Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ:

Ελάτε να συζητήσουμε…

* «Υπάρχουν προβλήματα, πρέπει να δούμε τη διαχείριση των πόρων της ΚΑΠ».

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2018 16:02

ΑΘΗΝΑ

«Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους όσοι αυτή την ώρα πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, κάποια αντιπροσωπεία τους, να έλθουν σε μία συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συζητήσουμε πάνω στα καινούρια αιτήματα που εμφανίζονται και δεν έχουν κωδικοποιηθεί ακόμη, αλλά και ταυτόχρονα να δούμε την πορεία μας αυτή τη χρονιά» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Δεν είμαι αυτός που θα ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο. Είμαι στη διάθεσή τους για να τα συζητήσουμε» είπε ο κ. Αποστόλου, με αφορμή τις ανακοινώσεις κινητοποιήσεων από αγροτικούς συλλόγους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρόσθεσε, δε: «Από την περσινή χρονιά μέχρι τώρα έχουμε μερικά θέματα, που πρέπει οπωσδήποτε να δούμε πώς εφαρμόστηκαν και τι επιπτώσεις είχαν στον αγροτικό χώρο».

«Η κρίση», συνέχισε ο υπουργός, «ακούμπησε τον αγροτικό χώρο, αλλά περισσότερο η λειτουργία του αγροτικού χώρου έχει σχέση με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική». «Εμείς πορευόμαστε με σημείο αναφοράς την ΚΑΠ για τον απλούστατο λόγο ότι περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ είναι χρήματα που εισρέουν στον αγροτικό χώρο ως ενισχύσεις και εκεί πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο βάρος, όσον αφορά τη διαχείριση των συγκεκριμένων χρημάτων. Θα κουβεντιάσουμε εάν έχει πάει καλά ή δεν έχει πάει καλά ή πού χρειάζεται από πλευράς δικής μας παρέμβαση εφόσον οι σχετικοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας το επιτρέπουν πάνω στο κομμάτι της διαχείρισης; Είναι ένα ζητούμενο πάρα πολύ σοβαρό. Από εκεί και πέρα μπαίνουν θέματα, που έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής, την οργάνωση του χώρου και σε όλα αυτά -τουλάχιστον από πέρυσι μέχρι τώρα- έχουν υπάρξει μερικές διαφοροποιήσεις» εξήγησε.

ΟΙ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Σε ό,τι αφορά στους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι ζητούν έγγραφες δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης 10,2 εκατ. ευρώ, για την ποσότητα των τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε: «Πραγματικά είναι πρόβλημα ένας αγρότης να έχει παραδώσει την παραγωγή του και να περιμένει έναν χρόνο αργότερα, αν και πότε θα πληρωθεί. Από αυτήν την πλευρά έχουν δίκιο οι τευτλοπαραγωγοί και κυρίως όσον αφορά στον προγραμματισμό της επόμενης ημέρας, διότι αν εμφανίζονται τέτοιου είδους καθυστερήσεις, δικαιολογούνται σιγά-σιγά εγκαταλείπουν την τευτλοκαλλιέργεια. Δεν το θέλουμε αυτό».

Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ

Σχετικά με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης επισήμανε ότι το υπουργείο ολοκληρώνει έγκαιρα την πληρωμής της. «Έχουμε ήδη πιάσει οροφή όσον αφορά στη δυνατότητα που έχουμε για να αυξήσουμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Περιμένουμε πότε θα προσκομιστούν σε εμάς τα αναλυτικά στοιχεία, όσον αφορά στην παραγωγή για τη φετινή χρονιά, για να μπορέσουμε έγκαιρα με βάση τα στοιχεία αυτά -είχα πει εντός του πρώτου τριμήνου- να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση».

Ερωτηθείς σχετικά με την εξαγγελία της ίδρυσης λαϊκών αγορών παραγωγών σε όλη την Ελλάδα, ο υπουργός γνωστοποίησε πως «αυτή την ώρα βρίσκεται στη γενική γραμματεία κυβέρνησης και στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή η πρόταση ρύθμισης, που έχει μπει στο νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική οργάνωση του αγροτικού χώρου και της αλιείας».

«Η πρότασή μας είναι να υπάρξουν τουλάχιστον σε κάθε πρωτεύουσα και -στο πλαίσιο των περιφερειακών ενοτήτων- οι αγρότες παραγωγοί να πηγαίνουν στις συγκεκριμένες λαϊκές για να διαθέσουν την παραγωγή τους [...] Το κάνουμε για να υπάρχει ένας χώρος, όπου ο παραγωγός θα έρχεται κατευθείαν σε επαφή, επικοινωνία και εμπορική συναλλαγή με τον καταναλωτή- πολίτη της περιφερειακής ενότητας. Είναι ένας θεσμός που σε όλη την Ευρώπη -και εδώ στην Ελλάδα σε περιπτώσεις που εφαρμόστηκε- είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα και για τους αγρότες παραγωγούς και για τους καταναλωτές» εξήγησε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass