Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2017 22:09

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές και θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από 14 ως 26 βαθμούς Κελσίου θα επικρατεί τις επόμενες ημέρες στον θεσσαλικό κάμπο.

Το άσχημο για τους αγρότες είναι ότι δεν προβλέπονται βροχές για τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που χρειάζεται για να μαλακώσουν τα χωράφια τους, να αποκτήσουν την απαραίτητη υγρασία και να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για τη σπορά των ψυχανθών και το όργωμα για τα σιτηρά. Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Κρυφτούλι του ήλιου με τις συννεφιές θα έχουμε το Σαββατοκύριακο, ενώ από τη Δευτέρα θα σημειωθεί μικρή άνοδος του υδραργύρου, ως προς τις μέγιστες τιμές (27-29 βαθμούς Κελσίου).

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Μιας και η χθεσινή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, στον απόηχο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Θεσσαλία και της πτήσης που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λάρισα με F16, κινήθηκε στο σύνθημα «πετάει δεν πετάει» ο πρωθυπουργός, σε χαμηλό υψόμετρο φαίνεται να κινήθηκε το Συνέδριο, ως προς τον πρωτογενή τομέα. Μπορεί η γεωργία να χαρακτηρίστηκε από τους κυβερνώντες «συστατικό στοιχείο για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας», ωστόσο δεν υπήρξαν δεσμεύσεις, παρά μόνο έκφραση καλής βούλησης για την επίλυση βασικών προβλημάτων και εκκρεμοτήτων που ταλανίζουν την ελληνική ύπαιθρο. Βέβαια οι συμμετέχοντες -στο συνέδριο- παραγωγοί και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, ως καλοί οικοδεσπότες φρόντισαν να γκρινιάξουν διακριτικά, χωρίς να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στους υπουργούς. Ουσιαστικά οι αγροτικές εξαγγελίες Τσίπρα περιορίστηκαν στην αξιοποίηση της Αβερωφείου Σχολής (χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα), ενώ εκφράστηκε η θέληση να προχωρήσουν στην κατάργηση του φόρου στο κρασί, στη μείωση του ΦΠΑ για προϊόντα που διακινούνται μέσα από τις ΟΠ, στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων της παλιάς ΑΤΕ και στην έγκαιρη έναρξη του ΠΑΑ.

ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ στη θεματική ενότητα για την αγροτική ανάπτυξη, όταν έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αργυροπουλίου, Βαγγέλης Κεντρούλης, ο οποίος ζήτησε να μάθει «γιατί εξαφανίστηκαν» τα χρήματα αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό το 2014-2015 και ποιος έδωσε εντολή να καταστραφούν τα δείγματα». Μάλιστα απείλησε να πάει στον εισαγγελέα γιατί - όπως δήλωσε - αν και υπάρχουν 37 εκατ. ευρώ δεν αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι και αν δεν καταβληθούν οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι θα ενημερώσουν εγγράφως τον αρμόδιο Επίτροπο για την γεωργία κ. Φιλ Χόγκαν». Όπως έγραψε και πριν από ένα μήνα περίπου η στήλη, οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε εξώδικο, από τις 8 Ιουλίου κατά του ΥΠΑΑΤ για αυτές τις αποζημιώσεις. Ο υπουργός κ. Αποστόλου υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ για το συγκεκριμένο θέμα και καθησύχασε τους κτηνοτρόφους ότι θα λάβουν τις αποζημιώσεις. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι είναι διπλά χαμένοι. Και δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις και έχασαν τα δικαιώματα που μοιράστηκαν το 2014 βάσει ζωικού κεφαλαίου.

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Το νέο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης απασχόλησε πολλές φορές την αγροτική σύσκεψη του Συνεδρίου, με τον συντονιστή Γιώργο Λαδόπουλο να ισχυρίζεται ότι τα χρήματα εφόσον προορίζονται για 37 περιοχές της χώρας (το προηγούμενο πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 7, κυρίως όμως στη Θεσσαλία) δεν θα φθάσουν σε κανέναν και το πρόγραμμα θα ατονήσει. Από την πλευρά του ο υπουργός Βαγγ. Αποστόλου ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη να μην προτρέχει, καθώς έχει συνταχθεί μόνο το προσχέδιο του προγράμματος και ενδεχομένως οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα να αποθαρρύνουν τελικά αυτούς που προσεγγίζουν το πρόγραμμα μόνο οικονομικά και όχι περιβαλλοντικά. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης εφαρμόστηκε για 5 χρόνια σε 800.000 στρέμματα της Θεσσαλίας και αφορούσε περίπου 13.000 αγρότες. Το νέο πρόγραμμα για το βαμβάκι δίνει 60 ευρώ\στρ. Το μέλος του Δ.Σ. της νέας ΕΑΣ Χρ. Σιδερόπουλος θέτει και μια άλλη παράμετρο του προγράμματος. Να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο γίνεται περισσότερα ποτιστικά χωράφια και όχι ξηρικά, μιας και τα πρώτα λόγω εμφάνισης ασθενειών και μυκήτων συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων. Επιπλέον για να μην εκμεταλλευθούν τη συγκυρία τυχόν «αλεξιπτωτιστές», να ληφθούν υπόψη τα ιστορικά... δικαιώματα του προγράμματος. Το ιδανικότερο βέβαια θα ήταν να μπορούσε η κυβέρνηση, μέσω κάποιου ιδρύματος να μετρήσει αξιόπιστα το επιβαρημένο με νιτρικά υπέδαφος κι εκεί να δώσει περισσότερο βάρος.

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ούτε για τους επιλαχόντες νέους αγρότες και την απορρόφησή τους στο πρόγραμμα υπήρξε κυβερνητική δέσμευση στο Συνέδριο, όπως άφηναν να εννοηθεί στελέχη του ΥΠΑΑΤ, καθώς ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει κάτι, όπως έπραξε στο αντίστοιχο συνέδριο της Κοζάνης για τους νέους της Δυτ. Μακεδονίας. Το σίγουρο είναι ότι θα απορροφηθούν αρκετοί από τους 480 επιλαχόντες του προγράμματος στη Θεσσαλία (280 στον νομό Λάρισας), ενώ έχει αυξηθεί και το δεσμευμένο ποσό για την ενίσχυσή τους. Άγνωστο γιατί το ΥΠΑΑΤ δεν ήταν σε θέση να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό συγκεκριμένη δέσμευση, οπότε έχουμε παράταση αγωνίας. Ίσως το υπουργείο περιμένει να δει την ανταπόκριση των επιλαχόντων νέων αγροτών σε άλλες περιφέρειες, μη αγροτικές, όπως της Αττικής και ανάλογα τα ποσά που θα περισσέψουν να αξιοποιηθούν προς όφελος του κάμπου.

ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αίσθηση προκάλεσαν τα 50 τρακτέρ που κατέβασε στη συγκέντρωση της οδού Φαρσάλων η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, καθώς ήταν τεράστια, μα κυρίως ολοκαίνουρια. Σαν να είχαν βγει απευθείας από κάποια αντιπροσωπεία. Με ειρωνική διάθεση το σχόλιο στελέχους της ΕΟΑΣΝΛ: Μα καλά, ολόκληρο πρωθυπουργό υποδεχτήκαμε, δεν θα φορούσαμε τα καλά μας! Να σημειωθεί ότι 6 απ’ αυτά συμμετείχαν και στην περσινή κάθοδο των αγροτών της Νίκαιας στην Αθήνα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών. Σε όλα τα τρακτέρ υπήρχαν και οι σημαίες της Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, σε κίτρινο φόντο και στο κέντρο το πρόσωπο του Μαρίνου Αντύπα. Αν και κάποιος περαστικός, προφανώς άσχετος με το αγροτικό επάγγελμα, ρώτησε τον κάτοχο του τρακτέρ αν «ο εικονιζόμενος στη σημαία είναι ο… Τζον Ντιρ».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass