Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2018 22:00

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Βροχερός ο καιρός για το επόμενο διάστημα και θερμοκρασίες σε μονοψήφιο νούμερο στον κάμπο, ενώ το Λιμεναρχείο Βόλου εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων λόγω ισχυρών ανέμων σήμερα για τους αλιείς. Οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται ιδανικές, καθώς βοηθούν το χωράφι που έχει οργωθεί να μαλακώσει ακόμη περισσότερο, ενόψει των σπορών των ψυχανθών τον Φεβρουάριο και του βαμβακιού τον Απρίλιο.

Στον Νομό Λάρισας για σήμερα Παρασκευή αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 ως 10 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο και την Κυριακή περιμένουμε συννεφιές, με βροχές στα πεδινά και χιόνια στις ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία σε πτώση (6 έως 8 βαθμούς Κελσίου). Τη Δευτέρα αρκετά σύννεφα με πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης, ενώ με αυτόν τον χειμωνιάτικο καιρό θα κυλήσει όλη η εβδομάδα.

ΜΠΛΟΚΑ (Ι)

Ζεσταίνεται το κλίμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, όσο πλησιάζουμε προς τον Φεβρουάριο, καθώς καθημερινές είναι πλέον οι συσκέψεις και περιοδείες αγροτοσυνδικαλιστών στα χωριά του κάμπου, προκειμένου να πειστούν οι αγρότες ότι πρέπει να σηκωθούν από τον καναπέ και να παλέψουν για την επιβίωσή τους. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε προχθές σύσκεψη στον Πλατύκαμπο, ενώ χθες βράδυ ανάλογη συνάντηση έγινε στην Τερψιθέα. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών προβλέπει συσκέψεις στα παρακάτω χωριά: Σήμερα Παρασκευή 12/1 στις 6.30 μ.μ. στον Τύρναβο στο Εμμανουήλειο. Κυριακή 14/1 στις 11 το πρωί στον Κυπάρισσο στο καφενείο Καπετάνιος. Δευτέρα 15/1 στις 9 το βράδυ στην Τσαριτσάνη. Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κρίσιμη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων στο ΕΚΛ, όπου θα επιχειρηθεί να εκτιμηθεί η αγωνιστική διάθεση των αγροτών σε όλη τη χώρα και η κατάλληλη ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων. Η μορφή θεωρείται δεδομένη και είναι η κλασική έξοδος των τρακτέρ στην εθνική οδό, στον κόμβο της Νίκαιας. Βέβαια καταγράφεται ένας σκεπτικισμός των Καρδιτσιωτών αγροτών, οι οποίοι θα σηκώσουν και φέτος το βάρος των κινητοποιήσεων, καθώς κοστίζει η καθημερινή τους παρουσία στη Λάρισα, λόγω ανόδου της τιμής της βενζίνης. Την επόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στα Φάρσαλα, όπου η επαρχία θα δείξει αν μπορεί να ηγηθεί των κινητοποιήσεων, σε επίπεδο νομού.

ΜΠΛΟΚΑ (ΙΙ)

Στο άλλο μέτωπο, αυτό της Γυρτώνης (πρώην Τεμπών) οι αγρότες, με πρωτοβουλία κάποιων Λαρισαίων συνεταιριστών, διοργανώνουν σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας στη Γυρτώνη, για να καθορίσουν τη δική τους στάση στις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεσή τους είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο στη Θεσσαλία, προκειμένου η πίεση που θα ασκηθεί προς την κυβέρνηση να είναι μεγαλύτερη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού Γιώργου Λαδόπουλου στην προχθεσινή σύσκεψη του Πλατυκάμπου, ο οποίος ζήτησε «επιτέλους η περίφημη ενότητα του αγροτικού κινήματος να περάσει από τα λόγια στην πράξη. Φέτος δεν υπάρχουν διαχωριστικά αιτήματα, διότι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν φτωχύνει». Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή. Από την πλευρά του ο Χρ. Σιδερόπουλος δηλώνει ότι «οι αποκλεισμοί δρόμων δεν είναι μονόδρομος. Μπορούμε να διοργανώσουμε ένα δυναμικό συλλαλητήριο, να βγάλουμε τα τρακτέρ στους κόμβους της εθνικής οδού, χωρίς να διακόψουμε την κυκλοφορία για τα ΙΧ, κ.α.». Να σημειωθεί ότι εξετάζεται επίσης πρόσκληση συνεταιριστών της Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή των αγροτών (και της Θεσσαλίας) με αγροτικά μηχανήματα στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό ζήτημα στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσ\νίκη.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Όσον αφορά στα αιτήματα, κυριαρχούν η μείωση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, η μείωση της φορολογίας, το κόστος παραγωγής που μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσα από το ΠΑΑ, η ένταξη αρκετών περιοχών της Θεσσαλίας στο νέο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, καθώς με τα κριτήρια που τρέχουν, αρκετά χωριά αν και έχουν πρόβλημα νιτρικών, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός, η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΑ

(Και) Οι περσινές κινητοποιήσεις έφεραν δικαστικές περιπέτειες για τους αγρότες που ηγήθηκαν των μπλόκων, αφού τα αγροτοδικεία συνεχίζονται κανονικά. Έτσι χθες, σε δίκη που έγινε στη Λάρισα αθωώθηκαν οι κ. Φ. Τραγάκης, Γ. Βαρδούλης για το μπλόκο που στήθηκε στη Γυρτώνη, ενώ άλλοι δύο συνάδελφοι τους που ήταν κατηγορούμενοι για το μπλόκο του Πλατυκάμπου πήραν αναβολή.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Όπως έγραψε πολλές φορές η στήλη, η φετινή ποιότητα του βαμβακιού ήταν εξαιρετική, καθώς βοήθησε πολύ ο καιρός. Αν και οι παραγωγοί δεν ανταμείφθηκαν όσο έπρεπε για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, αφού οι περισσότεροι πληρώθηκαν μέχρι 50 λεπτά, οι εκκοκκιστές φαίνεται ότι αξιοποίησαν στο έπακρο την παραπάνω κατάσταση και προώθησαν εύκολα το βαμβάκι στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα «ικανοποιητική θεωρείται η πορεία των εξαγωγών βάμβακος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, καθώς το 50% της ποσότητας έχει ήδη φύγει για εξαγωγές. Από τους 270.000 τόνους εκκοκκισμένου βάμβακος που παράχθηκαν το 2017 στη χώρα μας υπολογίζεται ότι όγκος 250.000 τόνων συνολικά θα κατευθυνθεί προς τις αγορές του εξωτερικού. Πάντως το γεγονός της μειωμένης τιμής σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος καλλιέργειας για ενέργεια, αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των εκτάσεων σποράς, τον Απρίλη του 2018, στον νομό Λάρισας, κατά 30% σε σύγκριση με τις εκτάσεις του 2017. Αντίθετα, ο ίδιος αριθμός στρεμμάτων εκτιμάται ότι θα καλλιεργηθεί στην Καρδίτσα».

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ

Στο μεταξύ οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους βαμβακοπαραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης των 74,9 ευρώ το στρέμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2018 το αργότερο, σύμφωνα με εγκύκλιο του οργανισμού πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ). Οι παραγωγοί οφείλουν να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν και να υπογράφουν την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωσης. Βάσει σχετικής απόφασης, οι βαμβακοκαλλιεργητές δεν πρέπει να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνέχεια του με αρ. 55/4647/9-1-2018 εγγράφου του ΥΠ.Α.Α.Τ., ενημερώνει ότι η συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2017, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ., ενεργοποιείται ξανά από την 10η Ιανουαρίου 2018 μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2018.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥ

Τρέχει η προθεσμία παράτασης που έδωσε η ΔΑΟΚ της Π.Ε. Λάρισας έως τις 15 Φεβρουαρίου 2018 για τις πληρωμές των μισθωμάτων από τις βοσκήσιμες γαίες έτους 2016 - 2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γεωτεχνική υπηρεσία του Δήμου στον οποίο βρίσκεται η κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση ή στην ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας καθώς και στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ελασσόνας, τηλ.: 2493029710. Επίσης μπορούν να ενημερωθούν και από την επίσημη σελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας χρησιμοποιώντας τον Κωδικό Οφειλής που θα παραλάβουν από τους Δήμους.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass