Τι είδα στην Agrotica 2018. (Μέρος 1ο)

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2018 22:40
Ψεκαστικά με ηλεκτροστατική φόρτιση Ψεκαστικά με ηλεκτροστατική φόρτιση

Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η έκθεση γεωργικών μηχανημάτων και υπηρεσιών Agrotica 2018 που επισκέφτηκα.

Ήταν μια πλούσια έκθεση με πάρα πολύ κόσμο από την πρώτη ημέρα που στις προηγούμενες διοργανώνεις συνήθως δεν είχε. Είναι η πρώτη φορά που έφτασα σχεδόν στην Αριστοτέλους για να παρκάρω το αυτοκίνητο. Φαίνεται ότι η ανοιχτή προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης προκάλεσε ένα μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πολλοί αγρότες ήταν εκεί για να αποφασίσουν τι θα περιλάβουν στις αιτήσεις τους. Αυτό είναι μια εύλογη εξήγηση. Πιστεύω όμως ότι οι αγρότες μας ίσως για πρώτη φορά βρέθηκαν μπροστά σε ουσιαστική μείωση των εισοδημάτων τους. Μέχρι πριν από δύο χρόνια οι επιδοτήσεις παρέμεναν ουσιαστικά οι ίδιες (είχαν αρχίσει κάποιες μικρές μειώσεις), οι τιμές ήταν περίπου σταθερές (με αυξομειώσεις που αλληλο-καλύπτονταν) και τα εισοδήματα ήταν ουσιαστικά αφορολόγητα. Με την αλλαγή του φορολογικού και ασφαλιστικού νομικού πλαισίου οι αγρότες όπως και οι άλλοι Έλληνες πολίτες αρχίζουν να φορολογούνται βαριά και αυτό έγινε κατανοητό από την προηγούμενη χρονιά. Άρχισαν επομένως να σκέπτονται τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος με νέες καλλιέργειες (στη Θεσσαλία έχουμε μεγάλη επέκταση των δενδρωδών καλλιεργειών κυρίως ξηρών καρπών αλλά και κηπευτικών) που προφανώς χρειάζονται νέα μηχανήματα, εξοπλισμό και υπηρεσίες. Αυτή μπορεί να είναι μια δεύτερη εξήγηση. Μια Τρίτη μπορεί να είναι η επιθυμία να δουν τις νέες τεχνολογίες και πώς αυτές αναμένεται να εφαρμοστούν στο προσεχές μέλλον. Φαίνεται όλα αυτά μαζί δημιούργησαν το τεράστιο ενδιαφέρον.

Ένα πρώτο στοιχείο που φαίνεται να αλλάζει είναι η εμφάνιση εξοπλισμού για καλλιέργειες υψηλής αξίας δηλαδή οπωροκηπευτικά. Είδα αρκετά μηχανήματα που παρουσιάστηκαν. Συγκράτησα τα ψεκαστικά δένδρων με ηλεκτροστατική φόρτιση. Η ιδέα είναι να φορτίσουμε τις σταγόνες του ψεκαστικού υγρού με θετικό φορτίο. Το φυτό που είναι φορτισμένο αρνητικά προσελκύει τις σταγόνες να προσκολληθούν επάνω του. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι οι σταγόνες με το ίδιο φορτίο απωθούνται και με τον τρόπο αυτό κατανέμονται καλύτερα στην επιφάνεια των φύλων διευκολύνοντας την επαφή φυτοφαρμάκου και παρασίτου και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του τελευταίου. Φαίνεται ότι τα ψεκαστικά αυτά δίνουν πλεονεκτήματα στον παραγωγό όπως εφαρμογή μικρότερων ποσοτήτων ψεκαστικού υγρού καθώς και μείωσης του φαρμάκου (δραστικής ουσίας) ανά στρέμμα. Οι αντιπρόσωποι υποστηρίζουν σημαντικές μειώσεις. Από συζήτηση με παραγωγό που χρησιμοποιεί τέτοιο ψεκαστικό σε φιστίκια Αιγίνης μείωσε τον όγκο του ψεκαστικού υγρού από 100 σε 20 κιλά το στρέμμα, κάτι που αυξάνει σημαντικά την απόδοση του μηχανήματος. Τη μείωση της δραστικής ουσίας δεν τη δοκίμασε. Φαίνεται η φόρτιση των σταγόνων ψεκασμού είναι μια τεχνολογία που υπόσχεται μείωση του κόστους φυτοπροστασίας.

Μια δεύτερη κατηγορία νέου (για την Ελλάδα) εξοπλισμού είναι μηχανές για περιποίηση και συγκομιδή λαχανικών. Σκαλιστήρια για καταπολέμηση των ζιζανίων ανάμεσα και πάνω στις σειρές των λαχανικών όπως τα μαρούλια που φαίνονται στην εικόνα. Αλλά και μηχανές συγκομιδής διαφόρων λαχανικών που εμφανίστηκαν και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παραγωγών.

Μηχάνημα για καταπολέμηση ζιζανίων σε λαχανικά

EIKONA2a ZIZANIA

EIKONA2b ZIZANIA

 

 

EIKONA3 SYGKOMIDH

Μηχάνημα συγκομιδής λαχανικών και άλλων ποωδών φυτών όπως αρωματικά

 

Αρκετοί δονητές για δένδρα κυρίως για παραγωγή ξηρών καρπών υπήρχαν στην έκθεση. Η έκρηξη φύτευσης δένδρων ξηρών καρπών είναι γεγονός και είναι ευχάριστο ότι οι παραγωγοί φροντίζουν να εκμηχανίσουν τη συγκομιδή που είναι ένα σημαντικό κόστος της καλλιέργειας. Ελπίζω οι αγρότες να είναι ενήμεροι ότι η επιτυχημένη χρήση δονητών προϋποθέτει την ορθή διαμόρφωση της κόμης των δένδρων σε ορθόκλαδα σχήματα για να μπορεί να μεταφερθεί η δύναμη από τον κορμό στα κλαδιά με τους καρπούς. Αν αυτό δεν επιτευχθεί και δημιουργήσουμε κλαδιά που «κρέμονται», τότε η δόνηση για να φτάσει στις άκρες χρειάζεται πολύ μεγάλη δόνηση που κάνει ζημιά στον κορμό και τελικά καταστρέφει τα δένδρα.

 

EIKONA4 KARPOI

Δονητές για δένδρα, κυρίως για παραγωγή ξηρών καρπών

 

Ένα δεύτερο στοιχείο εμφανές στη έκθεση είναι η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στη γεωργία. Όλες οι μεγάλες εταιρίες (John Deere, New Holland κ.λπ.) είχαν ειδικό χώρο στα περίπτερα των αντιπροσώπων τους με εφαρμογές νέων τεχνολογιών. Συστήματα υποβοήθησης πλοήγησης στο χωράφι και αυτόματης πλοήγησης ήταν από τα πρώτα που παρουσιάζονταν. Αισθητήρες χαρτογράφησης της παραγωγής σε μηχανές συγκομιδής καθώς και εξοπλισμός ηλεκτρονικών στα τρακτέρ (συστήματα ISOBUS) βρίσκονταν σε όλα τα μεγάλα μηχανήματα. Πολλές εταιρίες εμφάνισαν μηχανήματα για μεταβλητές καλλιεργητικές φροντίδες (λιπασματοδιανομείς, ψεκαστικά κ.λπ.). Η νεοφυής εταιρία της περιοχής μας Argile που έχω παρουσιάσει σε προηγούμενο σημείωμα ήταν εκεί και παρουσίασε τον εξοπλισμό που παράγει για μεταβλητή λίπανση σιτηρών. Πολλά μηχανήματα έχουν πλέον διάφορα συστήματα με ηλεκτρονικά που διευκολύνουν τους αγρότες να ρυθμίζουν τα μηχανήματά τους. Η Argile ανέπτυξε ένα ηλεκτρονικό σύστημα αλλαγής της ρύθμισης σε σπαρτικές σιτηρών από την καμπίνα του χειριστή κατά την κίνηση, κάτι που μπορεί να διευκολύνει τους αγρότες. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι πολλές νέες επιχειρήσεις εμφανίστηκαν με νέα προϊόντα που θα βοηθήσουν τους αγρότες στη διαχείριση των αγροκτημάτων τους. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

 

EIKONA5 LIPANSH

Το σύστημα για διαφοροποιημένη αζωτούχο λίπανση στα σιτηρά της Argile τοποθετημένο σε λιπασματοδιανομέα της Recordστην AGROTICA

EIKONA6 SPARTIKH

Ηλεκτρονικό σύστημα ρύθμισης σπαρτικής σιτηρών

 

Γράφει ο Φάνης Γέμτος*

* Ο Φάνης Γέμτος είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass