Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ:

Η «τάξη» στο τσίπουρο το «ισοδύναμο» για το κρασί

*Με ποιους συναντήθηκε πριν την ομιλία και τι θέματα συζήτησαν

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2018 22:45

«Μια πρώτη κίνηση που θα συνοδεύει τη διακίνηση του τσίπουρου εκτός του τόπου παραγωγής με στοιχεία φορολογικά, δηλαδή με τυποποιημένη διαδικασία, εάν συνοδευτεί και με την αύξηση του φόρου από τα 57 λεπτά να πάμε σε πρώτη φάση στα 6 ευρώ το λίτρο, τότε θα μπορέσουμε και να βάλουμε τάξη στο τσίπουρο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε πολύ περισσότερα έσοδα από πλευράς του δημοσίου από τον φόρο σε σχέση με τα έσοδα που έχουμε πάρει από τη φορολόγηση του κρασιού.

Επιπλέον θα αντιμετωπίσουμε την τεράστια φοροδιαφυγή που υπάρχει αυτήν την ώρα στον χώρο του κρασιού εξαιτίας αυτού του φόρου».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έδωσε το στίγμα της συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο του Τυρνάβου, με αυτοδιοικητικούς, αγρότες και επιχειρηματίες της περιοχής, λίγο πριν την ομιλία που έκανε στο Δημοτικό Θέατρο ΜΑΞΙΜ, με θέμα «Το στρατηγικό μας σχέδιο για τον αγροτικό χώρο», την οποία και οργάνωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Τυρνάβου.

Ο υπουργός άκουσε ζητήματα από την ευρύτερη περιοχή αλλά και της Αγιάς και κυρίως στάθηκε στο ζήτημα του κρασιού και του τσίπουρου. Για το κρασί μάλιστα τόνισε πως «είμαι στριμωγμένος πάρα πολύ. Κάποια στιγμή είχαμε πει να το κλείναμε τέλος του 2017. Άρχισαν οι συζητήσεις για την αξιολόγηση και μου το έχουν μεταθέσει. Η πρόθεσή μας είναι να λυθεί το θέμα. Αυτό έχω μεταφέρει και στο Υπουργείο Οικονομικών», είπε και συνέχισε: «θεωρώ πως αυτό το θέμα είναι πως πρέπει να συνδυαστεί με κάποιο ισοδύναμο και κυρίως όχι για να βάλουμε φόρο αλλά για να βάλουμε τάξη» αναφέροντας για παράδειγμα το τσίπουρο λέγοντας πως πρέπει να μπει τάξη στη διακίνησή του «κυρίως για λόγους υγείας».

Πρόσθεσε πως «η χώρα μας παραπέμπεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι παραβιάζει τη νομοθεσία που αφορά στην αιθυλική αλκοόλη» και συνέχισε με το ότι «η πρόταση της επιτροπής αναφέρει πως πρέπει να προχωρήσουμε σε εξομοίωση με ό,τι συμβαίνει με την αιθυλική αλκοόλη σε όλες τις χώρες. Αυτό σημαίνει 24 ευρώ το λίτρο φορολόγηση. Υπάρχουν μερικά προϊόντα που δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία όπως το ούζο και άλλα ποτά άλλων χωρών που έχουν 12 ευρώ το λίτρο. Εμείς από δική μας πρωτοβουλία πήραμε μια απόφαση που είχε 12 ευρώ στο ούζο, 12 ευρώ στις μονάδες που εμφιαλώνουν τσίπουρο και με 57 λεπτά τους λεγόμενους διήμερους. Είναι οι αποσταγματοποιοί που έχουν καζάνι και υποτίθεται σε δύο ημέρες θα αφορά στη δική τους κατανάλωση. Μέχρι 1.000 λίτρα. Ερχόμαστε τώρα εμείς σε μια διαπραγμάτευση να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα, για λόγους υγείας, παραπομπής αλλά και να καταργήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του κρασιού».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Νωρίτερα ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης του εξήγησε πως ο αμπελώνας του Τυρνάβου είναι από τους μεγαλύτερους και τους πιο αναπτυσσόμενους της Ελλάδος, η δε σύνδεση της περιοχής με την ποικιλία μοσχάτο μαύρο Τυρνάβου έχει δημιουργήσει επιπλέον δυνατότητες και προοπτικές. «Είναι απαραίτητη λοιπόν η ανάπτυξη ενός φορέα που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου και θα διασυνδέει τους φορείς του πρωτογενούς τομέα με τις μεταποιητικές μονάδες μία αντίληψη νομίζω πρωτοποριακή για τη χώρα μας». Επίσης του μίλησε για το ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου και τη σχέση με τη ΔΕΗ χαρακτηρίζοντάς την «τραυματική» και αναφέρθηκε στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Ε». Παρών και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Τζιούφας για τον οποίο είπε ο δήμαρχος πως έχουν μαζί συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη.

Ακόμα αναφέρθηκε στο καταφύγιο θηραμάτων στο Δαμάσι και στον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων με αποτέλεσμα τις καταστροφές που δεν αποζημιώνονται. Επίσης του μίλησε για το εμπάργκο της Ρωσίας και τον καταρροϊκό πυρετό.

Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Γκουντάρας του μίλησε για τη σφήκα της καστανιάς, για το πρόβλημα με τα κεράσια και την καρπόπτωση και αν θα μπει στο ΕΛΓΑ (στο σημείο αυτό βέβαια διαφώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Λιόντο καθώς εκείνος έλεγε πως είναι ακαρπία).

Αναφέρθηκε στις ζημιές που υπέστη η περιοχή και ευχαρίστησε όλους τους υπουργούς αλλά και την περιφέρεια που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, λέγοντας πως «Η παραλία ήταν έτοιμη πριν από το Πάσχα».

Από πλευράς Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου ο πρώην διευθυντής κ. Παπράς μίλησε για τον ειδικό φόρο στο κρασί και για μια σωστή αντιμετώπιση στο τσίπουρο τονίζοντας πως «πρέπει να συνδέσουμε την πρωτογενή παραγωγή με τα αποστάγματα». Ο πρόεδρος κ. Τσιτσιρίγκος στάθηκε σε τρία σημεία: Στον φόρο του κρασιού που έπρεπε να καταργηθεί, στα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης που θα πρέπει να εμφιαλώνονται εκεί και στο εισαγόμενο χύμα κρασί και τσίπουρο που κάνει τεράστια ζημιά. «Θέλουμε να παίξουμε με ίσους όρους στην αγορά» είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε ακόμη η οινολόγος κ. Παναγιώτου, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο αντιδήμαρχος Αμπελώνα κ. Κουτσοδήμος.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass