ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δέσμευση της Φ. Γεννηματά για κατάργηση του φόρου στο κρασί

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2017 23:20

Με σεβασμό στο υγιές συνεταιριστικό κίνημα της χώρας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά στα πλαίσια της παρουσίας της στη Λάρισα και τον νομό επισκέφθηκε χθες στις 11 το πρωί τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και είχε επαφές με τους προέδρους του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίων κ. Χρήστο Τσιτσιρίγγο και Χρήστο (Ζαχαρία) Γκουντελίτσα, τον γενικό διευθυντή κ. Ευάγγελο Σίκαλο, μέλη της διοίκησης και του εποπτικού και εργαζόμενους.

Η κ. Γεννηματά δεσμεύτηκε για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της θέσπισης φορολογικών κινήτρων για τους συνεταιρισμούς.

Την κ. Γεννηματά υποδέχτηκαν και πολλοί Τυρναβίτες με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου και μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λάρισας κ. Σάμερ – Αθανάσιο Αμάρι.

Αρχικά έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Οινοποιείου κ. Χρήστο Τσιτσιρίγγο για τις θέσεις και τα αιτήματα του Οινοποιείου ενώ στη συνέχεια η κ. Γεννηματά ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού και στο υπερσύγχρονο εμφιαλωτήριο ενώ παράλληλα είχε συζήτηση και με εργαζόμενους.

Στην παρέμβασή του ο κ. Τσιτσιρίγγος τόνισε στην κ. Γεννηματά ότι οι αθρόες εισαγωγές φθηνών κρασιών χύμα, τα οποία δεν παρακολουθούνται μέχρι τον τελικό τους προορισμό, ελληνοποιούνται και καταναλώνονται σαν ελληνικά.

Επίσης το μεγάλο πρόβλημα, εσωτερικό αυτή τη φορά, είναι η οινοποίηση των σταφυλιών διπλής και τριπλής χρήσης, μεγάλος όγκος εδώ είναι η σταφίδα (Σουλτανίνα – Κορινθιακή σε Κρήτη και Κόρινθο) αλλά και το Ροζακί στην Καβάλα. Η οινοποίηση των ποσοτήτων αυτών (200.000- 250.000 τον.) επιβαρύνουν την αγορά με μεγάλες ποσότητες φθηνού κρασιού. Αυτό γίνεται διότι, ειδικά η σταφίδα επιδοτείται με 330 –370 ευρώ το στρέμμα για την παραγωγή ξηρής σταφίδας, οπότε διατίθενται μετά πάμφθηνα σε οινοποιεία.

 Για την αξιοποίηση των ποσοτήτων αυτών χωρίς να επιβαρύνουν τον κλάδο, υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα σταφύλια αυτά για την παραγωγή αμπελοοινικής αλκοόλης, που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ούζου.

 -Να γίνει μια σύγχρονη νομοθεσία για το τσίπουρο κάτι που απαιτεί και την εμπλοκή του ΥΠΑΑΤ. Το τσίπουρο είναι κατοχυρωμένο ελληνικό προϊόν και η δυναμική του μπορεί να στηρίξει σημαντικά τον αμπελοοινικό τομέα αφού είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα σταφύλια που παράγονται στην Ελληνική επικράτεια. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συνδεθεί και η γεωγραφική ένδειξη του Τσίπουρου, με τα σταφύλια της αντίστοιχης περιοχής (π.χ. τσίπουρο Τυρνάβου – σταφύλια από τον Τύρναβο).

Τέλος θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, να παταχθεί η παρανομία και η λαθρεμπορία που εκτοξεύτηκε μετά την επιβολή του Ε.Φ.Κ., και να διεκδικηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που παραπέμπεται η χώρα μας, να παραμείνει στο 50% ο Ε.Φ.Κ. στο τσίπουρο. 

Την κ. Γεννηματά συνόδευαν ο βουλευτής κ. Κώστας Μπαργιώτας, οι πρώην βουλευτές κ. Βασίλης Έξαρχος και Φίλιππος Σαχινίδης και στελέχη του κόμματος.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass