ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2018 22:03

Η ΝΔ στον ΤΟΕΒ

Επίσκεψη στον ΤΟΕΒ Πηνειού πραγματοποίησαν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Υδάτων της ΝΟ.Δ.Ε. Λάρισας Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταυροθεόδωρος με τον αναπληρωτή τομεάρχη κ. Ρουμπακιά Αθανάσιο, όπου συναντήθηκαν με τον διευθυντή του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Βασίλη Αραμπατζή και τον ταμία κ. Σουλιώτη Χαράλαμπο.

Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον ΤΟΕΒ, εστιάζοντας στις προτάσεις για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων. Στο επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσουν επισκέψεις και στο υπόλοιπο ΤΟΕΒ του νομού.

Παράταση ως τις 7 Σεπτεμβρίου

για το Μέτρο 9

Κινητικότητα παρατηρείται στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στον νομό Λάρισας γύρω από τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, με αφορμή και την έναρξη του Μέτρου 9 και την οικονομική ενίσχυση που προβλέπει η συγκεκριμένη δράση. Μάλιστα λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της επικείμενης λήξης της προθεσμίας υποβολής φακέλων (στις 10 Αυγούστου) στο Υπουργείο, αυξάνονται οι φωνές για νέα παράταση, καθώς στην παρούσα φάση τα μελετητικά γραφεία ασχολούνται εντατικά με τις πρότερες δράσεις, ήτοι Σχέδια Βελτίωσης, Αντιχαλαζικά, Κομφούζιο, κλπ. Το ΥΠΑΑΤ χθες ανακοίνωσε την παράταση προθεσμίας μέχρι 7 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας στον νομό Λάρισας, όπου καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον έχουν υποβληθεί οι εξής φάκελοι για την αναγνώριση Ομάδων Παραγωγών και Οργανώσεων: Φυτική παραγωγή 28 Ομάδες και 5 Οργανώσεις (οι οποίες τρέχουν κυρίως επιχειρηματικά σχέδια κι άλλες επενδύσεις). Ζωική Παραγωγή 5 Ομάδες και 4 Οργανώσεις. Η τάση στον κάμπο είναι μεγάλη για τη δημιουργία ΟΠ Δημητριακών και Βαμβακιού, αφού οι καλλιέργειες σιτηρών και βαμβακιού καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση.

Προθεσμίες

* Το ΥΠΑΑΤ ενημερώνει ότι, ύστερα από αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ και με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας, υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) σχετικά με τη χορήγηση ολιγοήμερης τεχνικής παράτασης.

Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες ορίζονται ως εξής: α) Ως προθεσμία για την υποβολή εγγράφων για θεώρηση στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η 30ή Αυγούστου. β) Ως προθεσμία για την ηλεκτρονική οριστικοποίηση του πρώτου και του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 14η Σεπτεμβρίου και ώρα 13:00, ενώ σε ό,τι αφορά στα αιτήματα από-οριστικοποίησης θα γίνονται δεκτά έως τις 10 Σεπτεμβρίου. γ) Ως προθεσμία για την υποβολή του φυσικού φακέλου στις ΔΑΟΚ ορίζεται η 1η Οκτωβρίου.

*Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την παράταση έως την Παρασκευή 10 Αυγούστου, της προθεσμίας καταβολής των εισφορών του μηνός Ιουνίου 2018 για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους μεταξύ των οποίων και οι αγρότες. Έως τις 10 Αυγούστου παρατείνεται, επίσης, η προθεσμία καταβολής της τρίτης δόσης εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων.

* Παρατείνεται έως την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου (η αρχική προθεσμία έληγε 31|7) η υποβολή (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης του υπομέτρου 5.1 του Μέτρου 5, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά «Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων». Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω μέτρου του ΠΑΑ έχει εκχωρηθεί από το ΥΠΑΑΤ στον ΕΛ.Γ.Α.

Υποβολή παραστατικών για το Κομφούζιο

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς προς ένταξη στη 2η πρόσκληση της Δράσης 10.1.08 (με ημερομηνία λήξης των αιτήσεων ένταξης 10-8-2018) και τους επιβλέποντες γεωπόνους, ότι: Στις ιστοσελίδες του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr και του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr είναι αναρτημένη επικαιροποιημένη έκδοση (27/7/2018 ) αρχείου excel με την αντιστοίχηση των ποικιλιών του φυτικού κεφαλαίου της ΕΑΕ 2018 με τις επιλέξιμες καλλιέργειες/ομάδες καλλιέργειας της 2ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ). (Προσθήκη έξι νέων ποικιλιών: 2 ΡΟΔΑΚΙΝΑ FERLOT, RED STAR, 4 ΒΕΡΙΚΟΚΚΑ WONDER COT, PRICIA, MAGIC COT, LILLY COT). Υποψήφιοι της 2ης Πρόσκλησης οι οποίοι έχουν στην εκμετάλλευσή τους αγροτεμάχια με μία ή περισσότερες από τις ως άνω ποικιλίες που επιθυμούν να εντάξουν στη δράση, τα οποία (αγροτεμάχια) δεν αντλούσε από την ΕΑΕ του υποψηφίου μέχρι σήμερα η εφαρμογή (ΠΣ) της δράσης, μπορούν – εφόσον το επιθυμούν – να τα επιλέξουν και να τα εντάξουν στη δράση: Εφόσον έχουν δημιουργήσει πρόχειρη αίτηση, μέσω της διαγραφής αυτής και της δημιουργίας νέας μέσω του κομβίου «Νέα εγγραφή» της καρτέλας «Ένταξη»/«Αιτήσεις» και εφόσον έχουν δημιουργήσει οριστική αίτηση, μέσω της δημιουργίας νέας μέσω του κομβίου «Νέα εγγραφή» της καρτέλας «Ένταξη/Αιτήσεις» (όχι «Αναθεώρηση» οριστικής αίτησης).

Αντιπυρικά μέτρα

Την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών και παρεμβατικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας, η υλοποίηση των οποίων απαιτεί γενναία χρηματοδότηση για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, των έργων και του εξοπλισμού, τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Πανεπιστημονική» γεωτεχνικών (συνεργαζόμενοι στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ) με αφορμή τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν ότι απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα πριν μπει ο χειμώνας «και δηλώνουμε για πολλοστή φορά ότι θέτουμε τις επιστημονικές γνώσεις και την εμπειρία των γεωτεχνικών στη διάθεση του κράτους, ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά αθώα θύματα και να μην έχουμε ξανά τόσους τραυματίες και καταστροφές».

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αίθριος καιρός χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα προβλέπεται τις επόμενες μέρες στον κάμπο, ίσως θα πρέπει να αυξηθούν τα ποτίσματα σε δέντρα και βαμβάκια. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 ως 32 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα θα σημειωθεί άνοδος του υδραργύρου στους 35 βαθμούς Κελσίου και περαιτέρω άνοδος (36β) την Τρίτη.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass