναζήτηση διεξόδων στην οικιακή οικονομία, την αυτάρκεια και την τοπική ανάπτυξη».

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρίστος Λύκας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της διοργάνωσης και αναφέρθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου στη διοργάνωση.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Α/ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθηγητής Δενδροκομίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων Αλέξανδρος Παπαχατζής αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΤΕΙ στην Οικογιορτή, με εισηγήσεις για την Αστική Γεωργία, ενώ ο Χρήστος Τσαντήλας, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών - Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), έκανε λόγο για τη συμβολή του Οργανισμού στη σποροπαραγωγή.

Επίσης, σχετικά με την Οικογιορτή και όσα μπορεί να προσφέρει στους Λαρισαίους μίλησαν το μέλος του Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Χρήστος Παναγούλης, η εκπρόσωπος των «Ενεργών Πολιτών» Εύη Καλούδη και ο εκπρόσωπος του Πελίτι Λάρισας Γιάννης Τσιουρής.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Οι εκδηλώσεις της 2ης Οικογιορτής, αρχίζουν σήμερα Πέμπτη με την ημερίδα με θέμα την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία».

Το πρόγραμμα της ημερίδας που ξεκινά στις 6:30 το απόγευμα έχει ως εξής: Χαιρετισμοί: Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων και Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θέμα ομιλίας: «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία». Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Θέμα ομιλίας: «Τοπική Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» Παναγιώτης Νταής, αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων.

Θέμα ομιλίας: «Οικοτεχνία» Παναγιώτης Παπαναστασίου στέλεχος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Θέμα ομιλίας: «Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης BIOS Coop» Αντώνης Καράγιωργας βιοχημικός-μέλος του Bios Coop.

Θέμα ομιλίας: Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Πολυχώρος δημιουργίας ΟΣΣΑ» Σοφία Τερζίδου. Εκπρόσωπος ΚΟΙΝΣΕΠ, Μεγαλόβρυσου Αγιάς.

Θέμα ομιλίας: «Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ)» Τζέννυ Γκιουγκή, ακτιβίστρια διατροφικής κυριαρχίας και αντιπρόσωπος του κινήματος ΚΥΓΕΩ στην Ελλάδα.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ

Σημειώνεται ότι στις 29 και 30 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Αισθητικό Άλσος το κύριο μέρος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δράσεων όπως ανταλλαγή και δωρεάν διάθεση σπόρων και σπορόφυτων παραδοσιακών ποικιλιών από τις ομάδες των σπόρων, αλλά και του φυτώριου της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται δράσεις για παιδιά, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εμφανίσεις μουσικών και χορευτικών σχημάτων της περιοχής, προβολές ταινιών, συζητήσεις.

Στον ίδιο χώρο θα βρίσκεται αγορά οικοτεχνίας. Περισσότεροι από πενήντα εκθέτες από όλη τη χώρα θα συμμετέχουν στη 2η Οικογιορτή από τις 29 – 30 και 1η Μαΐου στο Αισθητικό Άλσος.

Οι συζητήσεις που αναμένεται να αναπτυχθούν στο Αισθητικό Άλσος είναι για τη βιοκαλλιέργεια, τη βιοποικιλότητα, παραδοσιακές ποικιλίες, επιστημονική πιστοποίηση σπόρων, οικοσύστημα Καρδίτσας (Εμπειρία Κοινωνικής Οικονομίας).

Τέλος, εθελοντές ζωγράφοι θα ζωγραφίσουν τον τοίχο του κτιρίου του Ιδρύματος Καρανίκα.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass