ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2017 22:25

Υποχωρεί κάπως ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες στον κάμπο, ανακουφίζοντας κάπως αγρότες και αρδευτές, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες δοκίμασαν τις αντοχές τους σε συνθήκες καύσωνα.

Μάλιστα μεθαύριο Κυριακή ίσως σημειωθούν και βροχές, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα δροσίσει αρκετά. Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 ως 37 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα συννεφιάσει κι ίσως προς το τέλος της ημέρας να σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Την Κυριακή αναμένονται συννεφιές κατά περιόδους και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι, στρεφόμενοι σε βόρειους. Η θερμοκρασία σε πτώση (30-32 βαθμούς Κελσίου). Και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, η θερμοκρασία στους 30-32 βαθμούς Κελσίου (η μέγιστη), ενώ βελτίωση των φαινομένων αναμένουμε από την Τρίτη, οπότε ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει στους 36 βαθμούς μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Ζημιές

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν βοήθησαν τη βαμβακοκαλλιέργεια ως προς την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού (ήδη γίνανε 2 ψεκασμοί), αλλά δημιούργησαν πρόβλημα στο ρεβίθι, στο οποίο καταγράφεται μείωση παραγωγής μέχρι και 50% σε ορισμένες περιοχές (ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου, Κοιλάδα). Υπενθυμίζεται ότι στη φακή ήδη έχουν υποβληθεί δηλώσεις ζημιάς για τις βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου. Πρόβλημα από τον καύσωνα (αλλά κι από τις βροχές που σημειώθηκαν αρχές Ιουνίου) καταγράφονται και στην ντομάτα (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες).

Παράταση στον ΕΛΓΑ

Παράταση μέχρι τις 17 Ιουλίου έχουν οι κάτοχοι αγροτεμαχίων με επιτραπέζια σταφύλια, προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να επιδοτηθούν για την αγορά και τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτύου ή αντιβροχικής μεμβράνης. Την παράταση αυτή ορίζει τροποποιητική απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας στις 3 Ιουλίου.

Στο μεταξύ την Τρίτη 18 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις στους δήμους, για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις και χαλάζι) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2013. (Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2013»).

Σιτηρά

Ηχηρή παρέμβαση στην αγορά των σιτηρών πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, καθώς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αγοράζει σκληρά σιτηρά με 22 λεπτά/κιλό, όταν η λοιπή αγορά προσφέρει 17-18 λεπτά και η ΕΑΣ Βόλου (γνωστή για τη δυναμική της) αγοράζει με 19 λεπτά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση «μόνο συγχαρητήρια δεχόμαστε για την κίνησή μας αυτή και αποδεικνύουμε γιατί οι Συνεταιρισμοί είναι χρήσιμοι στον πρωτογενή τομέα και πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία. Ήδη βρήκαμε αγοραστή για να προωθήσουμε τις ποσότητες που θα παραλάβουμε, ενώ το κέρδος για τον Συνεταιρισμό είναι μόλις 1 λεπτό/κιλό». Να σημειωθεί ότι φέτος η χρονιά χαρακτηρίζεται μέτρια, καθώς η μέση στρεμματική απόδοση στον κάμπο κυμαίνεται στα 350 κιλά\στρ.

Νιτρορύπανση

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν τα Σχέδια Βελτίωσης ενώ από το Σεπτέμβριο αναμένεται η απονιτροποίηση. Αυτό αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Κόκκαλη, στην οποία συμμετείχαν Θεσσαλοί βουλευτές. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας φάκελος ο οποίος θα περιλαμβάνει καλλιέργειες που θα ενταχθούν στο Μέτρο 10.01.04 (μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα). Προτάθηκε μεταξύ άλλων η ένταξη στο Μέτρο του καπνού, της ελαιοκράμβης και της στέβιας. Στη συνέχεια ο φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα σταλεί στην ΕΕ για να πάρει το «πράσινο φως».

Ημερίδα στην Αγιά

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Φυτοπροστασία και Προδιαγραφές Εξαγωγών» διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου και ώρα 10:30 στην αίθουσα «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά. Ομιλητές θα είναι οι κ. Δρ. Δημ. Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγ. Ελέγχου Π.Ε. Λάρισας – Περιφέρειας Θεσσαλίας και MSc Γεωρ. Κανάκης, γεωπόνος του Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγ. Ελέγχου Π.Ε. Λάρισας – Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων

Αναρτήθηκε η κατάσταση επιλέξιμων και απορριπτόμενων αιτήσεων για το Πρόγραμμα της Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων περιόδου 2017-2018, προς ενημέρωση ενδιαφερόμενων αμπελουργών. Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας «οι διαφωνούντες με τα στοιχεία της κατάστασης, δύνανται να υποβάλλουν ένσταση για διόρθωση των στοιχείων αυτής στην ΔΑΟΚ έως τις 20 Ιουλίου από την ανάρτησή της, προσκομίζοντας οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο κρίνουν απαραίτητο. Πληροφορίες: Πορίχη Ελεάννα τηλ. 2413 511 171.

Ένωση Τρικάλων

Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου ΔΣ πραγματοποιήθηκαν στην Ένωση Τρικάλων και πρώτος σε ψήφους αναδείχτηκε και πάλι ο Αχιλλέας Λιούτας (παρέμεινε στην προεδρία). Ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς οι 90 αντιπρόσωποι που προσήλθαν στις κάλπες (από τους 107 εγγεγραμμένους), ανήκουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη δική του επιρροή (οι περισσότεροι μάλιστα ήταν συγχωριανοί του).

Νέοι Αγρότες

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή του προγράμματος για την εγκατάσταση των «Νέων αγροτών» δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια, η οποία κοινοποιείται προς όλες τις Περιφέρειες. Στην εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης σημειώνεται ότι ο δικαιούχος νέος αγρότης οφείλει «να διατηρεί τουλάχιστον την αρχική παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) με την οποία εγκρίθηκε για το Υπομέτρο 6.1 Συνεπώς δεν πρέπει, κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού του σχεδίου η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης να πέσει κάτω από εκείνη του έτους ένταξης».

Εν τω μεταξύ ο κ. Τσίπρας από την Κοζάνη όπου βρέθηκε προχθές είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των νέων αγροτών και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δεν θα μείνουν εκτός του προγράμματος 359 νέοι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας που αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι. Προφανώς κάτι ανάλογο θα ισχύσει και για τις άλλες περιφέρειες, όπως αυτή της Θεσσαλίας, όπου καταγράφονται ανάλογα αιτήματα.

Τέλος ο Αγροτικός Σύλλογος Δαμασίου καλεί όλους τους αγρότες της περιοχής στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή και ώρα 9 μ.μ. στο Δελήχειο Ίδρυμα στο Δαμάσι Τυρνάβου, όπου θα συζητηθούν τρέχοντα αγροτικά θέματα και κυρίως το θέμα που προέκυψε με δεκάδες αγρότες, οι οποίοι εξαιρέθηκαν άδικα από το πρόγραμμα νέων αγροτών.

Δασικοί χάρτες

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 2355) του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου, και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, η οποία αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην τακτοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις σε περιοχές των αναρτημένων δασικών χαρτών. Με την ΚΥΑ αυτή καθορίζεται ο τρόπος συνεργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, της ΕΚΧΑ ΑΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά στον τρόπο ταυτοποίησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και την ενημέρωση των πολιτών που επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Αναφέρει αναλυτικά τι ενέργειες μπορούν να κάνουν οι αγρότες ως τις 27 Ιουλίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass