ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ…

Οι αγρότες οδηγούν σε παράταση τις δηλώσεις

* Απομένουν άλλες 400.000 προς υποβολή και όλοι οι φορείς πιέζουν για νέα προθεσμία * Πληρώθηκαν χθες 142.000 φορολογούμενοι επιστροφές φόρου

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2017 22:30
Με τροποποιητικές δηλώσεις και χωρίς πρόστιμο θα λυθεί το θέμα των αγροτών Με τροποποιητικές δηλώσεις και χωρίς πρόστιμο θα λυθεί το θέμα των αγροτών

Τρεις ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ενώ όλοι οι επαγγελματικοί φορείς πιέζουν για την παράταση, φαίνεται τελικά πως αυτή θα δοθεί καθώς υπάρχουν πολλοί αγρότες, παρά τις όποιες διορθώσεις που έγιναν που δεν μπορούν να εκκαθαρίσουν τη δήλωσή τους.

 Ο γνωστός πλέον κωδικός της φορολογικής δήλωσης ο οποίος έχει «μπλοκάρει» την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων του έχει βάλει σε μεγάλους μπελάδες και το Υπ. Οικονομικών τους στέλνει τώρα στην εφορία για να αποδείξουν την ιδιότητά τους ώστε να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Και επειδή οι εφορίες θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα που είναι και η τελευταία ημέρα της προθεσμίας, το υπ. Οικονομικών θα υποχρεωθεί να δώσει παράταση…

Άλλωστε το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις των αγροτών παραδέχθηκε και προχθές η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εφόσον… υπάρξουν προβλήματα.

Για τις δηλώσεις των αγροτών βεβαίως, όπως έγραψε προ ημερών η "Ε" έγιναν κάποιες διορθώσεις, καθώς η ΑΑΔΕ ανέβασε στο taxis νέο αρχείο με κατ΄ επάγγελμα αγρότες, αλλά για μεγάλο αριθμό από αυτούς το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και οι φορολογούμενοι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μεταβούν στις εφορίες προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά της δήλωσης και την βεβαίωση με την οποία αποδεικνύεται ότι έχουν την ιδιότητα του «κατ΄επάγγελμα» αγρότη.

Εν προκειμένω οι αγρότες που έχουν προβλήματα, θα μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις ή δηλώσεις με επιφύλαξη (και στη συνέχεια με τις σχετικές βεβαιώσεις θα προσέρχονται στις Δ.Ο.Υ. ώστε να τσεκαριστούν οι κωδ. 037-038). Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά και δεν θα έχουν πρόστιμο.

Θυμίζουμε πως τα προβλήματα με τις δηλώσεις των αγροτών επικεντρώνονται στον κωδικό 037-038 του εντύπου Ε1. Ο κωδικός αυτός αφορά στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φέτος δικαιούνται έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κωδικός είναι προσυμπληρωμένος από το σύστημα με βάση το αρχείο που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΑΑΔΕ, το οποίο όμως, όπως προκύπτει, είχε λάθη.

Έτσι, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο αρχείο, με αποτέλεσμα κατά την υποβολή της δήλωσης το Taxisnet να μην τους αναγνωρίζει ως κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά ως επαγγελματίες και να τους φορολογεί με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, καλώντας τους να πληρώσουν υπέρογκους φόρους.

 Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με «επιφύλαξη». Τι σημαίνει αυτό; Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, αλλά δεν εκκαθαρίζεται. Για να γίνει η εκκαθάρισή της θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει εντός 30 ημερών στην εφορία του τα δικαιολογητικά της δήλωσης και την βεβαίωση με την οποία αποδεικνύεται ότι έχει την ιδιότητα του «κατ΄επάγγελμα» αγρότη.

ΠΙΕΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Στο μεταξύ τα αιτήματα για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα πληθαίνουν. Μετά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, το Οικονομικό Επιμελητήριο, την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και η ΕΣΕΕ ζήτησε παράταση μέχρι 26 Ιουλίου, «για την αντιμετώπιση πιθανών τεχνικών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν στις τελευταίες ημέρες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και για τη διευκόλυνση του φόρτου εργασίας της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου φοροτεχνών-λογιστών». Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι «με την εν λόγω παρέμβαση δεν επέρχεται καμιά δυσμενής μεταβολή ούτε στο ύψος, αλλά ούτε και στις ροές των δημοσίων εσόδων. Πάντως μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5,7 εκ. δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε τρείς ημέρες πρέπει να υποβληθούν και οι υπόλοιπες 400.000.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ

Εξάλλου επιστροφή φόρου 45 εκ. πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 142.000 δικαιούχων φορολογούμενων για τις δηλώσεις που είχαν υποβάλλει στο διάστημα από τις 22 Μαΐου έως και τις 14 Ιουνίου. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της, συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς την διαδικασία επιστροφής φόρου στους δικαιούχους.

Να σημειωθεί πως η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη επιστρέψει από τα τέλη Ιουνίου φόρο 27,8 εκατ. ευρώ σε 99.905 δικαιούχους επιστροφής, οι οποίοι υπέβαλαν οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 μέχρι τις 21 Μάιου 2017. Όσοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση από τα μέσα Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου θα λάβουν την επιστροφή φόρου έως τα τέλη Ιουλίου. Αυτό δεν ισχύσει στις περιπτώσεις που το ποσό επιστροφής φόρου υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές θα προηγηθεί φορολογικός έλεγχος των δικαιολογητικών πριν πιστωθούν τα σχετικά ποσά. Οι 200.000 περίπου φορολογούμενοι που επέλεξαν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους τελευταίοι θα λάβουν επιστροφή φόρου τον Αύγουστο. Για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων πιθανώς να προκύψει μια «παρενέργεια». Εάν ενδιάμεσα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ τότε πρώτα θα συμψηφιστεί ο φόρος ακινήτων και ύστερα θα γίνει η επιστροφή του όποιου ποσού απομείνει προς πίστωση.

Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα γίνεται πρώτα ο συμψηφισμός και μετά το ποσό που θα απομείνει, εάν βεβαίως απομένει – θα επιστρέφεται στους δικαιούχους.

 

2PINAKAS 1

 

 

3PINAKAS 2

 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass