ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ

Η Θεσσαλία επενδύει στα πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2017 22:08

Σαράντα θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, εκ των οποίων τα 20 είναι Πιστοποιημένα και τ΄ άλλα 20 προς Αναγνώριση και Πιστοποίηση για να χαρακτηρισθούν ΠΟΠ/ΠΓΕ Θεσσαλίας απασχολούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, αποκτώντας έτσι την προσδοκόμενη προστιθέμενη αξία.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία είτε συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας» είτε οι ενδιαφερόμενοι Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών απέστειλαν φακέλους ή αιτήματα προς χρηματοδότηση για τη σύνταξη του φακέλου τους για να ακολουθήσει από την Περιφέρεια η υποβολή και εν συνεχεία η πιστοποίηση στο Υπουργείο Γεωργίας και στην Ε.Ε.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατη σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λαδόπουλου και στην οποία κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη «η άμεση συγκρότηση συνεταιριστικών Ομάδων παραγωγών, οι οποίες σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς μεταποίησης, τις Αναπτυξιακές Εταιρείες ΑΝΚΑ, ΚΕΝΑΚΑΠ, ΑΕΝΟΛ, Αν. Πηλίου, με τους δήμους, επιστημονικούς φορείς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες: Στα 20 νέα προς αναγνώριση ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντα να διαμορφώσουν άμεσα διαγνωστικές εκθέσεις και να προχωρήσουν σε αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης προς σύνταξη Φακέλου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του καν. 1151/2012 για τελική υποβολή του στο Υπουργείο και την Ε.Ε. Ενώ στα 20 πιστοποιημένα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντα αποφασίστηκε να λειτουργήσουν ουσιαστικά ως φορείς διαχείρισής τους και να αξιοποιήσουν τα Προγράμματα ενίσχυσης της παραγωγής και προβολής τους (συσκευασίες τους με σήμανση στα δίκτυα διανομής, συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ).

ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αναλυτικότερα, τα 20 προϊόντα Θεσσαλίας, πιστοποιημένα από ΕΕ, ανά κατηγορία είναι:

ΤΥΡΙΑ ΠΟΠ: ΦΕΤΑ, Κασέρι, Μανούρι, Γαλοτύρι, Μπάτζος Θεσσαλίας, Γραβιέρα Αγράφων Καρδίτσας

ΚΡΕΑΤΑ ΠΟΠ: Αρνάκι και Κατσικάκι Ελασσόνας

ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ: Φιρίκι Πηλίου και Μήλα Ζαγοράς

ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ/ΠΓΕ: Κονσερβοελιά Μαγνησίας

ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΠ: Ραψάνης Λάρισας, Αγχιάλου Μαγνησίας, Μεσενικόλα Καρδίτσας, Τσίπουρο Τυρνάβου

ΚΡΑΣΙΑ ΠΓΕ: Τυρνάβου, Ελασσόνας, Μετέωρα Τρικάλων, Μαγνησίας, Καρδίτσας

ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ

Τα 20 προϊόντα Θεσσαλίας που μπορούν να πιστοποιηθούν από την ΕΕ ανά κατηγορία είναι:

ΚΡΕΑΤΑ ΠΟΠ: Κατσικάκι Σκοπέλου, Τόνος Αλοννήσου σε διαδικασία αναγνώρισης (Ανέλαβε να ετοιμάσει την Διαγνωστική Έκθεση, η Αναπτυξιακή Πηλίου), Αρνάκι Αργιθέας (ετοιμάζει φάκελο η ΑΝΚΑ για αποστολή στο Υπουργείο Γεωργίας).

ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ: Δαμάσκηνο Σκοπέλου σε διαδικασία αναγνώρισης (θα ετοιμάσει την διαγνωστική Έκθεση, η Αναπτυξιακή Πηλίου), Κεράσι και Μήλα Αγιάς σε διαδικασία αναγνώρισης (συνεργάζεται η ΑΕΝΟΛ με τον δήμο Μελιβοίας για διαγνωστική την Έκθεση), Αχλάδι, ροδάκινο και σταφύλι Τυρνάβου σε διαδικασία αναγνώρισης (συνεργάζεται η ΑΕΝΟΛ με τον Δήμο Τυρνάβου και ΑΣΕΠΟΤ για την διαγνωστική Έκθεση), Ακτινίδια Δέλτα Πηνειού σε διαδικασία αναγνώρισης (συνεργάζεται η ΑΕΝΟΛ με Συνεταιρισμό Πυργετού για την διαγνωστική Έκθεση).

ΕΛΙΕΣ ΠΟΠ/ΠΓΕ: Ελιά Κισσάβου και Τεμπών σε διαδικασία αναγνώρισης (συνεργάζεται η ΑΕΝΟΛ με τον Συνεταιρισμό Γόννων για την διαγνωστική Έκθεση).

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΟΠ: Αμύγδαλα Συκουρίου, Τυρνάβου και Αλμυρού σε διαδικασία αναγνώρισης (απεστάλη φάκελος από την Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Λάρισας-Τ-Α στο Υπουργείο Γεωργίας, αλλά μετά την διάλυση της ΕΑΣ, παραμένουν οι εκκρεμότητες του Φακέλου), Κάστανα Κισσάβου σε διαδικασία αναγνώρισης (απεστάλη Φάκελος από τον Συνεταιρισμό Μελιβοίας στο Υπουργείο Γεωργίας, αλλά σήμερα δεν υφίσταται συνεταιρισμός Μελιβοίας και παραμένουν οι εκκρεμότητες του Φακέλου).

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΠ/ΠΓΕ/EΠΙΠ: Φασόλια και Πατάτες Oρεινών περιοχών Θεσσαλίας, σε διαδικασία αναγνώρισης (ετοιμάζει η ΑΝΚΑ τη διαγνωστική Έκθεση, Αλλαντικά Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης (Συγκροτήθηκε με την υποστήριξη του ΚΕΝΑΚΑΠ ομάδα Παραγωγών και μέσω του ΕΒΕ Τρικάλων ανατέθηκε το 2017 η σύνταξη Φακέλου για υποβολή στο Υπουργείο), Χαλβάς Φαρσάλων σε διαδικασία αναγνώρισης (συνεργάζεται η ΑΕΝΟΛ με τον Σύλλογο Χαλβαδοποιών και τον δήμο Φαρσάλων για την διαγνωστική Έκθεση), Σκόρδα Πλατυκάμπου σε διαδικασία αναγνώρισης (Συνεργάζεται ομάδα παραγωγών με τον μελετητή για την σύνταξη Φακέλου ΕΠΙΠ), Mέλι Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης (ενδιαφέρεται ο Σύλλογος παραγωγών Μελιού), Προϊόντα Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής Θεσσαλίας σε διαδικασία αναγνώρισης (μελετά η Ομοσπονδία Αρτοποιών την δυνατότητα για σύνταξη Φακέλου ΠΓΕ Χωριάτικο Ψωμί Θεσσαλίας).

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass