«Φυτώριο» νέων τυροκόμων η Ελασσόνα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2018 22:18

Σε δημόσιο «φυτώριο» νέων τυροκόμων, φιλοδοξεί να αναδειχθεί η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Χθες, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον υφυπ. Βασ. Κόκκαλη, τον αν. υπουργό Γ. Τσιρώνη, τον υφυπ. Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη και τον δήμαρχο Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου.

Η Γαλακτοκομική Ελασσόνας θα είναι η 2η Γαλακτοκομική Σχολή στη χώρα, μετά από εκείνη των Ιωαννίνων, εκπαιδεύοντας τεχνίτες τυροκόμους, σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άρτιας θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης με σύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα.

Η διάρκεια φοίτησης θα είναι δύο χρόνια, ενώ στους απόφοιτους μαθητές παρέχεται η δυνατότητα:

* Να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις και

* να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όπως ανάφερε ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασ. Κόκκαλης με τη λειτουργία της Σχολής επιδιώκεται:

* Να εξυπηρετηθεί το υψηλό κτηνοτροφικό δυναμικό της περιοχής.

* Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

* Να υπάρξει κατάρτιση στο αντικείμενο.

* και παράλληλα να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη στην έρευνα και την καινοτομία, σε ένα προϊόν που έχει παράδοση στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Κόκκαλης εξήγησε ότι «οι μαθητές της Σχολής θα ασκούνται σε πραγματικές συνθήκες, από την παραλαβή και την παστερίωση του γάλακτος, μέχρι τη συσκευασία των τελικών προϊόντων και θα αναλαμβάνουν την παραγωγή προϊόντων των ιδιαίτερων τόπων καταγωγής τους, συνήθως άγνωστων στην υπόλοιπη Ελλάδα, μετατρέποντας τη Σχολή από απλό χώρο εκμάθησης, σε χώρο ανταλλαγής γνώσεων και πολιτισμού.

Βασικό χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι η εκμάθηση της παρασκευής τοπικών τυριών και τυριών ΠΟΠ με την εφαρμογή της παραδοσιακής τεχνολογίας (παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονο εξοπλισμό), προκειμένου να διασφαλιστεί η ταυτότητα και η ποιότητα των προϊόντων αυτών.

Οι απόφοιτοι της Σχολής θα μπορούν ν’ απασχολούνται ακόμα και σε γαλακτοβιομηχανίες του εξωτερικού, αποδεικνύοντας στην πράξη, το επίπεδο εκπαίδευσης και την πανευρωπαϊκή αναγνώριση της Σχολής».

* Τον λόγο πήραν στη συνέχεια οι κ. Τσιρώνης, Μπαξεβανάκης και Ευαγγέλου, σημειώνοντας:

-Γιάννης Τσιρώνης: Θέλω να τονίσω τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την υλοποίηση του εγχειρήματος, γιατί η δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής έχει πολλαπλά οφέλη στην εξειδικευμένη γνώση και την έρευνα πάνω στο αντικείμενο, όσο και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η επένδυση στον πρωτογενή τομέα σε εκπαίδευση και κατάρτιση, θα δημιουργήσει επιπλέον τις βάσεις για την παραγωγή και πιστοποίηση ασύγκριτα ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, στα οποία διατηρούμε συγκριτικό πλεονέκτημα.

- Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας δίνουμε προτεραιότητα στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε εξαιρετική συνεργασία και η Γαλακτοκομική Σχολή της Ελασσόνας αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αυτής της συνέργειας. Η Σχολή τον πρώτο χρόνο θα λειτουργήσει ως ειδικότητα του 2ου ΙΕΚ Λάρισας από τον Οκτώβριο. Το επόμενο έτος η σχολή θα εγκατασταθεί σε κτίριο ενός παλαιού καπνεργοστασίου του Δήμου Ελασσόνας, το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και πρότυπο τυροκομείο.

- Νίκος Ευαγγέλου: Είναι ιδιαίτερη μέρα για την Ελασσόνα, αφού ένα όραμα είκοσι ετών, σήμερα είναι πραγματικότητα. Η Ελασσόνα υποδέχεται τη Γαλακτοκομική της Σχολή, μετά από προσπάθειες ετών. Θέλω να ευχαριστήσω όλους του υπουργούς της κυβέρνησης που βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε εμπόδια και ήταν παρών σε κάθε προσπάθεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass