Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 20 Απρ 2018 22:00

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως μετά το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αναμένονται αραιές συννεφιές, ενώ Κυριακή και Δευτέρα ο καιρός θα βελτιωθεί και η θερμοκρασία θα ανέβει (15 έως 25 βαθμούς Κελσίου). Την Τρίτη και την Τετάρτη στη Θεσσαλία ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, θερμοκρασία σταθερή.

 

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Τη διεξαγωγή πανθεσσαλικής συνάντησης των κτηνοτρόφων αύριο Σάββατο 21 Απριλίου στις 11:30 π.μ. στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο αποφάσισε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας. Η Ομοσπονδία καλεί στη σύσκεψη τους βουλευτές της Θεσσαλίας όλων των κομμάτων, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και όλους τους δημάρχους της Θεσσαλίας να παρευρεθούν και να πάρουν επίσημα θέση στη διάλυση της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες το Εμμανουήλειο αναμένεται να βουλιάξει από κόσμο, ενώ έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στη σύσκεψη κι αρκετοί βουλευτές.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΩΤΕΕ

Μεθαύριο Κυριακή 22 Απριλίου από τις 8.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα διεξάγονται σε όλη τη χώρα οι εκλογές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Οι εκλογές στο Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας θα διεξαχθούν σε εκλογικά τμήματα που έχουν καθοριστεί να είναι: για την ΠΕ Λάρισας στη Λάρισα στο κτίριο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Καψούρη 4) και για τις υπόλοιπες Π.Ε. που υπάγονται στο Παράρτημα δηλ. Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας στις έδρες τους και συγκεκριμένα στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Οι γεωτεχνικοί (Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Κτηνίατροι ,Γεωλόγοι και Ιχθυολόγοι ) ψηφίζουν για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., για τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος που ανήκουν και για τους αντιπροσώπους των κλάδων τους. Οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας, όπως έχει γράψει και παλιότερα η στήλη είναι επτά.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

*Το πρώτο δεκαήµερο του Μαΐου, µε πιο πιθανή ηµεροµηνία το διάστηµα 7 µε 9 του µήνα, δροµολογούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την επόµενη µεγάλη πίστωση, που αφορά στις υπόλοιπες συνδεδεµένες ενισχύσεις για το 2017, µεταξύ των οποίων ρύζι, σπόροι σποράς, πορτοκάλια για χυµό, κορινθιακή σταφίδα, κρόκος Κοζάνης και θηλυκά βοοειδή.

*Για τη συνδεδεµένη στα αιγοπρόβατα απαιτείται αρκετή δουλειά, καθώς είναι πολλά τα αρχεία του ΕΛΟΓΑΚ που πρέπει να διασταυρωθούν, ώστε να βγουν οι δικαιούχοι και τα ποσά. Αν δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία από τον Οργανισµό, η πληρωµή για τη συνδεδεµένη στο αιγοπρόβειο θα µετατεθεί για τέλος Μαΐου.

*Όσον αφορά στη συνδεδεµένη για τις αίγες και τις προβατίνες, αυτή έχει πλέον ενιαία τιµή για τα ορεινά και τα πεδινά, η οποία πέρυσι καθορίστηκε στα 11 ευρώ ανά ζώο και συνολικό µπάτζετ για το 2017 στα 50,978 εκατ. ευρώ. Άγνωστο ακόµα παραµένει το αν θα πιστωθούν µαζί και οι ενισχύσεις για κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα στα 235 ευρώ ανά ΜΜΖ για βοοειδή (προϋπολογισµός 2,82 εκατ. ευρώ) και στα 35 ευρώ το ζώο για αιγοπρόβατα (προϋπολογισµός 560.000 ευρώ).

*Περίπου 6 µε 7 εκατ. ευρώ έχουν λαµβάνειν οι παραγωγοί που εντάχθηκαν στη νέα Βιολογική του 2017, µε την πίστωση των λογαριασµών τους να τοποθετείται αρµοδίως στις αρχές Ιουνίου. *Τέλος αν κι έχει δηµοσιευτεί η σχετική απόφαση µε την έγκριση πίστωσης ποσού 46 εκατ. ευρώ που θα ξεκολλήσει την πληρωµή των εκκρεµοτήτων του παλιού προγράµµατος της δάσωσης, ακόµα δεν έχει γίνει η µεταφορά των χρηµάτων, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τους δικαιούχους του νομού και κυρίως της επαρχίας Φαρσάλων.

ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Για τους εχθρούς και τις ασθένειες του αμπελιού στις πιο θερμές παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και στις πιο πρώιμες ποικιλίες στις οποίες η βλάστηση έχει ήδη ξεπεράσει τα 15 εκ. αναφέρεται η ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Φυτουγιειονομικού Ελέγχου Βόλου. Σύμφωνα με την υπηρεσία σημαντικότερους εχθρούς και σοβαρότερες ασθένειες είναι δυνατό να αντιμετωπίσει η τρυφερή βλάστηση της καλλιέργειας μήκους μεταξύ 15─30 εκ., δηλ. την περίοδο κατά την οποία οι ανθοταξίες επιμηκύνονται και αναπτύσσονται πλήρως. Καλούνται μάλιστα οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατόν συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας δίνονται κι άλλες συμβουλές για τα πυρηνόκαρπα, καθώς επίσης και για τις τρέχουσες ασθένειες σε φιστικά, καρυδιά, αλλά και στη μηλιά-αχλαδιά, στα οποία την περίοδο αυτή στις καλλιέργειες αχλαδιάς έχει ήδη ολοκληρωθεί η πτώση των πετάλων και οι νεαροί καρποί έχουν διάμετρο περίπου 1 εκ., ενώ στις καλλιέργειες μηλιάς ανάλογα με το υψόμετρο και την ποικιλία, αυτές βρίσκονται από το στάδιο της πλήρους άνθισης, ως και το στάδιο της καρπόδεσης.

ΕΝΙΑΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

ΓΙΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Aσφαλιζόμενη αξία που αντιστοιχεί στο σύνολο της μέσης αξίας της παραγωγής της καλλιεργητικής περιόδου του έτους ασφάλισης, καθορίστηκε με νέα τροποποιητική απόφαση, για τις καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» και σε «υψηλή κάλυψη». Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου: Για τα «φυλλώδη λαχανικά», που αφορούν συγκαλλιέργειες ή και διαδοχικές φυτεύσεις χειμερινών κηπευτικών καθορίζεται η ασφαλιζόμενη αξία, για το έτος 2018 στα 80 ευρώ/στρέμμα. Για το ζωικό κεφάλαιο ο όρος «ασφαλιζόμενη αξία» σημαίνει το ποσό που προκύπτει από το γινόμενο του αριθμού των ζώων επί την αξία του δηλούμενου ζωικού κεφαλαίου ανά είδος ή κατηγορία. Μάλιστα, έγινε προσαύξηση κατά 20% της ασφαλιστικής εισφοράς των θηλέων ζώων αιγοπροβάτων, άνω του έτους, ώστε να θεωρούνται ασφαλισμένα και να καλύπτονται και όλα του κάτω του έτους ζώα που κατέχει ο κτηνοτρόφος.

ΠΕΡΙ ΑΤΑΚ

Χωρίς κανένα πρόβλημα θα πληρωθούν φέτος την ενιαία ενίσχυση (τσεκ) που αντιστοιχεί στο 2018 γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ακόμη κι αν δεν δηλώσουν ΑΤΑΚ για τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν στο ΟΣΔΕ, όπως έχει διαβεβαιώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Ωστόσο, πολλοί αγρότες, αλλά και υπεύθυνοι πυλών ΟΣΔΕ εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για «παρατυπία», η οποία αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε έλεγχο των συγκεκριμένων παραγωγών και καταλογισμούς προστίμων σε βάρος τους, χώρια που από του χρόνου τα πράγματα θα είναι πιο αυστηρά.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass