Χαβιάρι σαλιγκαριού από το Ομορφοχώρι "τρέχει" σε Ανατολή και Δύση

Λαρισαϊκή εταιρεία ανοίγεται σε διεθνείς αγορές και δίνει τεχνικές συμβουλές σε επιχειρηματίες από Νότιο Αφρική, Ιορδανία, Βουλγαρία και αλλού

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2018 15:28 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιουν 2018 19:38

Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της εκτροφής σαλιγκαριών, αλλά και της προώθησης του προϊόντος στη διατροφή του έλληνα. Η χάρη του έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, αφού τον κάλεσαν μέχρι την Ιορδανία για να στήσει μια επιχείρηση εκτροφής σαλιγκαριών.

Η επιχείρησή του, η Agrofarma, εδρεύει στο Ομορφοχώρι Λάρισας, όπου μαζί με τη σύζυγο του εκτρέφουν σαλιγκάρια σε μια έκταση 4 στρεμμάτων. Πρόκειται για τον Τάσο Υψηλάντη, ο οποίος υπερασπίζεται τη σαλιγκαροτροφία και απαντά σε όσους έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν πυροτέχνημα, λέγοντας ότι μπορεί να αποφέρει κέρδη, αρκεί να μην βιάζεσαι και να επενδύεις στη γνώση.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Η εταιρεία συστήθηκε το 2001 και μέχρι το 2008 τροφοδοτούσε την ελληνική αγορά με συσκευασμένα σαλιγκάρια. Διαπιστώνοντας όμως τη μνημονιακή κρίση και τα δύσκολα χρόνια που έρχονταν, αποφάσισε να απευθυνθεί στη διεθνή αγορά, με αιχμή του δόρατος την Ισπανία και την Ιταλία. Ταυτόχρονα ο Τάσος Υψηλάντης επιμόρφωνε όσους επιθυμούσαν εκείνη την περίοδο να ασχοληθούν επαγγελματικά με την εκτροφή και εμπορία σαλιγκαριών, ενώ αναλάμβανε (συνεχίζει και τώρα) να στήσει τις μονάδες εκτροφής.

Ο ίδιος διαθέτει ένα σύγχρονο κλειστό θερμοκήπιο σε μια έκταση 4 στρεμμάτων στο Ομορφοχώρι, με αυτόματο σύστημα ποτίσματος και τη στρεμματική απόδοση να κινείται στους 4 τόνους/στρέμμα (15-17 τόνοι\στρ σε ετήσια βάση). Επειδή οι δικές του αποδόσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες παραγγελίες από το εξωτερικό ο κ. Υψηλάντης προμηθεύεται σαλιγκάρια κι από άλλες μονάδες, στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε και ο ίδιος.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΙΑΣ

Με αφορμή τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και σχολιάζοντας αυτούς που χαρακτηρίζουν τη σαλιγκαροτροφία «εκτινασσόμενο πύραυλο που είχε ανώμαλη προσγείωση», ο κ. Υψηλάντης παραθέτει την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας του, κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2018.

Η AGROFARMA λοιπόν πέτυχε τους ακόλουθους στόχους. Άνοιξε την αγορά TAIWAN, με φρέσκα σαλιγκάρια. Η πρώτη παραγγελία δειγματοληψίας εκτελέστηκε, μέσω εταιρείας courier, κατόπιν αιτήματος του πελάτη. Άνοιξε την αγορά των ΗΑΕ (Ντουμπάι), με Χαβιάρι σαλιγκαριού. Η πρώτη παραγγελία έχει εκτελεστεί και έλαβε τα καλύτερα σχόλια σχετικά με τη γεύση και την υφή. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα γίνονται τακτικές μηνιαίες αποστολές. Άνοιξε την αμερικανική αγορά με χαβιάρι σαλιγκαριών. Η πρώτη παραγγελία δείγματος έχει εκτελεστεί και εγκριθεί. Από τα μέσα Ιουλίου του 2018 θα υπάρχουν τακτικά μηνιαίες αποστολές 2-3 κιλών στις ΗΠΑ. Υλοποίησε έργα τεχνικής συμβουλευτικής στη Νότιο Αφρική, την Ιορδανία, τη Βουλγαρία και είναι σε αναμονή της συμφωνίας για την Πολωνία.

Σύμφωνα με τον Τάσο Υψηλάντη «το πρόβλημα δημιουργήθηκε, επειδή κάποιοι βιάστηκαν να… πλουτίσουν. Δεν ήξεραν το αντικείμενο, δεν επιμορφώθηκαν όσο θα έπρεπε. Κάποιοι ήρθαν μια φορά στη μονάδα μου και θεώρησαν ότι τα έμαθαν όλα. Επίσης αρχικά δεν υπήρχε και η εξειδικευμένη γεωπονική γνώση και ακολουθήθηκε η τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την καθηγήτρια Μάγια Χατζηιωάννου έχει συμβάλει σημαντικά με τα εργαστήριά της στην επιμόρφωση των παραγωγών εκτροφέων σαλιγκαριών.

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε εντάξει τα σαλιγκάρια στην καθημερινότητά μας, παρά μόνο τα αντιμετωπίζουμε ως gourme κατάσταση. Εξαιρείται η Κρήτη, όπου η κατανάλωση παρουσιάζει μια σταθερότητα και περιοχές που διαθέτουν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι είχαν μάθει να τρώνε σαλιγκάρια από τους προγόνους τους. Σύμφωνα με τον κ. Υψηλάντη «στη χώρα μας, ελέω κρίσης, είναι δύσκολο να κερδίσει μερίδιο αγοράς το σαλιγκάρι. Ακόμη και κάποια ξενοδοχεία που μας ζητούσαν κάποιες ποσότητες, τώρα τις έχουν περιορίσει. Ευτυχώς υπάρχουν οι εξαγωγές».

Να σημειωθεί ότι τα εξαγώγιμα προϊόντα της AGROFARMA είναι νωπά σαλιγκάρια, σαλιγκάρια με κέλυφος σε γυάλινα βαζάκια, οι κονσέρβες με καθαρό κρέας σαλιγκαριού και το χαβιάρι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass