ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2018 Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΡ. ΚΑΣΙΜΗΣ

Ταμείο για χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα

*Χρηματοδοτικά εργαλεία θα υπάρξουν, θα χρειαστούν και σοβαρά επενδυτικά σχέδια, διαπιστώθηκε στο 4ο συνέδριο του Economist * Κ. Αγοραστός: «Στις Περιφέρειες το 100% των πόρων του επόμενου ΠΑΑ»

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2018 21:30

Την ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου Χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων, ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής εντός του 2018, προανήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινωνικών πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Κασίμης μιλώντας στην ενότητα για τις κύριες και εναλλακτικές χρηματοδοτικές λύσεις του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Λάρισα.

Ο κ. Κασίμης στην παρέμβασή του αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της έτοιμη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο πλαίσιο της οποίας προωθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ύψους 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, το Ταμείο Χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων ενώ τμήμα των αναγκών χρηματοδότησης θα καλυφθούν με τρία επιπλέον εργαλεία και αφορούν στην παροχή μικροδανείων μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ, εγγυήσεις από δάνεια άνω των 25 χιλιάδων ευρώ και χρηματοδότηση συνεπενδύσεων.

«Σύντομα θα καλέσουμε τις τράπεζες για την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών» τόνισε ο κ. Κασίμης απευθύνοντας έκκληση για συνεργασία στη διάρκεια μιας συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, που είχε τα πάντα: Πλήρη καταγραφή της πορείας των κοινοτικών πόρων και των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αγροτική ανάπτυξη, αναφορές στο Brexit και τις επιπτώσεις του στους πόρους για τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα αλλά και στη φέτα, ένταση και πάθος για αιτήματα και πολιτικές καθώς και αντιπαραθέσεις μεταξύ των ομιλητών για τη στάση των τραπεζών στον πρωτογενή τομέα.

Κυρίαρχη υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα στηρίζεται στο μέλλον σε ακόμα μικρότερα ποσοστά επιδοτήσεων από κοινοτικούς πόρους ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα αυξάνονται παρέχοντας χρηματοδοτήσεις για επενδυτικά σχέδια υπό προϋποθέσεις και με αυστηρά κριτήρια έγκρισης.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υποστήριξε ότι «η δυναμική του αγροτοδιατροφικού τομέα στη Θεσσαλία είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη καλύτερα και θεαματικότερα, αποτελέσματα εφ’ όσον φυσικά βελτιωθεί το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που είναι αρνητικό για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες κι εφ’ όσον αντιμετωπισθούν σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα» για να αναδείξει το αίτημα της Ένωσης Περιφερειών να αναλάβουν οι Περιφέρειες το 100% των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ενώ επανακατέθεσε άλλη μία πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να αποκτήσουν οι Περιφέρειες κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετούν για τις τοπικές υποθέσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ πρότεινε επιπρόσθετα να αναλάβουν οι Περιφέρειες το σύνολο των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σε προσωπικό, αρμοδιότητες και πόρους) εκφράζοντας τη βούληση των περιφερειαρχών να συστήσουν Γραφεία Εξυπηρέτησης Νέων Αγροτών στα οποία να απευθύνονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα για να λαμβάνουν υπεύθυνες απαντήσεις και αξιόπιστη καθοδήγηση.

Ο Χ. ΚΑΣΙΜΗΣ

Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος Κασίμης έκανε εκτενείς αναφορές στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που είναι, όπως είπε, το βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα και χαρακτηρίζεται από μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Το πρόγραμμα, συνέχισε, παρουσιάζει εντυπωσιακές επιδόσεις καθώς έχει δεσμευθεί το 70% των πόρων, ποσοστό που θα αυξηθεί σε 80% στο τέλος Ιουνίου για να φθάσει στο σύνολο σχεδόν του όγκου των πόρων στα τέλη του χρόνου. Όσο για την απορροφητικότητα, συμπλήρωσε, φθάνει στο 33,68%, τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επίδοση που αναγνωρίστηκε από τους ευρωπαίους εταίρους.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασή του τόνισε πως μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που δεν καλύπτονται από το πλαίσιο των επιχορηγήσεων (αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, αγορά ζωικού κεφαλαίου, φύτευση ετήσιων καλλιεργειών κ.ά.). «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μόχλευση των πόρων, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για επενδύσεις, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές προσκλήσεις που έχουν δημοσιευθεί στο πλαίσιο των επενδυτικών μέτρων του ΠΑΑ 2014 – 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ι. ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗΣ

Ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Ιωάννης Κουφουδάκης πάντως αμφισβήτησε τα ποιοτικά στοιχεία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την απορροφητικότητα του προγράμματος υποστηρίζοντας πως τα απορροφηθέντα κονδύλια δεν κατευθύνθηκαν στην ανάπτυξη της παραγωγής ενώ εκτίμησε ότι το ελληνικό αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί κατά 4,2% την επόμενη προγραμματική περίοδο, στο πλαίσιο της μείωσης της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα από την Ε.Ε., ο οποίος καλείται επίσης να επωμιστεί το 100% του αγροτικού Brexit.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα καλείται να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο για την ΚΑΠ το οποίο θα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε προτεραιότητες όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για τον αγροτικό τομέα θα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. εάν και εφόσον ικανοποιεί συγκεκριμένους στόχους. Τέλος, εξήρε τον ρόλο των συνεταιρισμών που επενδύουν μέσα από τη συλλογικότητα στη γνώση και την καινοτομία.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Δύο εκπρόσωποι τραπεζικών ομίλων διατύπωσαν τις απόψεις τους για τις επικείμενες αλλαγές στον αγροτικό τομέα για να αναφερθούν στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των αγροτών και της παραγωγής.

Ο διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννης Χανιωτάκης σημείωσε πως όσο προχωρούν οι αλλαγές και η χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα θα αναπροσαρμόζεται συνεχώς, αναζητώντας τρόπους ώστε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις «Θα πρέπει να στηρίζονται περισσότερο στο συναλλακτικό κύκλωμα των εκμεταλλεύσεων και λιγότερο στις αγροτικές ενισχύσεις» και συνέχισε λέγοντας ότι «ο σχεδιασμός και η προσφορά του Προγράμματος Συμβολαιακής πραγματοποιήθηκε με το βλέμμα στο μέλλον και χαιρόμαστε που υιοθετείται και από την υπόλοιπη τραπεζική αγορά». Παράλληλα, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, ο κ. Χανιωτάκης ανέφερε ότι: «Οι φορείς χρηματοδότησης θα αναζητούν ως βασική προϋπόθεση τον συνδυασμό της ικανής διοίκησης και του σχεδίου, καθώς αυτός μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμες και αποτελεσματικές εκμεταλλεύσεις». Τέλος, συμπλήρωσε ότι «οι νέες τεχνολογίες και οι σύγχρονες μεθοδολογίες θα διευκολύνουν την αυτόματη αξιολόγηση των αιτημάτων δανείων και την άμεση εκταμίευσή τους».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τομέα Στρατηγικής και Ανάλυσης της Eurobank κ. Πάνος Θεοδώρου υποστήριξε «σε δύσκολες εποχές στηρίζουμε εκείνους που ξέρουν πως οι εποχές αλλάζουν» για να αναφερθεί στην ανάπτυξη ενός «ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων» της τράπεζας για την αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, τα προϊόντα της Eurobank προς αυτήν την κατεύθυνση αφορούν στην εγκατάσταση Νέων Αγροτών με μικροπιστώσεις μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις, την παροχή ρευστότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την επέκταση σε νέες αγορές.

• Αξίζει να σημειωθεί πως στη συζήτηση που ακολούθησε παρενέβη και ο διευθυντής στρατηγικής, απλοποίησης και ανάλυσης πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν κ. Τάσος Χανιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε λανθασμένη την εκτίμηση ότι η μείωση του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ είναι αποτέλεσμα του Brexit χωρίς να υποτιμά τις επιπτώσεις του Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία υπογραμμίζοντας πως η μείωση του 4% υπήρξε ένα μήνυμα της Κομισιόν ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς εκτός από τη γεωργία που χρήζουν στήριξης ενώ απαντώντας στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε σαφές μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης του κράτους ανεξάρτητα από τις πολιτικές αλλαγές.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass