Εθνική πολιτική ζητούν οι αγρότες για τη νέα ΚΑΠ

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2018 22:25

Η αγωνία των αγροτών για τη νέα ΚΑΠ δεν σχετίζεται τόσο με τη μείωση των ενισχύσεων (4,32%) όσο με το πρόβλημα είσπραξης των χρηματοδοτήσεων από τον Β΄ πυλώνα που αφορούν στα προγράμματα. Και αυτό γιατί μπορεί να είναι εξασφαλισμένη η συνδεδεμένη στο βαμβάκι και τη νέα περίοδο, αλλά δεν έχει "κλειδώσει" η σύνδεση της ενίσχυσης με την παραγωγή. Έτσι κάποιοι αγρότες επαναπαύονται στα δικαιώματα, χωρίς να παραγάγουν, εξέλιξη διόλου ενθαρρυντική για τη χώρα μας.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Imperial» στη Λάρισα με θέμα τη νέα ΚΑΠ, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν των εισηγήσεων οι παριστάμενοι αγρότες ζήτησαν να υπάρξει μια στοχευμένη εθνική πολιτική στον Β΄ πυλώνα, ώστε να στηριχθούν, απορροφώντας τη μείωση των ενισχύσεων (πυλώνας Α) προϊόντα με εξαγώγιμο χαρακτήρα και με μεγάλο κύκλο εργασιών. Όσον αφορά στα ιστορικά δικαιώματα αυτά θα πρέπει να ανανεώνονται, με προτεραιότητα τους νεοεισερχόμενους αγρότες.

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Με αιχμές ήταν ο σύντομος χαιρετισμός του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού, ο οποίος υποστήριξε τα εξής: Πρόκειται για μια εκδήλωση αφιερωμένη στους παραγωγούς, σε αυτούς που καθημερινά παλεύουν, ενώ ο ενημερωμένος παραγωγός είναι ο καλύτερος παραγωγός και φυσικά κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν.

Οδεύουμε προς μια νέα προγραμματική περίοδο, μια νέα ΚΑΠ και χρειάζεται να έχουμε θέσεις, στρατηγική, σχέδιο. Και αυτό το σχέδιο πρέπει να διαμορφωθεί από κάτω προς τα πάνω. Αν σκεφτώ ότι για να παράξεις πρέπει να έχεις την άδεια ανθρώπων που δεν παρήγαγαν ποτέ, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε όλοι. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε με τη σημερινή εκδήλωση, ώστε μέσα από διάλογο και προτάσεις να καταλήξουμε σαν χώρα, στο ποιες πρέπει να είναι οι καλύτερες πολιτικές κι αυτές να διεκδικήσουμε για να έχουν τύχη τα ποιοτικά μας προϊόντα.

Μ. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ

Ο πρώην γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Μόσχος Κορασίδης προέτρεψε καταρχήν να ασχοληθούμε με τα του… οίκου μας: Τα στοιχεία που είναι κρίσιμα για την ΚΑΠ που ισχύει μέχρι το 2020 και αυτά που θα ισχύσουν από το ΄21 μέχρι το 2027. Ο πρωτογενής τομέας παρά τα αυξημένα οικονομικά προβλήματα της χώρας δείχνει μια αντοχή και ευρωστία, καταγράφει σημαντικά νούμερα με τις εξαγωγές και συμμετέχει με το 4% στο ΑΕΠ. Για να υπάρξει συνέχεια σε αυτή τη θετική πορεία πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και τον τρόπο που συνεργαζόμαστε. Η μείωση των κονδυλίων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ακούστηκε, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στην αξιοποίηση της υπάρχουσας παραγωγής και αυτό όχι μεμονωμένα αλλά μέσα από συλλογικά σχήματα, σε όλη την παραγωγική αλυσίδα.

*Στις αλλαγές που συζητιούνται, οι οποίες όμως είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ μίλησε ο πρώην γ.γ. του ΥΠΑΑΤ και υπηρεσιακός υπουργός Δημήτρης Μελάς. 

ΔΗΜ. ΣΟΦΟΛΟΓΗΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων Ελλάδας και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της νέας ΚΑΠ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτές τις μέρες ζούμε εποχές του 2011 όταν η ΚΑΠ επρόκειτο να ξεκινήσει το 2014. Ουσιαστικά η περίοδος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ ξεκινά από 1/1/2021 και λήγει 31/12/2027. Κάθε κράτος μέλος υποβάλλει στην Επιτροπή πρόταση στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ που περιέχει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 95 το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027, δίνουν στην Ελλάδα 3,58 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ την περασμένη επταετία.

Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα προβλήθηκε βίντεο με την ομιλία του γενικού διευθυντή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τάσου Χανιώτη.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΠΕΔ Θεσσαλίας, το ΓΕΩΤEΕ Ελλάδος, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, η Ε.Ν.Α ν. Λάρισας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Θεσσαλίας. Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ν. Παπαδόπουλος, Χρ. Κέλλας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Μουζακίου Γ. Κωτσός, ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, οι αντιπεριφερειάρχες Γ. Λαδόπουλος, Β. Τσάκος, κ.ά.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass