Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 27 Απρ 2018 20:04

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Ανησυχία διακατέχει τους παραγωγούς του κάμπου από την παρατεταμένη ανομβρία (έχει να βρέξει από τη Μεγ. Παρασκευή), η οποία έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο πότισμα των εαρινών καλλιεργειών, κυρίως σιτάρι, βαμβάκι.

Δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται η λειψυδρία θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα και κανείς δεν γνωρίζει πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Ήδη στην Κρήτη οι τοπικοί άρχοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για φαινόμενα ερημοποίησης του νησιού.

Aναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Κυριακή αναμένονται αραιές συννεφιές πυκνότερες τοπικά, όπου πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Από τη Δευτέρα ο καιρός ξαναγίνεται καλοκαιρινός, με άνοδο της θερμοκρασίας (25 έως 27 βαθμούς Κελσίου), όπως και την Τρίτη, Πρωτομαγιά.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 6.285.344,85 ευρώ κατέβαλε χθες Πέμπτη ο ΕΛ.Γ.Α. σε 4.525 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, που συνέβησαν εντός του 2017. Υπενθυμίζεται ότι καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου. Το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνουν οι νομοί Λάρισας και Πέλλας, λαμβάνοντας ο καθένας από 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Ανησυχία διακατέχει το ΥΠΑΑΤ αναφορικά με την πορεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθώς η ροή των παραγωγών στα Κέντρα Υποδοχής των δηλώσεων (ΚΥΔ) είναι αργή. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 14.500 δηλώσεις και οριστικοποιήθηκαν 5.200, όταν πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 30.000 δηλώσεις. Δηλαδή σήμερα περίπου οι μισές δηλώσεις υποβλήθηκαν, ενώ η σχετική προθεσμία λήγει 15 Μαΐου. Περιθώριο για διορθώσεις στο σύστημα υπάρχει μέχρι 9 Ιουνίου. Εν συνεχεία και για κάθε μέρα που περνά το πρόστιμο θα είναι 1% επί του συνόλου των επιδοτήσεων που λαμβάνει ο δικαιούχος. Όσον αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται, κυρίως στη Θεσσαλία, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, αυτή αποδίδεται κυρίως στους αγρότες αροτριαίων καλλιεργειών, οι οποίοι αυτή την περίοδο βρίσκονται στα χωράφια τους για σπορά, πότισμα. Άλλοι έχουν μπλέξει με το ΑΤΑΚ, αν και για φέτος η υποχρέωση αναστέλλεται, ενώ άλλοι βρίσκονται σε διαδικασία εκμίσθωσης ή ενοικίασης χωραφιών, η οποία μέχρι να οριστικοποιηθεί χρονοτριβεί.

ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην ολοκλήρωση της δυνατότητας εκτατικής και ημισταβλισμένης χοιροτροφίας σε δάση. Σύμφωνα με την εκδοθείσα απόφαση του ΥΠΕΝ, οι δικαιούχοι χοιροτρόφοι, υποχρεούνται εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών από τη δημοσίευση της νέας απόφασης να περιορίσουν εντός των σταβλικών κ.λπ. περιφραγμένων εγκαταστάσεών τους, την ασκούμενη εκτατική και ημισταβλισμένη χοιροτροφία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Δηλαδή έως 22 Ιουνίου θα πρέπει να περιορίσουν εντός των σταβλικών τους εγκαταστάσεων το ζωικό τους κεφάλαιο οι χοιροτρόφοι που έχουν το δικαίωμα να βόσκουν τα ζώα τους σε δασικές εκτάσεις.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ

Από επιτόπους ελέγχους σε καλλιέργειες σιταριού στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, αλλά και από εξετάσεις δειγμάτων που έχουν προσκομισθεί στην Υπηρεσία Ποιοτικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας Βόλου έχουν διαπιστωθεί μεικτές μολύνσεις από Σεπτορίωση και Ωίδιο. Τα συμπτώματα είναι κατά τόπους έντονα, ιδιαίτερα σε αψέκαστους αγρούς και σε περιοχές όπου συνηθίζεται η μονοκαλλιέργεια σιτηρών. Σε πολλές περιπτώσεις οι προσβολές έχουν φτάσει στο φύλλο σημαία, η καταστροφή του οποίου επηρεάζει καθοριστικά όχι μόνο την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική απόδοση των σιτηρών. Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται και να παρατηρούν τα κτήματά τους, καθώς πολλές φορές οι φυτείες φαίνονται υγιείς, αν όμως κανείς παρατηρήσει τα φυτά από κοντά θα διαπιστώσει ότι είναι προσβεβλημένα. Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής συστήνεται ψεκασμός άμεσα με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει πάντα να παίρνεται σε συνεργασία με τους κατά τόπους γεωπόνους. Παρόμοιες παρατηρήσεις προσβολών έχουν αναφερθεί από τα Εργαστήρια Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λάρισας, το οποίο κάνει επίσης αναφορά και για μολύνσεις από Πυρηνοφόρα (Pyrenophora tritici-repentis).

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη φορολόγηση των αγροτών παρουσίασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στον Αλμυρό. Σύμφωνα με την κ.Παπανάτσιου «στον Δήμο υπάρχουν 1.399 αγρότες. Οι 1.024 δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο. Από τους 375 που φορολογήθηκαν οι 153 φορολογήθηκαν για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ με αφορολόγητο στις 9.000, οι 103 φορολογήθηκαν για εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ με αφορολόγητο 9.000 και ένας χωρίς ενώ 23 φορολογήθηκαν για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ με αφορολόγητο 9.000. Μόλις 6 φορολογήθηκαν για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ». Η κ. Παπανάτσιου πρότεινε τη δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων φωτοβολταϊκών πάρκων για την ηλεκτροδότηση των δημοτικών κτιρίων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων και πρόσθεσε πως «θα αναζητηθούν λύσεις στα θέματα αγροτικής οδοποιίας σε συνεργασία με άλλα υπουργεία».

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων την Πρωτομαγιά αναδείχνοντας τα αιτήματά τους. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «πρέπει να δώσουμε μαζί τη μάχη με τους φυσικούς συμμάχους μας εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων διεκδικώντας να ανακόψουμε και να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές που μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις καταδικάζουμε την πρόσφατη επίθεση στη Συρία που εντείνει τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή με άμεση εμπλοκή της χώρας μας και απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς».

ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ

Νέα διοίκηση απέκτησε η Λαχαναγορά Λάρισας, ήτοι «Ανώνυμος Οικοδομική - Εκμισθωτική & Οπωρεμπορική Εταιρία «Λαχαναγορά Α.Ε.», μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν, ενώ το σώμα αποτελείται από τους: Πρόεδρος Μέρας Αθανάσιος, διευθ. σύμβουλος Πεταλάς Κων|νος, μέλη Ζαρκατζιάς Ιωάννης, Γιάτσιος Ιωάννης, Μπουκόρος Γρηγόριος, Γκουντάρας Νικόλαος, Δεληζώνας Γεώργιος, Κουτσιμάνης Γεώργιος, Δεληζώνας Γεώργιος τ. Ιωάννη.

ΕΡΓΟΣΗΜΟ «ΓΙΟΚ» ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ

ΟΔΗΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Τη διευκρίνιση ότι οι χειριστές-οδηγοί αγροτικών μηχανημάτων δεν ασφαλίζονται με εργόσημο έκανε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με την υπουργό η συγκεκριμένη μορφή εργασίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας. Eιδικότερα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χρήστου Μπγιάλα σχετικά με την ασφάλιση με εργόσημο για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μορφή εργασίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, όπως π.χ. η εντολή του εργοδότη για παροχή εργασίας σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, τα μέσα που παρέχει ο εργοδότης για την επίτευξη της εργασίας και ο ποιοτικός και διευθυντικός έλεγχος. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει εξαρτημένη εργασία, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, και δεν μπορούμε να επεκτείνουμε την ασφάλιση με εργόσημο στην κατηγορία αυτή», σημείωσε η υπουργός.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass