Το όραμα Χατζηλάκου για την αγροτική ανάπτυξη της Θεσσαλίας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΙ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2018 22:24

Ο Γιώργος Χατζηλάκος ήταν μια σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της Γεωργικής Μηχανικής με σημαντική συμβολή στην εκμηχάνιση της γεωργίας της χώρας τόσο ως υπάλληλος της Υπηρεσίας Μηχανικής Καλλιέργειας όσο και ως εκπαιδευτικός του Τμήματος Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων.

Ήταν από τους σημαντικούς συντελεστές αυτής της προσπάθειας ιδιαίτερα στη Θεσσαλία αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα μέσω της συμβολής στην αρχική οργάνωση των ΚΑΤΕ αλλά και τκς εκπαίδευσης εκατοντάδων σπουδαστών τα επόμενα χρόνια.

Αυτά ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων στη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, από το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων (Πρώην Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων), της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, παρουσία εκπροσώπων της αγροτικής παραγωγής, εκπαιδευτικών και σπουδαστών, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκε εκτεταμένα το όραμα του Χατζηλάκου για την Αγροτική Ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Οι ομιλητές στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τη συμβολή του Γ. Χατζηλάκου (ΓΑΧ) στην εκμηχάνιση της γεωργίας στη Θεσσαλία, στα εγγειοβελτιωτικά έργα που οραματίστηκε ο Θεσσαλός γεωπόνος και τα οποία αν γίνονταν στην εποχή του, σήμερα η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα στον κάμπο θα ήταν διαφορετική, ενώ τέλος παρουσιάστηκε ένα πλαίσιο εφαρμοσμένων τεχνολογικών-επιστημονικών μέτρων και συστημάτων, όπως αυτό της Γεωργίας Ακριβείας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχ. Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ\Θ Δημ. Καλφούντζος θυμήθηκε τον αγώνα που έκανε ο Χατζηλάκος για την ίδρυση ενός τμήματος Γεωργικής Μηχανικής που ήθελε να δημιουργηθεί κατά τη διαβούλευση της ίδρυσης του Π.Θ., για δε την έδρα του ΠΘ η θέση του ήταν να βρίσκεται σε κοινό τόπο (Βελεστίνο) για να εκλείψει το φαινόμενο του τοπικισμού, το οποίο εξακολουθεί να είναι και σήμερα επίκαιρο στο πλαίσιο της διαβούλευσης της συνένωσης των ΤΕΙ με το ΠΘ.

Από την πλευρά του ο Θεοφάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θυμήθηκε πως ο Χατζηλάκος τού διηγήθηκε το πώς έγινε το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα με τρακτέρ, μια άλλη σημαντική του δράση, που ήταν η συμβολή στην εκμηχάνιση της καλλιέργειας του βαμβακιού, ενώ αναφέρθηκε και στα οράματά του Χατζηλάκου, που ήταν η δημιουργία πίστας δοκιμών έλξης τρακτέρ που ήθελε να δημιουργήσει στο αγρόκτημα του ΤΕΙ. Μάλιστα είχε κάνει τη διαμόρφωση του στίβου δοκιμών και ένα μικρό περίπτερο που υπάρχει ακόμα. Ατυχώς η έλλειψη πόρων ίσως και οι διαφορετικοί στόχοι που βάλαμε στη συνέχεια δεν έκανε δυνατή τη περάτωση του έργου που είχε αρχίσει».

Για το όραμα του Γ. A. Χατζηλάκου για τη Γεωργία και την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου μίλησε ο γεωπόνος, πρώην πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, πρώην διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Νομού Λάρισας, Κ. Γκούμας και δήλωσε βέβαιος ότι, αν ζούσε σήμερα, με το γνωστό του πάθος, θα αποδοκίμαζε όσους, μπροστά στα εμπόδια και τις δυσκολίες, απογοητεύονται ή εγκαταλείπουν την προσπάθεια και τους αγώνες, στους οποίους εκείνος έδωσε τα χρόνια αυτά όλες του τις δυνάμεις, για το αρδευτικό ζήτημα της Θεσσαλίας, όπως π.χ. για την εκτροπή του Αχελώου.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass