Αχλάδι Τυρνάβου: Πάνω η ποιότητα, πεσμένες οι τιμές

* ΧΡ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2018 22:05
Από τη συγκομιδή των αχλαδιών στο περιβόλι Από τη συγκομιδή των αχλαδιών στο περιβόλι

Το καλύτερο ποιοτικά και γευστικά αχλάδι στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι το Κρυστάλι Τυρνάβου. Το αχλάδι αυτό του Τυρνάβου είναι στην κορυφή γιατί πριν κάποια χρόνια οι Τυρναβίτες παραγωγοί πρωτοπόρησαν και πρόσεξαν ιδιαίτερα το προϊόν τους.

Η περιοχή του Τυρνάβου προωθεί πλέον το αχλάδι επώνυμα ως «ονομασία προέλευσης Κρυστάλι Τυρνάβου» , αφού εδώ καλλιεργείται το 90% της πανελλαδικής παραγωγής, έτσι ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει.

Σε ό,τι αφορά στη φετινή παραγωγή, αυτή είναι μεν άριστη ποιοτικά, όχι όμως και ποσοτικά, καθώς υπολείπεται σε κιλά. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης θα είναι και η τιμή του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι φέτος ο παραγωγός πουλάει το προϊόν του σε εξευτελιστικές τιμές από άλλες χρονιές, ενώ υπάρχουν λιγότερες ποσότητες.

Οι τιμές αυτές κυμαίνονται για τα «Κρυστάλια» από τον παραγωγό έως 0,70 λεπτά το κιλό. Οι «Κοντούλες» έως 0,90, τα «Κόσια» και τα «Σάντα Μαρία» από 0,40 έως 0,50 λεπτά. Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις όπου οι τιμές είναι ανοιχτές αφού ο παραγωγός δίνει το προϊόν στον έμπορο χωρίς να γνωρίζει τι θα πληρωθεί στο τέλος.

Στην περιοχή του Τυρνάβου σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνεταιρισμοί οι οποίοι προστατεύουν τα μέλη παραγωγούς ώστε να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Ευρύτερα εδρεύουν μεγάλες συνεταιριστικές βιομηχανίες όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Α.Σ. Πλατανουλίων, Α.Σ. Ο.Π. Φρουτοπηγή, Α.Σ. Ο.Π. Δένδρων «Άργισσα» και Α.Σ. Δένδρων ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ και μερικώς συνεταιριστικές όπως ο «Α.Σ. Τύρναβος Fruit» αλλά και δυναμικές επίσης άλλες τέσσερις καθαρά ιδιωτικές επιχειρήσεις αγοράς και διάθεσης του προϊόντος καθώς και αποθήκευσής του σε τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους - ψυγεία.

Μιλώντας στην «Ε» χθες ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων – Πλατανουλίων – Αγίας Σοφίας κ. Χρήστος Τασιούλας, παραγωγός και ίδιος τόνισε ότι η χαμηλή τιμή έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική εξαθλίωση και την εξάντληση των αγροτών οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλους αφού το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα ανέρχεται στα 800 με 1.000 ευρώ. Το κράτος απουσιάζει στην προσπάθεια των αγροτών και συνεταιρισμών να βρεθούν αγορές στην Ευρώπη με εξαγωγές προς άλλες χώρες, όχι μόνο στα αχλάδια αλλά και στα άλλα νωπά προϊόντα όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.α.

Η «Ε» με τον φακό του Λεωνίδα Τζέκα βρέθηκε στην κατεξοχήν αχλαδοπαραγωγική και ροδακινοπαραγωγική περιοχή του νομού αλλά και ολόκληρου του θεσσαλικού χώρου, στα Δένδρα και τα Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου. Πρόκειται για δύο χωριά και έναν οικισμό, την Αγία Σοφία, οι κάτοικοι των οποίων δεν ξεπερνούν συνολικά τα 1.000 -1.100 άτομα, ωστόσο αξιοποιούν μια τεράστια έκταση και μάλιστα με τα πιο δυναμικά χώματα 25.000 στρεμμάτων. Από αυτά στα 10.000 στρέμματα οι καλλιέργειες είναι δενδρώδεις.

Στη Δημοτική Κοινότητα Δένδρων όπου υπάγονται τα δύο χωριά και ο οικισμός λειτουργούν τέσσερις ενεργοί συνεταιρισμοί, η παρουσία των οποίων όχι μόνο προωθεί τα προϊόντα, αλλά παράλληλα συμβάλλει και στην, όσο είναι δυνατόν εξασφάλιση καλών τιμών.

Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων κ. Χρήστο Τασιούλα, μόνο στην περιοχή Δένδρων – Πλατανουλίων φέτος παρήχθησαν και παράγονται αφού η συγκομιδή συνεχίζεται:

Βερίκοκα μπεμπέκου 2.500 τόνοι.

Ροδάκινα επιτραπέζια 3.500 τόνοι.

Αχλάδια επιτραπέζια (συνολικά οι ποικιλίες) 9.000 τόνοι.

Βιομηχανικά αχλάδια 7.000 τόνοι.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass