ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ:

Λύσεις στα προβλήματα με συνέργεια και συνεργασία

* Συγκροτείται τριμελής επιτροπή φορέων για την επαρχία Αγιάς, για την προώθηση και παρακολούθηση επίλυσης των προβλημάτων της -Τι ζήτησαν οι τοπικοί φορείς

Δημοσίευση: 25 Νοε 2017 23:00

«Να πετάξουμε τις παθογένειες. Ν’ αφήσουμε στην άκρη τις εγωπαθείς συμπεριφορές.

Μας ενώνουν τα προβλήματα και πρέπει όλοι να γίνουμε κοινωνοί και να εδραιώσουμε τη νοοτροπία της συνέργειας και της συνεργασίας. Μια μικρή αρχή γι’ αυτό, γίνεται εδώ…», ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη, προς όλους του φορείς του Δήμου Αγιάς, στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο "Χρυσαλλίδα" στην Αγιά.

Η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του υφυπουργού ήταν μεγάλη, καθώς πολλοί φορείς της τοπικής κοινωνίας έδωσαν το «παρών», καταθέτοντας τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή του. Ήταν μια πρώτη προσπάθεια ένωσης φορέων διαφορετικών χώρων, παραμερίζοντας ενδοιασμούς πολιτικών διαφορών και συμφερόντων.

Έγινε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση συνεργασίας όλων, με επιστέγασμα αυτής της ενωτικής διάθεσης, την υλοποίηση της πρότασης του υφυπουργού να συγκροτηθεί μια ειδική τριμελής επιτροπή φορέων για την επαρχία Αγιάς, αποτελούμενη από εκπρόσωπο του γραφείου του υφυπουργού, της δημοτικής αρχής και των υπόλοιπων φορέων της επαρχίας, με αποστολή της, την προώθηση και παρακολούθηση όλων των ζητημάτων που καταγράφηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, με στόχο την ευελιξία και την ταχύτερη επίλυσή τους.

«Ξεκίνησα από την Αγιά και θα οργανώσω αντίστοιχες συσκέψεις και σε άλλους δήμους», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και αναφερόμενος στο σκεπτικό αυτής της πρωτοβουλίας του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα αναδεικνύονται οι αμαρτίες του παρελθόντος, η έλλειψη φορολογικής συνείδησης, η έλλειψη παιδείας, η έλλειψη ρυμοτομικού σχεδιασμού… Με την παράκληση να αφήσουμε τις ιδεολογικές πολιτικές μας διαφορές, ελάτε να λύσουμε τα προβλήματα που μας ενώνουν και αυτά δεν έχουν χρώμα.

Πολλά προβλήματα δεν επιλύονται λόγω εγωισμών, για το ποιος θα φανεί... Είναι βέβαια δύσκολο να αλλάξει μια νοοτροπία χρόνων, αλλά πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να εδραιώσουμε τη νοοτροπία της συνεργασίας και της συνέργειας. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Δίνουμε σήμερα μια υπόσχεση, ότι θα υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, με μια κοινή συντονισμένη δράση. Η κοινωνία θα έχει ενεργό συμμετοχή, μέσω των φορέων της, που θα γίνουν κοινωνοί. Και θα είμαστε εδώ αύριο, να λογοδοτήσουμε, για το αν αυτά για τα οποία θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε, προχώρησαν ή λύθηκαν».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ

Τη σύσκεψη άνοιξε ο δήμαρχος Αγιάς, κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία του υφυπουργού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «Ο κ. Κόκκαλης, στάθηκε δίπλα μας και από την πρώτη στιγμή, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μας στήριξε στη δύσκολη κατάσταση που βίωσε η περιοχή μας, εξαιτίας της θεομηνίας, για την ανακούφιση των πληγέντων.

Στο Ομόλιο καλλιέργειες χάθηκαν, το Στόμιο πλημμύρισε στη μεγαλύτερη έκτασή του, χάθηκε ζωικό κεφάλαιο, επλήγησαν επιχειρήσεις…, και γενικότερα ο δήμος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Είναι ευτύχημα που στην κυβέρνηση έχουμε έναν άνθρωπο σαν τον κ. Κόκκαλη, που είναι πάντα δίπλα μας».

Ο κ. Γκουντάρας, αναφερόμενος στα προβλήματα και στους στόχους του Δήμου Αγιάς, τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, αναδείχθηκαν οι αδυναμίες στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών μας και μεταξύ των έργων που προωθούμε άμεσα, είναι η κατασκευή γέφυρας στο ρέμα Πλατάνια, στην παραλιακή ζώνη -η μελέτη της οποίας είναι έτοιμη και θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2018- έργα στις όχθες των ρεμάτων και άμεση αποκατάσταση των ζημιών».

Όσον αφορά στα έργα υποδομής στην παραλιακή ζώνη του δήμου, υποστήριξε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη ανάπλασης, τονίζοντας ότι «είμαστε σε αναμονή πρόσκλησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για ένταξη του έργου σε πρόγραμμα», επίσης έθιξε το θέμα της έλλειψης πρόσβασης στα παράλια, ζητώντας να ολοκληρωθεί ο κόμβος στον Πυργετό, το οδικό δίκτυο στον Κίσσαβο, ενώ τάχθηκε αντίθετος στη δημιουργία διοδίων στην κοιλάδα των Τεμπών.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη να προχωρήσει το έργο του φράγματος Μπελμάρ. Τέλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο ερημοποίησης της υπαίθρου δηλώνοντας ότι: «Πρέπει να ξαναζωντανέψουμε την ύπαιθρο. Η Αγιά και πολλές επαρχιακές πόλεις, υπέστησαν μεγάλο πλήγμα με τις καταργήσεις δημόσιων κρατικών υπηρεσιών, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους της και οδηγεί παράλληλα στην ερήμωση της υπαίθρου».

Εκκρεμεί συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελο, για τον χαρακτηρισμό των καστανοπεριβόλων, δήλωσε ο κ. Γκουντάρας, ενώ αναφορά έκανε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

-Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αγιάς,

του συνδυασμού «Δώτιο πεδίο», κ. Γρηγόρης Καλαγιάς, αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των παραλίων από την εθνική οδό, στο χωροταξικό πρόβλημα, σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους δασικούς χάρτες, στον αιγιαλό, υποστήριξε ότι υπάρχουν προβλήματα με κακοτεχνίες έργων υποδομής, ζήτησε καλύτερη οργάνωση πυροπροστασίας, κατασκευή αρδευτικών έργων, που όπως είπε «λιμνάζουν χρόνια», αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, στην ανάγκη στήριξης του τουρισμού και κατήγγειλε την υπεραλίευση του θαλάσσιου πλούτου από μηχανότρατες άλλων περιοχών στη θαλάσσια περιοχή του νομού Λάρισας.

Πρόταση να υλοποιηθεί το έργο σύνδεσης των παραλίων του νομού με το Πήλιο, στο Κεραμίδι, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Αναστασίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας κ. Ηλίας Ευσταθίου, δήλωσε ότι: «Ο τουρισμός είναι η μεγάλη μας ατμομηχανή και είναι μέγιστο θέμα η συνεργασία όλων, για την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, ανάδειξε το πρόβλημα των μηλοπαραγωγών της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι το εμπάργκο στη Ρωσία προκάλεσε μεγάλο πλήγμα καθώς το 80% της παραγωγής πράσινου μήλου εξαγόταν στη Ρωσία. Ζήτησε επίσπευση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των παραγωγών λόγω των απωλειών από καιρικά φαινόμενα και εξέφρασε φόβους για « για ψαλίδισμα των αποζημιώσεων».

Ο καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, γεωπόνος κ. Αλ Παπαχατζής ενημέρωσε πως: «στην Πρινιά υπάρχει ένας από τους καλύτερους βιοτόπους της νότιας Ευρώπης -9.000 στρέμματα- και πρέπει να αξιοποιηθεί...» ενώ πρότεινε την εκπαίδευση αγροτών στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας και την εκμετάλλευση του ιδρύματος Καρανίκα (1.000 στρέμματα γης) στην Αγιά, με στόχο την ανάπτυξη τεχνικής εκπαίδευσης. Τέλος πρότεινε περαιτέρω αξιοποίηση του καστάνου με τη στήριξη και του ΤΕΙ.

Δημιουργία παραρτήματος Γεωπονικής Σχολής στην Αγιά, πρότεινε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος Αγιάς, κ. Σάκης Ολύμπιος καθώς και ηλεκτροδότηση μέσω φωτοβολταϊκών και επέκταση του φυσικού αερίου στον Δήμο Αγιάς.

Δημιουργία υποδομών πρόσβασης στα παράλια, για την ανάπτυξη του τουρισμού, ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών παραλίων ν. Λάρισας κ. Δημ. Χασιώτης, με προτεραιότητα να ολοκληρωθεί το σχέδιο πόλης στα παράλια.

Την προέκταση του προγράμματος νιτρορύπανσης πρότεινε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Σοφολόγης.

Το μέλος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Νίκος Ντάγκας, κατέθεσε μεταξύ άλλων τις προτάσεις: «Πολιτική προβολής –διαφήμισης του Δήμου Αγιάς, επαρκή σήμανση στο εθνικό δίκτυο για τα «μπραντ» της περιοχής, χρηματοδότης τριών μονοπατιών που ενώνουν τέσσερις περιφέρειες, σταθερό κανονιστικό πλαίσιο αιγιαλού παραλίων, έργα πρόσβασης παραλίων με την ολοκλήρωση του κόμβου Πυργετού, δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Βασιλικού κτήματος Πολυδεντρίου, αποπεράτωση της Κάρλας, ήπια ανάπτυξη στις περιοχές «Natura 2000», χρηματοδότηση και αποκατάσταση των αλιευτικών καταφυγίων Στομίου και Αγιοκάμπου, ανάδειξη βυζαντινών μνημείων Αγιάς...» κ.α.

Πολεοδομικά προβλήματα έθιξε ο κ. Ηλίας Κίτσιος του Συλλόγου Αλεξανδρινής, ενώ θέματα ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, έθιξαν ο κ. Βαγγέλης Μανίκας του Συλλόγου Παραγωγών Καστάνου και Ακτινιδίου Στομίου και Καρίτσας, ο κ. Βαγ. Κρανιώτης καστανοπαραγωγός, ο κ. Γιώργος Ζέικος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κισσάβου που αναφέρθηκε και σε κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους παραγωγούς, κ.α.

Στο θέμα της σωστής χρήσης ιστορικών δικαιωμάτων αναφέρθηκε ο κ. Ρούλης Γεωργαντάς, ενώ επίσης τις απόψεις τους κατέθεσαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς κ. Σωτήρης Μάρκου, ο αγρότης κ. Θωμάς Σιμούλης κ.α.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ρούστας.

Της Λένας Κισσάβου

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass