Ομάδα παραγωγών σκόρδου στον Πλατύκαμπο

Συγκροτείται μέχρι 10 Αυγούστου, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ι. Κουκούτσης * Μέτρια ποσοτικά και οικονομικά η φετινή παραγωγή, λέει ο παραγωγός Αρης Λιακούλης

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2018 22:08

Κοντά στην επίτευξη ενός διαχρονικά σημαντικού στόχου για τον Πλατύκαμπο βρίσκονται οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Ο λόγος περί της σύστασης ομάδας παραγωγών σκόρδου, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του χώρου θα συσπειρώσει τους καλλιεργητές για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς και πρωτίστως να διασφαλίσουν το εμβληματικό προϊόν της περιοχής.

Αν και κάτι αντίστοιχο έχει αναφερθεί πολλάκις κατά το παρελθόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Γιάννη Κουκούτση τώρα υπάρχει χρονικός ορίζοντας και αυτός είναι η 10η Αυγούστου, καθώς «μέχρι τότε θα πρέπει να την έχουμε ολοκληρώσει την ομάδα παραγωγών κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας» υπογράμμισε μιλώντας στην «ΕτΔ» στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων για τη Γιορτή του Σκόρδου.

Η χρονική διορία προκύπτει από το γεγονός πως μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα μπορούν να κατατίθενται οι φάκελοι για ένταξη στο Μέτρο 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 -2020, μετά από νέα απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (να σημειωθεί ότι η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία ήταν 9 Ιουλίου).

«Η ομάδα παραγωγών θα φέρει δύναμη και φερεγγυότητα» πρόσθεσε από την πλευρά του ο καλλιεργητής Άρης Λιακούλης καθώς όπως υπογραμμίζει «Με την ομάδα έχεις δυνατότητα να αναπτυχθείς και να χτυπήσεις πόρτες. Σου δίνονται σημαντικές ευκαιρίες».

Μια τέτοια εξέλιξη αν μη τι άλλο φέρνει ικανοποίηση στις τάξεις των καλλιεργητών, καθώς οι εμπλεκόμενοι ευελπιστούν πως θα υπάρξει συσπείρωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη καθώς και να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά από μια σεζόν, η οποία δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή για τους καλλιεργητές «Ποσοτικά κάποιες περιπτώσεις πήγαν καλά και κάποιες όχι. Γενικά ήταν μια μέτρια κατάσταση καθώς σημειώθηκαν και ζημιές. Ήταν μια χρονιά όχι και τόσο καλή. Οι τιμές ήταν χαμηλές, με βάση με το κοστολόγιο» εξηγεί στην «ΕτΔ» ο Άρης Λιακούλης.

Σχετικά τώρα με τη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων (Γιορτή Σκόρδου) καλλιεργητές και μη, τόνισαν πως δίνει μια προστιθέμενη αξία στο προϊόν «Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή. Είναι 7η συνεχόμενη χρονιά και έχει εξελιχθεί σε παράδοση. Όλοι γνωρίζουν και μιλούν για το σκόρδο, ούτως ή άλλως καθώς η ποιότητά του είναι άριστη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και πρόσθεσε ότι «Εμείς, μέσω και αυτών των εκδηλώσεων, κάνουμε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε εμπόρους, όμως αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα με την ομάδα παραγωγών».

*Να σημειώσουμε πως ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου για τις ομάδες παραγωγών, ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, με κάθε νέο συλλογικό σχήμα να λαμβάνει χρηματοδότηση μέχρι και 100.000 ευρώ ετησίως.

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass