Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2017 22:10

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Με καλοκαιρινές θερμοκρασίες μπαίνει ο Σεπτέμβριος και ευχή όλων είναι ο μήνας του τρύγου και της συγκομιδής του βαμβακιού (αλλά και συλλογής αμυγδάλων, καρυδιών και φιστικιών) να είναι καλός, χωρίς βροχές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για σήμερα Παρασκευή, στον νομό Λάρισας, ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 ως 30 βαθμούς κελσίου. Το Σαββατοκύριακο μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, ως προς τις μέγιστες τιμές (33-34 βαθμοί) αν και το μεσημέρι της Κυριακής θα υπάρξουν πυκνές συννεφιές. Τη Δευτέρα ήλιος με λίγα σύννεφα, θερμοκρασία σε φθινοπωρινά επίπεδα (17 με 30 βαθμοί). Την Τρίτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί, η θερμοκρασία σε πτώση (27 με 29 βαθμοί). Έτσι θα κυλήσει ο καιρός μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πληρωμές

Μήνας πληρωμών θα είναι ο Σεπτέμβριος για τους αγρότες αφού στον ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμματίζουν την καταβολή των υπολοίπων, τόσο για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία όσο και για την εξισωτική αποζημίωση του 2016. Τις επόμενες ημέρες τοποθετούνται οι πληρωμές για το Πρόγραμμα Δάσωσης Γεωργικών Γαιών (ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαίωσε πρόσφατα τον βουλευτή κ. Παπαδόπουλο ότι οι πληρωμές αποζημιώσεων υπολοίπων 2014 και 2015 θα πραγματοποιηθούν αρχές Σεπτεμβρίου, αφού έχουν ήδη καταχωρηθεί όλα τα στοιχεία από τα κατά τόπους δασαρχεία) αλλά και για το πρόγραμμα Δράσης Σπάνιων Φυλών. Όσον αφορά στην επιστροφή του πετρελαίου, αυτή πιθανολογείται ότι θα γίνει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και επειδή συμπίπτει με την καταβολή της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμψηφισμός. Άμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία πληρωμής της ολοκληρωμένης διαχείρισης τεύτλων έτους 2015.

Νιτρορύπανση

Σχετικά με το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης στον νομό Λάρισας υπάρχουν 3 παραγωγοί που κωλύονται για την πληρωμή του έτους 2014, ενώ οι 1.200 περίπου παραγωγοί του νομού περιμένουν να ρυθμιστεί η εκκρεμότητα του λογισμικού από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε η ΔΑΟΚ να φορτώσει τη λίστα των δικαιούχων στο σύστημα. Αν και όταν δρομολογηθεί η πληρωμή του 2015, τότε θα ξεμπλοκάρει η πληρωμή και για το 2016, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του '15 (δεν έχει αλλαγές). Όσον αφορά στη νέα πρόσκληση της απονιτροποίησης, αυτή ίσως καθυστερήσει, διότι το υπουργείο έχει αποστείλει φάκελο στις Βρυξέλλες για την ένταξη νέων καλλιεργειών στο Μέτρο όπως η ελαιοκράμβη, ο καπνός (Ελασσόνα, Καρδίτσα) και η στέβια (Καρδίτσα) και πιθανώς η καθυστέρηση να οφείλεται στην αναζήτηση φόρμουλας, ώστε να βρίσκονται και αυτές μέσα στη νέα πρόσκληση. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και το αίτημα για πριμοδότηση των δενδροκαλλιεργειών (μήλα, αχλάδια) της Θεσσαλίας, που έμειναν εκτός του αρχικού προγραμματισμού. Σε πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονιζόταν ότι η πρόσκληση για το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος θα καλύπτει τις φθινοπωρινές σπορές του 2017 και τις εαρινές καλλιέργειες του 2018. Βέβαια όπως αναφέρουν στη στήλη, διάφοροι μελετητές στο νέο πρόγραμμα η Θεσσαλία δεν θα έχει την πρωτοκαθεδρία, διότι τώρα η πίτα μοιράζεται σε περισσότερες περιοχές και δικαιούχους, ενώ η συμμετοχή πολλών σε προγράμματα βιολογικής ενδεχομένως να τους αποκλείσει από τη νέα πρόσκληση.

Σχέδια Βελτίωσης

Την παράταση στην υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Σχέδια Βελτίωσης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου (η αρχική προθεσμία έληγε 11 Σεπτεμβρίου) ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης. Ακόμη ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας φαίνεται ότι πέτυχε την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ σε Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμούς και αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους σε εμπόρους, καθώς ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλής υπέγραψε την απόφαση που αναφέρει ότι, εάν σε ένα μήνα δεν γίνεται η εκκαθάριση μεταξύ παραγωγού και δημοσίου, ο πρώτος απαλλάσσεται της σχετικής υποχρέωσης.

ΕΒΖ

Σε έκτακτη γενική συνέλευση, ο χρόνος της οποίας πάντως δεν έχει προσδιορισθεί, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, παραπέμπεται το θέμα της πώλησης των θυγατρικών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία. Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ. Στο μεταξύ, η φετινή καμπάνια για την ΕΒΖ πρόκειται να ξεκινήσει τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, στο εργοστάσιο της βιομηχανίας, στο Πλατύ Ημαθίας και την 1η Οκτωβρίου στη μονάδα της Ορεστιάδας «εφόσον συμμαχήσουν οι καιρικές συνθήκες» όπως επισημάνθηκε. Σημειώνεται, ότι φέτος σπάρθηκαν 64.000 στρέμματα τεύτλων, από τα οποία υπολογίζεται να παραχθούν περί τους 45.000 τόνους ζάχαρης.

Οργανωθείτε

Η παραπάνω είδηση αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα οργάνωσης των παραγωγών σε συνεταιριστικά σχήματα, διότι έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι η ισχύς εν τη ενώσει. Προ ημερών γράψαμε για τις χαμηλές τιμές στο καλαμπόκι. Εξέλιξη αναμενόμενη αφού ούτε Ομάδα Παραγωγών υπάρχει, ούτε κάποια οργάνωση που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παραγωγών. Άλλοι πάλι φωνάζουν για καθυστέρηση από την κυβέρνηση στην επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αλλά εάν μέσω μιας Ομάδας ή ενός Συνεταιρισμού προμηθεύονταν το πετρέλαιο τα οφέλη θα ήταν μεγαλύτερα, απ’ ότι η αναμενόμενη επιστροφή του φόρου. Αν αναλογιστούμε και τα κακά μαντάτα που φέρνει η νέα ΚΑΠ (μετά το 2020), με μειωμένο προϋπολογισμό, λόγω brexit και μεταφοράς κονδυλίων στην Κοινή Πολιτική Άμυνας που προωθείται, τότε όλοι κατανοούν την ανάγκη του συνεταιρίζεσθαι.

Μπλόκο δανειστών

Αντιρρήσεις για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, προβάλλουν οι θεσμοί και οι ενστάσεις τους αφορούν κυρίως στην αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες και στην επέκταση στο Δημόσιο του πλαφόν των περικοπών συντάξεων στις πρόωρες αποχωρήσεις. Δυσφορία, όμως, έχει ήδη εκδηλωθεί, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές και για εξαγγελίες που έχει ήδη κάνει ή προετοιμάζει η κυβέρνηση αναφορικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Τέτοιες κινήσεις θεωρούνται μονομερείς ενέργειες από τους δανειστές χωρίς να είναι σαφές ακόμη το μέγεθος των τριβών που μπορούν να προκαλέσουν ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 4 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν από την άνοδο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εκτιμάται ότι θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα αυτά, οπότε και θα υπάρξουν νεότερα.

Υπενθυμίζεται ότι διάταξη του Υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη δυνατότητα αναγνώρισης έως και 7 πλασματικών ετών στους αγρότες με χαμηλό αντίτιμο. Δηλαδή η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού. Υπολογίζεται ότι η εξαγορά των πλασματικών ετών θα στοιχίζει στους αγρότες περίπου 83 ευρώ μηνιαίως.

Στη Μαγνησία ο Αποστόλου

Συνεχίζοντας τις επισκέψεις του σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή επίσκεψη στη Μαγνησία. Ειδικότερα, ο Υπουργός θα επισκεφθεί την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΦΥΛΩ», στους Αγίους Θεοδώρους, τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΦΤΕΛΙΑ», στον Πτελεό, όπου θα έχει συνεργασία και με φορείς του αγροτικού χώρου της ευρύτερης περιοχής και τον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», στο οινοποιείο της Νέας Αγχιάλου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass