Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 10 Νοε 2017 22:09
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτό δεν φαίνεται να στεναχωρεί τους αγρότες, οι οποίοι λόγω σπορών θέλουν βροχές.

Όπως έγραψε και χθες η «Ε» και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Παναγιώτη Σκριμιζέα «ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι οι δύο πιο βροχεροί μήνες του χρόνου για την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Άρα τόσο οι συχνές βροχοπτώσεις όσο και οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα εμφανιστούν πιο έντονα την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελούν φαινόμενα στο πλαίσιο των αναμενόμενων καιρικών συνθηκών». Ο κ. Σκριμιζέας υποστηρίζει πως σήμερα Παρασκευή αρχικά ο καιρός θα είναι αίθριος, με την ελάχιστη θερμοκρασία να αγγίζει τους 10 βαθμούς Κελσίου και τη μέγιστη τους 19.5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν πυκνά σύννεφα. Αύριο Σάββατο προβλέπεται βροχή, πρόσκαιρα έντονη με πτώση της θερμοκρασίας, στους 15 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη. Το κοινό στοιχείο των δύο ημερών, θα είναι η αυξημένη υγρασία, σε ανώτατα όρια, που θα δημιουργεί περιορισμένη ορατότητα, κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Η Κυριακή 12 Νοεμβρίου, θα είναι μια μέρα με συννεφιά, χωρίς βροχόπτωση στην πόλη της Λάρισας, ενώ από την επόμενη εβδομάδα …έρχονται μπόρες» καταλήγει ο κ. Σκριμιζέας.

Για τη Δευτέρα ο μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης προβλέπει στη Θεσσαλία συννεφιές κατά διαστήματα, ενώ θα σημειωθούν και λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία τις περισσότερες ώρες της ημέρας από 13 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη 14 του μήνα αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στις ορεινές περιοχές, αλλά σε μεγάλο σχετικά υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί, στρεφόμενοι σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε πτώση (9-12 βαθμούς Κελσίου).

ΟΙ ΣΠΟΡΕΣ

Οι πρόσφατες βροχές ήταν θεόσταλτες, καθώς βοήθησαν τους παραγωγούς να σπείρουν εύκολα τα όσπρια, ενώ το Σαββατοκύριακο οι Θεσσαλοί περιμένουν περίπου 8-10 χιλιοστά βροχής, εξέλιξη που θα επισπεύσει τη σπορά των δημητριακών από βδομάδα.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Και στη Θεσσαλία υπάρχει αγωνία των βαμβακοπαραγωγών για τη συνδεδεμένη ενίσχυση (74,8 ευρώ), διότι μπορεί στη Θεσσαλονίκη η παραγωγή να μειώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών, στον κάμπο η ανησυχία για να φθάσει κάποιος το πλαφόν των 265 κιλών σχετίζεται με τη δράση του πράσινου σκουληκιού. Χθες μάλιστα ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός έστειλε επιστολή στο ΥΠΑΑΤ ζητώντας μείωση του πλαφόν στη στρεμματική απόδοση (ακούγονται τα 200 κιλά). Οι παραγωγοί ζητούν από το υπουργείο η σχετική απόφαση να βγει γρήγορα και όχι στη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου για να αποφευχθούν φαινόμενα μαύρης αγοράς. Δηλαδή ένας παραγωγός που έπιασε καλή παραγωγή και εξασφαλίζει τη συνδεδεμένη ενίσχυση να πουλά το υπόλοιπο της σοδειάς του σε συνάδελφο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Β. Κόκκαλης έχει δώσει ήδη εντολές τόσο στον ΕΛΓΑ όσο και στην τοπική ΔΑΟΚ να ενεργοποιηθεί η σχετική Επιτροπή, η οποία θα ελέγξει αν συντρέχουν λόγοι μείωσης του πλαφόν των 265 κιλών.

Όσον αφορά στην τιμή του βαμβακιού, αυτή παραμένει στα 53 λεπτά (παραδοτέο στο εκκοκκιστήριο), αλλά οι διαρροές των εκκοκκιστών μιλούν για τελική τιμή 55 λεπτών στο χωράφι, στα ποιοτικά βαμβάκια (στα οποία η ίνα αγγίζει απόδοση 38-40).  

ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ο ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Την πόρτα του υπουργού Β. Αποστόλου αναμένεται να περάσει την ερχόμενη Πέμπτη ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γ. Λαδόπουλος, προκειμένου να συζητήσει μαζί του τρία φλέγοντα θέματα της αρμοδιότητάς του. Οι επιλαχόντες νέοι αγρότες (εκκρεμεί η απορρόφησή τους στο νέο πρόγραμμα), το νέο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης και η άρση αδικιών που παρατηρούνται σε περιοχές του νομού (Κιλελέρ, Ελασσόνα) και η αποζημίωση κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον καταρροϊκό το 2014. Για το τελευταίο ο κ. Λαδόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον συντοπίτη υφυπουργό Β. Κόκκαλη, ο οποίος με τη σειρά του μιλά με τη νομική υπηρεσία του υπουργείου.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις 1ης πληρωμής του έτους 2016 (νέα πενταετία) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Για τη νέα πενταετία υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 3.487.368,63 ευρώ για 876 δικαιούχους. Ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι έως 15 Νοεμβρίου στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας (Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου). Η υπηρεσία επισημαίνει ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε για το αίτημα κάποιων παραγωγών να γίνει δίκαια η διανομή των δικαιωμάτων που προέκυψαν από το Εθνικό Απόθεμα (υπολογίζεται ότι από τις παρακρατήσεις της προκαταβολής στο «ταμείο» υπάρχουν γύρω στα 95 εκατ. ευρώ) και να αποκατασταθούν αδικίες του παρελθόντος. Σε αντίστοιχο θέμα, αλλά ξεχωριστής φύσεως αναστάτωση υπήρξε στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, κυρίως στους ντοματοπαραγωγούς από την πληροφορία ότι επίκειται ανακατανομή των ιστορικών δικαιωμάτων άμεσα. Ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμης διαβεβαιώνει ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει βάσει ευρωπαικού Κανονισμού πριν το 2021 και όταν η κυβέρνηση λέει για διορθώσεις κάποιων στρεβλώσεων της ΚΑΠ δεν αναφέρεται στα δικαιώματα».

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενημερώνει τους επαγγελματίες αλιείς ότι εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση – Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης – χρηματοδότησης πράξεων που αφορούν στην «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων αλιευτικού σκάφους» - Δράση “Διάλυση αλιευτικού σκάφους” – Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π. Αλ. & Θ). Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ aposyrsi.alieia.gr και στη συνέχεια θα υποβάλλεται ταχυδρομικά ο πλήρης φάκελος δικαιολογητικών στην ΕΥΔ. ΕΠΑΛΘ (Μιχαλακοπούλου 103, Τ.Κ. 11527, Αθήνα). Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 4-12-2017 και ώρα 15.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Αλιείας της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, στο τηλέφωνο 2413511160.

ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ

ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Σειρά ανοιχτών συσκέψεων σε όλες τις πρωτεύουσες των επαρχιών του νομού Λάρισας προετοιμάζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για επαφές του λαρισινού κυβερνητικού στελέχους με το σύνολο των φορέων στις κατά τόπους περιοχές, με στόχο την άμεση καταγραφή και κατά το δυνατό επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την επαρχία Αγιάς, εντός του Νοεμβρίου.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ

Από τα μέσα και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προγραμματίζεται, σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου, η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2017, που αναμένεται να περιλαμβάνει ίδιους δικαιούχους και ποσά με πέρυσι. Aπό το 2018 οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και με ειδικά μειονεκτήματα που θα είναι επιλέξιμες για εξισωτική αποζημίωση αλλάζουν καθώς οριοθετούνται εκ νέου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στις 23 Δεκεμβρίου πιστώθηκαν συνολικά 223,7 εκατ. ευρώ σε 328.021 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 143,9 εκατ. ευρώ αφορούν 206.812 παραγωγούς στα ορεινά και 79,8 εκατ. ευρώ 166.921 παραγωγούς σε μειονεκτικές περιοχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σημειωτέον ότι για τις εν λόγω Δράσεις είχαν εγκριθεί 156,5 εκατ. ευρώ στα ορεινά και 87 εκατ. στα μειονεκτικά.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass