Αγροτικά εν... συντομία

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2018 22:30
Φωνάζουν οι αμπελουργοί για αποκλεισμούς Φωνάζουν οι αμπελουργοί για αποκλεισμούς

Δεν έχει τέλος η αναλγησία και η κοντόφθαλμη πολιτική του Υπουργείου έναντι του ελληνικού κρασιού, όπως καταγγέλλουν οινοπαραγωγοί του κάμπου και όχι μόνο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά από την έναρξη του νέου καθεστώτος αδειών φύτευσης αμπέλου, το ΥπΑΑΤ αρνείται να δει την πραγματικότητα: ο ελληνικός αμπελώνας συρρικνώνεται. Ενώ το ελληνικό κρασί κερδίζει επάξια έδαφος στις διεθνείς αγοράς και αντιστέκεται στην κρίση, η αμπελοκαλλιέργεια φθίνει. Και όμως η ζήτηση για νέες φυτεύσεις είναι τεράστια: την περσινή χρονιά κατατέθηκαν αιτήσεις για πάνω από 20.000 στρέμματα για λιγότερο από 6.500 διαθέσιμα. Αντί όμως να ενισχυθούν οι μεσαίες εκμεταλλεύσεις και να δοθεί προτεραιότητα στη μεγέθυνση των υφιστάμενων, το Υπουργείο εμμένει να διαιωνίζει και να επιτείνει τον κατακερματισμό του αμπελουργικού κλήρου, αποκλείοντας τους οινοποιούς (αλλά και τους επαγγελματίες αμπελουργούς) και τις οικογένειές τους από την αμπελουργία.

 

Πριν το Πάσχα συνδεδεμένη βάμβακος

Πριν το Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η ειδική ενίσχυση βάμβακος, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 74 ευρώ το στρέμμα. Πέρσι, η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, που αντιστοιχούσε στο 2016 και πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2017, έφτασε τα 74 ευρώ το στρέμμα, δεδομένου ότι η έκταση που δηλώθηκε ότι καλλιεργήθηκε από τους παραγωγούς, δεν ξεπέρασε τα 2.500.000 στρέμματα, κάτι που ισχύει και για το 2017. Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν για να λάβει κάποιος βαμβακοπαραγωγός του νομού Λάρισας τη συνδεδεμένη είναι 265 κιλά, ενώ όσοι είχαν λιγότερα κιλά λόγω καιρικών φαινομένων ή πράσινου σκουληκιού, προσκομίζοντας τη σχετική βεβαίωση από ΕΛΓΑ ή ΟΠΕΚΕΠΕ αντίστοιχα, μπορούν επίσης να την αιτηθούν. Οι περισσότεροι τοποθετούν την ημερομηνία πληρωμής ημέρα Πέμπτη ή Παρασκευή, δηλαδή 29 ή 30 Μαρτίου.

 

Εξόφληση ενίσχυσης για «Κομφούζιο»

Στην εξόφληση της ενίσχυσης του Μέτρου 10 «Εφαρμογή της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (Κομφούζιο)» για το έτος 2017 προχωράει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τις 20 Μαρτίου. Μετά την πληρωμή της προκαταβολής, οι παραγωγοί δύνανται να υποβάλλουν προσφυγή, αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα 12 Μαρτίου ως και τις 23 του μήνα, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Εν τω μεταξύ, το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει και για φέτος το Μέτρο, με τη 2η πρόσκληση της δράσης να αναμένεται στα μέσα Μαϊου. Στόχος, ο μετριασμός της επιβάρυνσης των περιοχών που καλλιεργούνται εντατικά με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες από χημικά εντομοκτόνα. Αυτή τη φορά, η εφαρμογή της δράσης επεκτείνεται και σε άλλες καλλιέργειες, που σημαίνει ότι επιλέξιμες θα είναι εκτός από τη ροδακινιά, τη νεκταρινιά και τη βερικοκιά, η μηλιά, η αχλαδιά και η κυδωνιά. Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της δράσης είναι οι περιοχές όλης της χώρες στις οποίες καλλιεργούνται τα παραπάνω είδη. Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2018 (έτος αναφοράς). Το έτος 2018 θα αποτελεί και το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της δράσης.

 

Δεν φτάνουν τα λεφτά στο ΠΑΑ

Δυσάρεστα είναι τα νέα για όσους αγρότες αναμένουν με αγωνία την υλοποίηση Δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), καθώς ελλείψει κονδυλίων και πολλών αιτήσεων μένουν εκτός προγράμματος 1 στους 5 Νέοι αγρότες, 1 στις 3 Αιτήσεις Νιτρορύπανσης, 4 στις 5 Αιτήσεις για βιολογικά και μεταποίηση, ενώ παραμένουν κλειστά τα Ιδιωτικά LEADER, η εκπαίδευση και οι δράσεις «γεωργικοί σύμβουλοι» και «συνεργασία - Καινοτομία».

 

Ψεκασμοί για περονόσπορο στις φακές

CEKASMOI GIA PERONOSPORO

Την εμφάνισή του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες με φακές σε περιοχές των νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, καθώς οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και τη μετάδοση του μύκητα. Ο περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών και η διασπορά των σπορίων του μύκητα γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο, τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου. Όσον αφορά στα συμπτώματα, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται λευκές βαμβακώδεις εξανθήσεις, ενώ στην άνω επιφάνεια κίτρινες και τελικά καστανές γωνιώδεις κηλίδες. Οι ειδικοί συστήνουν στους καλλιεργητές φακής να προχωρήσουν σε ψεκασμό των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες, με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα γα την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Δράση για ζιζάνια στους ορυζώνες

DRASH GIA ZIZANIA

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι εντός Απριλίου 2018 προτίθεται να προκηρύξει τη γεωργοπεριβαλλοντική-κλιματική δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020. Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2018 (έτος αναφοράς). Το έτος 2018 θα αποτελεί και το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της δράσης. Στόχος της δράσης είναι η μείωση της χρήσης των χημικών ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται σε σημαντικούς για την ορνιθοπανίδα υγροτόπους της χώρας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό αφενός στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και αφετέρου στη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης των ορυζώνων λόγω της μειωμένης παρουσίας φυτοπροστατευτικών στην τροφική αλυσίδα της άγριας ζωής.

 

Ενστάσεις για πληρωμές στα βιολογικά

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 όπως ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων κι αφού ολοκληρώθηκε η καταβολή της προκαταβολής στους δικαιούχους του Μέτρου 11 για το έτος 2017, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πως οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν ένσταση (σχετική ενδικοφανή προσφυγή), αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή ως και την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της προκαταβολής τους.

 

Φέρνει μύκητες ο ανοιξιάτικος καιρός

Αίθριος καιρός σήμερα Δευτέρα με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου. Γενικότερα όλη την εβδομάδα ανοιξιάτικες οι καιρικές συνθήκες, με φυσιολογικές θερμοκρασίες αλλά αυτό δημιουργεί μια ανησυχία στους παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών, οι οποίοι με ψεκασμούς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους μύκητες που προκαλεί η αυξημένη υγρασία και το ανεβοκατέβασμα του υδραργύρου. Κυρίως στα δέντρα που βρίσκονται σε φάση ανθοφορίας, αλλά και στα σιτηρά απαιτείται αυξημένη φροντίδα, αφού ο πρωί η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 9 βαθμούς και το μεσημέρι θα φθάνει τους 20 βαθμούς.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass