ΤΟΥ ΑΠ. ΝΑΣΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Οικογένεια» 1.000 προβάτων!

* Παρά τις αντίξοες συνθήκες διατηρεί κοπάδι της σαρακατσάνικης φυλής

Δημοσίευση: 07 Απρ 2018 22:18

Πιστή στην παράδοση, με αγάπη και μεράκι στα ζώα και ιδιαίτερα στην αυτόχθονη Σαρακατσάνικη φυλή, η οικογένεια του Απόστολου Νάστου στο Μακρυχώρι Λάρισας διατηρεί ένα κοπάδι 1.000 περίπου προβάτων.

Μπορεί τα ζώα που εκτρέφουν σε σύγκριση με τις ξενικές φυλές να έχουν φτωχές αποδόσεις σε γάλα και κρέας, αλλά επενδύουν στην ποιότητα του κρέατος, η οποία κατά κοινή ομολογία είναι ασύγκριτη. Το πρόβλημα είναι ότι οι καταναλωτές δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα η οικογένεια Νάστου να βρίσκεται αρκετές φορές σε δίλημμα για το αν «αξίζει ο κόπος». «Το γεγονός ότι εξακολουθούμε να επιβιώνουμε οφείλεται στην ένταξή μας στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διατήρησης αυτοχθόνων φυλών» δηλώνει ο Απόστολος Νάστος.

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Νάστου ανήκει στην κατηγορία των μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Τα τελευταία είκοσι χρόνια μετακινείται σε θερινά βοσκοτόπια στο Καϊμακτσαλάν και μένει κοντά στα πρόβατα πέντε μήνες.

Όπως υποστηρίζει ο 80χρονος κτηνοτρόφος κ. Νάστος «ένας καταναλωτής που θέλει να φάει καλό αρνίσιο κρέας πρέπει να προτιμήσει το κρέας μιας αυτόχθονης φυλής καθώς η ποιότητα είναι ασύγκριτη. Όμως όταν κάποιος πηγαίνει στο κρεοπωλείο και ζητά ελληνικό αρνί, χωρίς να ρωτά αν το αρνί είναι ελληνικής ή ξένης φυλής, ή εκτρεφόμενο για λίγο καιρό στην Ελλάδα, χάνεται η ποιότητα και υποβαθμίζεται η προσπάθεια όσων πασχίζουν να κρατήσουν με νύχια και δόντια αυτές τις υπό εξαφάνιση φυλές. Δυστυχώς τα προϊόντα μας προωθούνται σε εμπόρους της τοπικής κυρίως αγοράς στην ίδια τιμή με όλα τα άλλα αρνιά. Σε καιρούς δύσκολους, στους οποίους η ζήτηση στο γάλα και στο κρέας είναι χαμηλή και η τιμή κάθε χρόνο μειώνεται, ανησυχώ για το μέλλον και στεναχωριέμαι για την προσπάθειά μας που δεν βρίσκει ανταπόκριση. Παρ' όλα αυτά παλεύουμε να επιβιώσουμε και αν είμαστε κτηνοτρόφοι αυτόχθονης φυλής ζώων οφείλεται στο μεράκι και την αγάπη για τα ζώα, αλλά και στον σεβασμό στην παράδοση της οικογένειας.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass