Αγροτικά εν... συντομία

Δημοσίευση: 10 Απρ 2018 22:18

Βαμβάκι: Στην ποιότητα ποντάρουν οι εκκοκκιστές

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η σπορά του βαμβακιού στον κάμπο και αυξάνονται οι φωνές κυρίως από την πλευρά των εκκοκκιστών που ζητούν από τους παραγωγούς να επενδύσουν στην ποιότητα του προϊόντος.

Έτσι το βαμβάκι μεγαλύτερης αξίας επιτυγχάνεται υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις: Πρέπει να είναι οπωσδήποτε αποφυλλωμένο, με χαμηλή υγρασία και μαζεμένο με κανονικές μηχανές και όχι στρίπερ. Να είναι πιστοποιημένο. Οι καταναλωτές κοιτάζουν πλέον στα προϊόντα την ετικέτα να δουν πού παράχθηκαν, με ποιες μεθόδους, αν είναι φιλικά στο περιβάλλον κλπ. Να είναι τυποποιημένο. Αν είναι δυνατόν να είναι από μία ποικιλία μόνο ώστε να είναι πολύ πιο εύκολη η περαιτέρω επεξεργασία του. Η καλλιεργούμενη ποικιλία τέλος είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την αξία του βαμβακιού στα παραπέρα στάδια μεταποίησής του. Όσον αφορά στις καλές ποικιλίες για τα εκκοκκιστήρια είναι αυτές που έχουν μεγάλη απόδοση σε ίνα. Μεγαλύτερη απόδοση σε ίνα σημαίνει περισσότερο εκκοκκισμένα από την ίδια ποσότητα συσπόρου, άρα μεγαλύτερη αξία βαμβακιού.

Υπέρ και κατά της συμβολαιακής γεωργίας

Στα αξιοσημείωτα της φετινής χρονιάς είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκοκκιστών εφαρμόζει άτυπα το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας, καθώς φροντίζουν να προμηθεύσουν τον παραγωγό -εν είδει δανείου- τα εφόδια που απαιτούνται για την καλλιέργεια του βαμβακιού (σπόροι, λιπάσματα). Όταν οι παραγωγοί θα παραδώσουν το προϊόν στον εκκοκκιστή, αφαιρείται το καλλιεργητικό κόστος. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ρευστότητας του παραγωγού, από την άλλη όμως ο ίδιος είναι όμηρος των διαθέσεων του εκκοκκιστή που τον δάνεισε και χάνει την όποια διαπραγματευτική του δυνατότητα. Ο αντίλογος στο τελευταίο σκεπτικό είναι ότι μεταξύ των εκκοκκιστών δεν παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές, άρα δεν ζημιώνεται σε μεγάλο βαθμό ο παραγωγός.

Να σημειωθεί πως πιστώθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη από την ΕΑΣ Τρικάλων τα 2,5 λεπτά/κιλό επιπλέον της αρχικής τιμής στους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια της Ένωσης και μετείχαν στο πρόγραμμα «Πιστοποίηση FiberMax με Βιώσιμες Γεωργικές Πρακτικές» της Bayer. Η ΕΑΣ Τρικάλων σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι κατόπιν αυτού «δίνει την υψηλότερη πρόσθετη τιμή για τους παραγωγούς που μετείχαν στο πρόγραμμα πιστοποίησης της FiberMax στηρίζοντας στην πράξη την πρωτοβουλία ποιοτικής αναβάθμισης του ελληνικού βαμβακιού».

Ημερίδες για το κόστος παραγωγής

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για την αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής, τόσο με την αξιοποίηση της γεωργίας ακριβείας και γενικότερα της σύγχρονης τεχνολογίας όσο και με την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στον νομό Λάρισας το τελευταίο δίμηνο πραγματοποιήθηκαν πολλές ενημερωτικές ημερίδες, εκδηλώσεις με τον παραπάνω στόχο. Οι γεωπόνοι λοιπόν προτείνουν ορθή διαχείριση της φυτοπροστασίας (ουσιαστικά λιγότερους ψεκασμούς) με τη φύτευση σε μικρότερες αποστάσεις, επιλογή πιστοποιημένων σπόρων, ορθολογική χρήση λιπασμάτων και άρδευσης, αξιολόγηση του εδάφους και σωστός προγραμματισμός με εναλλαγή καλλιεργειών.

Συνδεδεμένες για φυτική και ζωική παραγωγή

Την τελευταία εβδομάδα του μήνα προγραμματίζονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη φυτική παραγωγή (ρύζι, σπόροι σποράς, πορτοκάλια για χυμό και Κορινθιακή Σταφίδα). Εν συνεχεία, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου προγραμματίζεται από τον αρμόδιο οργανισμό των πληρωμών του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ), η εξόφληση των συνδεδεμένων που αφορούν στη ζωική παραγωγή και αφορούν το 2017. Οι ενδεικτικές τιμές για τις συνδεδεμένες ζωικών είναι για τους μεταξοσκώληκες στα 24,8 ευρώ, στα θηλυκά βοοειδή στα 149 ευρώ το ζώο, αίγες και προβατίνες 11 ευρώ το ζώο.

Αγορά και ενοικίαση αγροτικής γης

Μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη καταγράφηκαν στα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT σχετικά με την αγορά και την ενοικίαση της αγροτικής γης. Το μεγάλο εύρος των τιμών στα κράτη-μέλη για την αγορά αγροτικής γης ξεκινά περίπου από τα 1.500 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60.000 ευρώ ανά εκτάριο. Αναλυτικά, η Ολλανδία ήταν, κατά μέσο όρο, η χώρα στην οποία καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή αγοράς γης ανά εκτάριο το 2016, όπου η τιμή έφτασε στα 63.000 ευρώ. Ακολουθούν η Ιταλία με 40.153 ευρώ και το Λουξεμβούργο με 26.030 ευρώ. Σε τοπικό επίπεδο, η μέση τιμή ήταν υψηλότερη στη Λιγουρία της Ιταλίας, όπου έφτασε τα 108.000 ευρώ ανά εκτάριο. Αντίθετα, η καλλιεργήσιμη γη το 2016 ήταν φθηνότερη στη Ρουμανία, όπου η τιμή αγοράς έφτασε στα 1.958 ευρώ ανά εκτάριο. Ακολουθούν η Εσθονία με 2.735 ευρώ και η Κροατία με 2.809 ευρώ. Σε τοπικό επίπεδο, η χαμηλότερη τιμή (1.165 ευρώ) καταγράφηκε στην περιοχή Yogozapaden της Βουλγαρίας. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή αγοράς γης ανά εκτάριο βρίσκεται λίγο πάνω από τα 10.000 ευρώ. Πάντως όσοι αναζητούν να νοικιάσουν αγροτική γη, κυρίως οι νέοι αγρότες αδυνατούν να βρούνε ελεύθερες εκτάσεις, τουλάχιστον σε λογικές τιμές. Εξέλιξη παράδοξη αν αναλογιστεί κανείς τον προβληματισμό που επικρατεί στην ύπαιθρο, αναφορικά με το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

Ενισχύσεις για δενδρώδεις καλλιέργειες

Σχετικά με τις δενδρώδεις καλλιέργειες που εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης και αφορά στην εγκατάσταση φυτείας, επιλέξιμη στο ΠΑΑ είναι η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών, των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με χρήση σπόρου και η παραγωγική τους ζωή είναι άνω των τεσσάρων ετών. Το ποσοστό ενίσχυσης εξαρτάται από την περιφέρεια στην οποία διαμένει ο παραγωγός, καθώς και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του (π.χ. νέος αγρότης). Η ενίσχυση καλύπτει μόνο το κόστος εγκατάστασης και όχι άλλες απώλειες εισοδήματος.

Για να κριθεί επιλέξιμος ένας παραγωγός στα Σχέδια Βελτίωσης, θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση το 2017 και όχι το 2018. Η δήλωση αυτή θα αποτελέσει και τη βάση του επιχειρηματικού του σχεδίου.

Εξισωτική σε ορεινά και πεδινά

Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2018 (ΟΣΔΕ), δηλαδή μέχρι τις 15 Μαΐου, θα μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις συμμετοχής στο μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης (Μέτρο 13: «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ. Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση στα 12,5 ευρώ το στρέμμα στα ορεινά και στα 9,5 ευρώ το στρέμμα στα πεδινά.

Προκήρυξη για αυτόχθονες φυλές

Ως τέλος Μαΐου η προκήρυξη για αυτόχθονες φυλές, με επιλέξιμα ζώα τα βοοειδή (333 ευρώ ανά ΜΜΖ), τα αιγοπρόβατα (232 ευρώ ανά ΜΜΖ) τους χοίρους (215 ευρώ ανά ΜΜΖ) και τους ίππους που λαμβάνουν και το υψηλότερο πριμ, 350 ευρώ ανά ΜΜΖ.

Καιρός για καλλιεργητικές φροντίδες

Καλός θα είναι ο καιρός στο Νομό Λάρισας το επόμενο διάστημα, διευκολύνοντας τους αγρότες στις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζονται οι εαρινές σπορές. Έτσι σήμερα Τρίτη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Τετάρτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, θερμοκρασία σταθερή (20-23 βαθμούς Κελσίου), ενώ την Πέμπτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές αυξημένες στα δυτικά ορεινά. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση (18 -22 βαθμούς Κελσίου).

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass