ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΧΡΟΝΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΜΙΞΗΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ

Πέντε «κλειδιά» για καλά χαρμάνια κρασιού

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2017 20:30

ΑΘΗΝΑ

Τα κρασιά που δεν είναι ποικιλιακά αλλά αποτελούν προιόν blend είναι πολύ ενδιαφέροντα στον κόσμο του οίνου. Παρακάτω ακολουθούν πέντε βασικά πράγματα που θα θέλατε να ξέρατε αν είστε αρχάριοι.

Η διαφορά μεταξύ ποικιλιακών κρασιών και χαρμανιών (blend)

Ένα μονοποικιλιακό κρασί όπως Malbec, Chardonnay, Μαλαγουζιά κλπ. γίνεται από ένα τύπο σταφυλιών. Μερικές φορές οι οινοπαραγωγοί χρησιμοποιούν  σταφύλια από διαφορετικά αγροτεμάχια ενός αμπελώνα ή από διαφορετικές περιοχές για μια ποικιλία, αλλά το κρασί θεωρείται μονοποικιλιακό αφού παράγεται από τον ίδιο τύπο σταφυλιών. Στις ΗΠΑ, ένα τέτοιο κρασί  πρέπει να περιέχει κατά  75 %  ένα  τύπο σταφυλιού, στην Αργεντινή 85 %, ενώ στην Ευρώπη 85 %. Τα οινοποιεία μπορούν να προσθέσουν και άλλα σταφύλια σε μια ποικιλία για να ενισχύσουν κάποια στοιχεία της και παρόλ’ αυτά να το ονομάσουν  μονοποικιλιακό κρασί.

Αντίθετα τα μίγματα (blends) είναι αυτά που δηλώνουν το όνομά τους. Συνήθως αποτελούνται τουλάχιστον 40%-50% από ένα τύπο σταφυλιού και σε μικρότερο ποσοστό από άλλα δυο ή περισσότερα σταφύλια.

Η ανάμειξη καθιστά τους οίνους πιο περίπλοκους

Η ανάμειξη  χρησιμοποιείται για να μεγιστοποιήσει την έκφραση ενός κρασιού. Μπορεί να βελτιώσει τα αρώματα, το χρώμα, την υφή, το σώμα και την επίγευση, καθιστώντας το ένα πιο στρογγυλό και πολύπλοκο κρασί. Εάν ένα κρασί δεν έχει έντονο άρωμα, για παράδειγμα, ένας οινοποιός μπορεί να προσθέσει 5 % από ένα πιο ισχυρό μυρωδάτο σταφύλι και μπορεί να πειραματιστεί με διαφορετικούς τύπους ποικιλιών που προέρχονται από άλλους αμπελώνες. Το κρασί που θα προσθέσει μπορεί να είναι σε διαφορετική φάση ωρίμανσης ή να έχει παλαιώσει με διαφορετικό τρόπο, σε διαφορετικά βαρέλια.

Στην Αργεντινή, η βάση των περισσότερων μιγμάτων είναι το Malbec. Το Merlot μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει στο κρασί ένα καλύτερο άρωμα και να το κάνει πιο φρέσκο ή πιο μαλακό. Το Cabernet Franc ή το Cabernet Sauvignon προστίθενται συχνά για δομή ή συγκέντρωση τανίνης για να κάνουν ένα πιο ισχυρό κρασί. Η δημιουργία του τέλειου μείγματος εξαρτάται επίσης από τα χαρακτηριστικά κάθε τρύγου και την έκφραση κάθε σταφυλιού. Η δυνατότητα συνδυασμών που έχουν ως αποτέλεσμα ένα ποιοτικό μίγμα είναι ατελείωτες.

Ορισμένες μονοποικιλιακά κρασιά φτιάχνονται αποκλειστικά για ανάμειξη

Οι οινοπαραγωγοί συχνά θα φτιάξουν ένα βαρέλι μονοποικιλιακό Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot  κλπ  αποκλειστικά για το σκοπό της ανάμειξης. Καθώς τα σταφύλια συλλέγονται, ένας οινοποιός καθορίζει ποια πιστεύει ότι θα είναι η καλύτερη φόρμουλα για ένα μείγμα. Η κατανομή συγκεκριμένων βαρελιών για ανάμειξη τους επιτρέπει να πειραματιστούν στην εξεύρεση των καλύτερων τύπων μιγμάτων. Η ιδέα είναι να ενισχυθεί η γεύση κάθε σταφυλιού  και μετά να συμπληρωθεί από τα άλλα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στο μείγμα.

Το χρονοδιάγραμμα για την ανάμειξη οίνων ποικίλλει

Οι οινοπαραγωγοί αναμιγνύουν μείγματα σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Τα οικονομικά κρασιά blend  σπάνια ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια, σε αντίθεση με τα πιο ακριβά blends που είναι συνήθως παλαιωμένα σε βελανιδιά. Ορισμένοι οινοποιοί τοποθετούν τα αναμεμειγμένα κρασιά σε ένα δρύινο βαρέλι στη μέση της διαδικασίας ωρίμανσης, ενώ άλλοι βάζουν τα κρασιά μαζί μία έως δύο εβδομάδες πριν την εμφιάλωση. Κάποιοι προσπαθούν να αφήσουν τα κρασιά να ζυμωθούν από την αρχή μέχρι το τέλος. Και πάλι, ο στόχος είναι να αναπτυχθεί η καλύτερη δυνατή γεύση στο κρασί  και κάθε οινοποιείο καθορίζει ποια προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα.

Ορισμένα σταφύλια δεν κάνουν για blend

Πολλά λευκά κρασιά τείνουν να είναι συνήθως μονοποικιλιακά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης,  όπου χρησιμοποιούνται δύο ή περισσότερα λευκά σταφύλια. Το Pinot Noir είναι ένα είδος σταφυλιού που σπάνια αναμειγνύεται.

Πηγή: krasiagr.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass