Κίνδυνοι και ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή

Ο π. ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΑΘ. ΝΑΣΙΚΑΣ, ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΑΦΗΝΕΙ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΠΕΛΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2018 22:08

Παρέμβαση κάνει σήμερα στην «Ε» ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου και γνωστός αγροτoσυνδικαλιστής, κ. Θανάσης Νασίκας, αναφορικά με ζητήματα που «τρέχουν» για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας.

Αναφέρεται στις εξευτελιστικές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας καθώς και των αγροτικών προϊόντων αχλαδιών, ροδάκινων, βερίκοκων και όλων των προϊόντων που παράγει η ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, την οποία ο κ. Νασίκας θεωρεί ευλογημένη.

Σε ό,τι αφορά στην κτηνοτροφία ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής σημειώνει ότι το πρόβλημα των χαμηλών τιμών στο γάλα ξεκινά από την παντελή έλλειψη ελέγχων αναφορικά με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα της φέτας.

Ο κ. Νασίκας δεν σταματά εκεί και σχολιάζει με αφορμή την «επίθεση», όπως σημειώνει, που δέχτηκε ο πρόεδρος του νέου Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης, από στέλεχος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Τυρνάβου.

Η ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ

Αναφορικά με τα κτηνοτροφικά προϊόντα σημειώνει ότι χιλιάδες τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος αλλά και αγελαδινού κατέκλυσαν τη χώρα το 2016 και κυρίως το 2017 και κατά παράβαση όλων των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά σε Π.Ο.Π. προϊόντα, τυροκομήθηκαν παράνομα ως «φέτα».

Η Φέτα παρασκευάζεται από γάλα ελληνικών φυλών και σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Κανείς έλεγχος από κανέναν. Κανείς δεν μιλάει. Κανείς δεν προσπαθεί να σώσει την κτηνοτροφία η οποία απασχολούσε χιλιάδες ανθρώπους και έφερνε συνάλλαγμα στη χώρα μας.

Και ο κ. Νασίκας αναφέρει: «Το κακό είναι ότι και σήμερα, παρά τα αποθέματα που υπάρχουν, εξακολουθούν ορισμένοι να κάνουν τα ίδια και να πλουτίζουν λίγοι σε βάρος των χιλιάδων κτηνοτρόφων. Δεν είναι μόνο η οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων αλλά και το γεγονός πως κινδυνεύει να χαθεί διεθνώς το Π.Ο.Π. προϊόν που λέγεται Φέτα».

Παράλληλα ασκεί κριτική στο σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών υπενθυμίζοντας πως όλοι, πλην του ΚΚΕ, ψήφισαν να δοθεί η δυνατότητα στον Καναδά και σε άλλες χώρες να παράγουν προϊόν που λέγεται Φέτα κάτι που είναι αδιανόητο. Το εξωφρενικό στην υπόθεση είναι πως προσπάθησαν μετά να πείσουν πως αυτό έγινε για «καλό».

Ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου αφήνει σαφείς πολιτικές ή και κομματικές αιχμές αναφερόμενος σε συγκεκριμένα γεγονότα: «Όποιος κτηνοτρόφος, έφερε αντίρρηση πάνω σε αυτήν την ενέργεια απειλήθηκε από κομματάρχες όλων σχεδόν των κομμάτων και μάλιστα ο πρόεδρος του μεγαλύτερου στη χώρα Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Αμπελώνα κ. Ζήσης Παρλίτσης διαγράφηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον λόγο αυτό.

Σήμερα νέοι άνθρωποι επιχειρούν να κάνουν έναν μεγάλο κτηνοτροφικό σύλλογο σε επίπεδο Δήμου Τυρνάβου και τους ζητείται να ενημερώνει το Δ.Σ. αυτού για κάθε αυτονόητη ενέργεια τη ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Τυρνάβου.

Γυρίσαμε λοιπόν στις εποχές κατά τις οποίες ο κάθε κομματάρχης έδινε εντολές σε συνδικαλιστές για το πώς θα πρέπει να κινούνται στη διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων του κλάδου που εκπροσωπούν και καταστρέφεται».

Ο κ. Νασίκας εκφράζει τη θλίψη γι’ αυτό το γεγονός και στέκεται στο πλευρό, εάν τον χρειαστεί, του προέδρου Αργύρη Μπαϊραχτάρη λέγοντας ότι το γεγονός της δημιουργίας του νέου μεγάλου συλλόγου που πάρθηκε ως πρωτοβουλία από νέους ανθρώπους φοβίζει μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε ό,τι αφορά στους αγρότες ο κ. Νασίκας σημειώνει ότι για ακόμα μία χρονιά οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου πούλησαν τα προϊόντα τους. Όλοι τους με ζημιά. Για τα ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια οι τιμές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα εκατοντάδες στρέμματα φέτος να εκριζώνονται. Θα ενδιαφερθεί κανείς αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ή πολιτικά κόμματα για το πώς θα σταματήσει αυτή η καταστροφής; Νοιάζεται κανείς; Ακούει κανείς;

Αναφορικά με τα σταφύλια, οι επιτραπέζιες ποικιλίες έμειναν απούλητες για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Για τα αχλάδια, ειδικά τα κρυστάλλια, κατόπιν συνεννόησης των εμπόρων της περιοχής αγοράστηκαν από τον παραγωγό σε τιμές 40% χαμηλότερα από πέρυσι και δυστυχώς πολλοί παραγωγοί τα πούλησαν χωρίς τιμή, δηλαδή «δώστε ό,τι προαιρείστε».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass