Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 22:02

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

Συνεπείς και φέτος στο ραντεβού τους με τα... ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη θα είναι οι αγρότες, οι οποίοι αύριο Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Την κινητοποίηση προγραμματίζουν η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες που φέρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ των άλλων εξαγγελιών, να προαναγγέλλει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους παραγωγούς που διακινούν τα προϊόντα τους μέσα από συνεταιριστικές οργανώσεις. Η υπό εξέταση ρύθμιση εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας και στην εν τέλει αύξηση των φορολογικών εσόδων.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει όλους τους χοιροτρόφους και κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων εντατικής και ημιεντατικής εκτροφής, καθώς και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων ελευθέρας βοσκής, ότι θα πρέπει: Να προσέλθουν άμεσα στις κατά τόπους αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές (Αγροτικά Κτηνιατρεία και Διεύθυνση Κτηνιατρικής) για την πλήρη απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου. Να επικαιροποιήσουν άμεσα το μητρώο εκμετάλλευσής τους καθώς και το φαρμακευτικό τους μητρώο. Να τοποθετήσουν άμεσα ενώτια σε όσα από τα ζώα τους δεν φέρουν τη νόμιμη και υποχρεωτική σήμανση (ενώτια χοιρομητέρων και κάπρων, τατουάζ ή σήμανση με ενώτια των παχυνόμενων χοίρων). Τονίζεται ότι τα παραπάνω μέτρα είναι υποχρεωτικά, αποτελούν παράγοντα ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των νοσημάτων και των προβλημάτων ευζωίας των χοίρων, ενώ η μη εφαρμογή τους επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον Ν. 4235/2014.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Μειωμένη αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή ακτινιδίου στην περιοχή του Δήμου Τεμπών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες δεν βοήθησαν στην ωρίμανση. Για τον λόγο αυτό η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου. Η ομάδα παραγωγών που έχει ξεκινήσει στον Πυργετό από το 2013 και αριθμεί 44 μέλη φιλοδοξεί και φέτος να διασφαλίσει ικανοποιητικά συμβόλαια με τους εμπόρους. Ταυτόχρονα είναι σε αναμονή η έγκριση του φακέλου που έχει υποβάλει η ΟΠ στο ΥΠΑΑΤ για το πρόγραμμα Μεταποίησης, ώστε να επιδοτηθεί η κατασκευή ψυγείου-συσκευαστηρίου, κίνηση που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ομάδας. Όσον αφορά στην έναρξη της συγκομιδής, όταν το ακτινίδιο φθάσει τα 6,2 brix τότε η ΔΑΟΚ θα ανάψει το πράσινο φως. Οι εκτιμήσεις των παραγωγών είναι ότι λόγω πρωιμότητας η συγκομιδή θα ξεκινήσει 10 μέρες νωρίτερα, δηλαδή κατά τις 15 Οκτωβρίου. Στην Πιερία η τοπική ΔΟΑΚ ανακοίνωσε πως «η συγκομιδή ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward, συμπεριλαμβανομένου του κλώνου 8 Hayward, σε όλη την επικράτεια ξεκινάει στις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους και η εμπορία τους (λιανική-χονδρική) στην εγχώρια αγορά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους».

ΜΗΛΑ

Και στις πρώιμες ποικιλίες μήλων (gala) ξεκίνησε η συγκομιδή στην επαρχία Αγιάς, ενώ ήδη κάποια μήλα κυκλοφορούν στην τοπική αγορά. Ο τοπικός Αγροτικός Συνεταιρισμός «Κίσσαβος» προχώρησε στις πρώτες εξαγωγές, περίπου 600 τόνους έναντι 65-70 λεπτών\κιλών. Αναλυτικότερα, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει η συγκομιδή και στις άλλες ποικιλίες (Red Chief, scarlet, Jeromine) που αποτελούν και τη πλειοψηφία της Αγιώτικης παραγωγής, η οποία φέτος αναμένεται αυξημένη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά στις βροχές που αναμένουν οι μετεωρολόγοι από βδομάδα, δεν υπάρχει ανησυχία. Αντιθέτως θα βοηθήσουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος (χρωματισμό). Η αγορά μέχρι τώρα ανταποκρινόταν ικανοποιητικά στις προσδοκίες μας. Τις τελευταίες μέρες, προφανώς λόγω αυξημένης προσφοράς, η ζήτηση περιορίστηκε κάπως, αλλά σε γενικές γραμμές στις τάξεις των παραγωγών επικρατεί αισιοδοξία.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Θέματα που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κλάδο, περιλαμβάνει σύσκεψη εκπροσώπων συνεταιριστικών επιχειρήσεων γάλακτος και κτηνοτρόφων, με συμμετοχές και από τη Θεσσαλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στα Καλάβρυτα, ύστερα από πρωτοβουλία που έλαβε ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων. Η σύσκεψη έχει ως σκοπούς την συζήτηση επί των άρθρων του υπό διαμόρφωση καταστατικού για την ίδρυση της νέας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και την εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας και ιδιαίτερα τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα καθώς και την ανάληψη δράσεων, ενόψει και της νέας γαλακτοκομικής περιόδου.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

*Παράταση μέχρι την 1η Οκτωβρίου πήραν οι αιτήσεις για το Μέτρο 9 «Σύσταση Ομάδων Παραγωγών» σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση. Η παράταση φαίνεται να δόθηκε καθώς εκκρεμούν ακόμη αναγνωρίσεις (Ομ.Π. &Ο.Π.) και στις ήδη έτοιμες ομάδες κολλάει το ΠΣΚΕ κατά την οριστικοποίηση.

*Το ΥΠΑΑΤ ενημερώνει ότι με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας, υπογράφηκε τροποποίηση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) με την οποία χορηγείται ολιγοήμερη τεχνική παράταση. Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες ορίζονται ως εξής: Ως προθεσμία για την ηλεκτρονική οριστικοποίηση του πρώτου και του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 2α Οκτωβρίου και ώρα 13:00, ενώ σε ό,τι αφορά στα αιτήματα από-οριστικοποίησης θα γίνονται δεκτά έως τις 27/09/2018. Ως προθεσμία για την υποβολή του φυσικού φακέλου στις ΔΑΟΚ ορίζεται η 17 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, να εξοφλήσουν ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο την πρώτη δόση που "τρέχει", καλούνται οι παραγωγοί που επιθυμούν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους στα Σχέδια Βελτίωσης και να υποβάλουν τον φυσικό φάκελο στις ΔΑΟΚ, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να πάρουν τη φορολογική ενημερότητα που απαιτείται για την εξασφάλιση των μορίων.

ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

Καλός αναμένεται ο καιρός τις επόμενες μέρες στον κάμπο, προς ικανοποίηση των παραγωγών που θα προχωρήσουν σε συγκομιδή των προϊόντων τους. Σήμερα Παρασκευή κι αύριο Σάββατο αναμένεται ηλιοφάνεια και θερμοκρασία από 24 ως 34 βαθμούς Κελσίου. Μεθαύριο Κυριακή θα υπάρξουν πυκνά σύννεφα, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα και τη Δευτέρα φυσιολογικές καιρικές συνθήκες.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass