Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2018 22:02
Τέλος της επόμενης εβδομάδας (το πιθανότερο την Πέμπτη) θα δούνε το χρώμα του χρήματος οι δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα προϊόντα ροδάκινο, μήλο, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα. Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία συμμετείχε και ο Τυρναβίτης κτηνοτρόφος Ζήσης Παρλίτσης (στη φωτογραφία με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Γ. Κέντρο). Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί όλες οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ μέσα στο 2018 θα πληρωθεί και η ξεχασμένη εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους για τα έτη 2013-2014. Τέλος της επόμενης εβδομάδας (το πιθανότερο την Πέμπτη) θα δούνε το χρώμα του χρήματος οι δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα προϊόντα ροδάκινο, μήλο, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα. Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία συμμετείχε και ο Τυρναβίτης κτηνοτρόφος Ζήσης Παρλίτσης (στη φωτογραφία με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Γ. Κέντρο). Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί όλες οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ μέσα στο 2018 θα πληρωθεί και η ξεχασμένη εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους για τα έτη 2013-2014.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες και το Σάββατο. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου (Κυριακή) περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας με συννεφιές οι οποίες το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Από Δευτέρα ο καιρός βελτιώνεται, καθώς οι συννεφιές θα περιοριστούν τοπικά αυξημένες και ίσως να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Άνοδος της θερμοκρασίας από Τρίτη (18 έως 21 βαθμούς Κελσίου) και μεγαλύτερη από Τετάρτη, αφού ο υδράργυρος θα φθάσει και τους 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ

Ροδακινοπαραγωγοί και τευτλοπαραγωγοί θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, που αρχίζει τη Δευτέρα (26/3) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη (28/3). Οι τευτλοπαραγωγοί, που πραγματοποιούν κατάληψη στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, έχουν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις στη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου. Επίσης οι ροδακινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποίησαν την Τετάρτη (21/3), στη Βέροια, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο όπου θα μιλά ο πρωθυπουργός.

ΤΕΥΤΛΑ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες να ζήτησε «να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη» και την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, διαβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση διερευνά κάθε δυνατότητα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), η περίοδος σποράς όμως για τα τεύτλα έχει περάσει και ελάχιστοι έχουν σπείρει τεύτλα. Στο μεταξύ η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι να αναλάβουν το συνολικό χρέος της επιχείρησης προς την πιστώτρια τράπεζα που φθάνει τα 165 εκατ. ευρώ αλλά και να εξαγοράσουν συνολικά τα πάγια περιουσιακά στοιχεία του ομίλου σε Ελλάδα και Σερβία. Για να δούμε αν θα σωθεί η χρονιά ή θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις ακόμη και τα εργοστάσια.

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Στους 2.758 φτάνουν τελικά οι εν δυνάμει δικαιούχοι του προγράμματος της απονιτροποίησης (Δράσης 10.1.04 του ΠΑΑ) σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα ενταχθούν και άλλοι εν δυνάμει δικαιούχοι στο μέτρο, αφού «η προσωρινή κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης ύψους 200.000.000 ευρώ ενώ πριν την ολοκλήρωση της οριστικής ένταξης των δικαιούχων αναμένεται να καλυφθούν και άλλες αιτήσεις στήριξης μέχρι του ποσού των 260.000.000 ευρώ». Συνολικά για τη δράση 10.1.04 έχουν υποβληθεί 16.077 αιτήσεις στήριξης, συνολικής έκτασης 194.707,28 εκταρίων και συνολικού μέγιστου αιτούμενου ποσού 583.135.469,04 ευρώ. Συνολικά για τη δράση 10.1.04 έχουν υποβληθεί 16.077 αιτήσεις στήριξης, συνολικής έκτασης 194.707,28 εκταρίων και συνολικού μέγιστου αιτούμενου ποσού 583.135.469,04 ευρώ. Επιπλέον γίνεται γνωστό ότι με βάση το ποσό των 200 εκατ. ευρώ παραδεκτές είναι οι αιτήσεις που συγκεντρώνουν τουλάχιστον 16 μόρια. Συνολικά για τη δράση 10.1.04 έχουν υποβληθεί 16.077 αιτήσεις στήριξης συνολικού μέγιστου αιτούμενου ποσού 583.135.469,04 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά προκρίθηκαν όσοι υποψήφιοι είχαν πάνω από 160 στρέμματα σε περιοχές με κακής χημικής ποιότητας ύδατα.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Ανακοίνωση σχετικά με την Εγκύκλιο για τα παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» για το πρώτο έτος εφαρμογής (2017), εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι δικαιούχοι καλούνται να καταθέσουν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΥπΑΑΤ τα παραστατικά συμμόρφωσης έως τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018. Τα παραστατικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και εξοφληθεί από τις 13 Μαρτίου 2017 έως την ημερομηνία κατάθεσης και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη του εν λόγω έτους εφαρμογής.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στην ελαιοκαλλιέργεια οι καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται για ακόμη μια χρονιά από τα συναρμόδια Υπουργεία όσον αφορά στη δρομολόγηση των διαδικασιών για να ξεκινήσει έγκαιρα το πρόγραμμα δακοκτονίας, κρούει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Όπως τονίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίασή της οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που πιθανόν φέτος να χρειαστεί να γίνουν ψεκασμοί ακόμη και 50 ημέρες νωρίτερα. Η ΕΝΠΕ ζητά από την κυβέρνηση ν’ αυξηθούν οι πιστώσεις ώστε να καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δακοκτονίας όλες οι περιοχές ελαιοκαλλιέργειας, να εκδοθούν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, να παραδοθούν έγκαιρα στις Περιφέρειες τα υλικά δακοκτονίας (εντομοκτόνα και ελκυστικές ουσίες) προκειμένου να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του 2017.

ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛ.Γ.Α. ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες απαιτήσεις της γεωργικής ασφάλισης συνεχίζει από 20 Μαρτίου έως και 30 Σεπτεμβρίου 2018 την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα. Το Πρόγραμμα που αποτελεί μέρος του συνολικού Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας του Οργανισμού, εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 35 χρόνια σε περιοχές της Μακεδονίας και της Κεντρικής Ελλάδας (τμήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας) καλύπτοντας συνολικά εκτάσεις 5,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, εκ των οποίων 2,7 εκατ. στρέμματα περίπου στη Μακεδονία και 2,5 εκατ. στρέμματα περίπου, στην Κεντρική Ελλάδα. Σκοπός του είναι η καταστολή του χαλαζιού και η μείωση των επιπτώσεων στις αγροτικές καλλιέργειες συμβάλλοντας στην προστασία των προϊόντων των παραγωγών και στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Παράταση έως τις 2 Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων στις δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 (σχέδια βελτίωσης) αποφάσισε το ΥΠΑΑΤ. Με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων Χ. Κασίμης καθορίζονται οι νέες ημερομηνίες που αφορούν και τα δύο στάδια του προγράμματος. Στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν και οριστικοποιούν ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξης λαμβάνοντας ηλεκτρονικό αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής του αιτήματός τους. Στο δεύτερο στάδιο, έπειτα από ανακοίνωση της ΕΥΕ ΠΑΑ, οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά συμπληρωματικά στοιχεία τεκμηρίωσης του αιτήματος. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 21/12/2017. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής του πρώτου σταδίου, ορίζεται η 02/05/2018. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής του δευτέρου σταδίου ορίζεται η 05/06/2018. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής του φυσικού φακέλου, ορίζεται η 20/06/2018. Η έγγραφη υποβολή της αίτησης στήριξης υποβάλλεται στη ΔΑΟΚ. Τελευταία ημερομηνία για την υποβολή αιτημάτων για τη θεώρηση εγγράφων, τη χορήγηση βεβαιώσεων κ.λπ. στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η 18/05/2018.

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΙΟΥ

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας θα συμμετάσχει στο παραδοσιακό χωριό του Δήμου Λάρισας, που ξεκινά από σήμερα Παρασκευή 23 Μαρτίου έως την Τρίτη 27 Μαρτίου στην πλατεία Ταχυδρομείου. Το σύνθημα είναι: «Γλυκαίνοντας την πόλη μας με τοπικό μέλι και τα προϊόντα κυψέλης».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass