Τα αμπέλια σας θέλουν κοντά…

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2018 22:10

Συστάσεις απευθύνει το αρμόδιο τμήμα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, με υπεύθυνη τη γεωπόνο του συνεταιρισμού κ. Ζαϊρα Παπαφίγκου, προς τα μέλη παραγωγούς - αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι καλούνται να επισκέπτονται όσο το δυνατόν συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Προσοχή, σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας.

Αναλυτικότερα, στο βλαστικό στάδιο, ωρίμανση και αλάκωμα ραγών.

Σε ό,τι αφορά στην ευδεμίδα προτείνεται επαναληπτικός ψεκασμός. Παρακαλούνται να ψεκάσουν οι αμπελουργοί. Η δραστηριότητα των ακμαίων της τρίτης γενιάς της ευδεμίδας συνεχίζεται με πληθυσμούς που κατά τόπους (αμπελώνες περιοχής Τυρνάβου, Δαμασίου, Αργυροπουλίου, Αμπελώνα, Αγίας Σοφίας, Δένδρων) είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Η δραστηριότητα των προνυμφών της τρίτης γενιάς του εντόμου αποβαίνει συχνά ιδιαίτερα καταστροφική για την παραγωγή, συστήνεται η συνέχιση της προστασίας των σταφυλιών από τις προνύμφες με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου για την καλλιέργεια εντομοκτόνου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της καταπολέμησης είναι η πλήρης και μέχρι απορροής κάλυψη των σταφυλιών με το ψεκαστικό διάλυμα. Επίσης απαραίτητο είναι το σωστό ξεφύλλισμα.

ΩΙΔΙΟ

Στους αμπελώνες των περιοχών Τυρνάβου, Δαμασίου, Αργυροπουλίου, Αμπελώνα, Αγίας Σοφίας, Δένδρων διαπιστώθηκε προσβολή από ωίδιο. Παρακαλούνται οι παραγωγοί να ελέγξουν τα αμπελοτεμάχια για τυχόν προσβολές και να ψεκάσουν.

Συνιστάται να συνεχιστεί η προστασία των αμπελώνων σε όλες τις περιοχές εκεί όπου υπάρχει προσβολή με ένα κατάλληλο μυκητοκτόνο, προσέχοντας να γίνεται πολύ καλή και πλήρης κάλυψη του φυλλώματος και κυρίως των σταφυλιών με το ψεκαστικό διάλυμα.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ

Στους αμπελώνες των περιοχών Τυρνάβου, Δαμασίου, Αργυροπουλίου, Αμπελώνα, Αγίας Σοφίας, Δένδρων διαπιστώθηκε προσβολή απο βοτρύτη. Παρακαλούνται οι παραγωγοί να ελέγξουν τα αμπελοτεμάχια για τυχόν προσβολές και να ψεκάσουν.

Ο κίνδυνος προσβολής είναι μεγάλος ιδιαίτερα στις περιοχές με πολλή υγρασία και εφόσον ο καιρός συνεχίζει να είναι επικίνδυνος. Για την προληπτική αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται η εφαρμογή μίας σειράς μέτρων όπως: 1) Σωστό ξεφύλλισμα για τη μείωση της υγρασίας και την αποτελεσματική κάλυψη των σταφυλιών με το ψεκαστικό υγρό, 2) Αποφυγή υπερβολικής και ακανόνιστης άρδευσης, 3) Προστασία των σταφυλιών από το ωίδιο 4) Προστασία των σταφυλιών από την ευδεμίδα, αλλά και από άλλα έντομα που προκαλούν πληγές και 5) Ορθολογική χρήση ορμονικών σκευασμάτων. Σε υγρές και δροσερές περιοχές με ιστορικό προσβολών από βοτρύτη, συνιστάται η επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο προσέχοντας να γίνεται πολύ καλή και πλήρης κάλυψη των σταφυλιών με το ψεκαστικό διάλυμα. Απαραίτητο επίσης το σωστό ξεφύλλισμα.

ΟΞΙΝΗ ΣΗΨΗ

Πρόκειται για ασθένεια που παρατηρείται την περίοδο της ωρίμασης των σταφυλιών. Η ευαισθησία των σταφυλιών αυξάνει όσο πλησιάζει ο τρύγος. Η σήψη συχνά επεκτείνεται σε ολόκληρο το σταφύλι και η απώλεια στην παραγωγή μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Για την προστασία των σταφυλιών, συνίστανται τα ίδια ακριβώς μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω για το βοτρύτη και επιπλέον η εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων, τα οποία προκαλούν σκλήρυνση της επιδερμίδας των ραγών.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass