Ανησυχία κτηνοτρόφων για την καθυστέρηση στον ορισμό των βοσκοτόπων

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2018 22:07

Τον δρόμο για την πληρωμή εξισωτικών αποζημιώσεων των ετών 2013 και 2014 σε κτηνοτρόφους που είχαν «κοπεί» από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της τεχνικής λύσης, φαίνεται πως ανοίγει η απόφαση για τη σύσταση πενταμελούς Ομάδας Εργασίας από τεχνοκράτες, προϊστάμενους Διευθύνσεων του υπουργείου και δύο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με έργο της τη μελέτη, την επεξεργασία και την υποβολή προτάσεων στον υπουργό σχετικά με τον ορισμό των βοσκοτόπων του σχετικού Κανονισμού.

Έργο της Ομάδας Εργασίας να εξετάσει τα ελάχιστα προβλεπόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά, τον ορισμό των τεχνικών προδιαγραφών, τη συγκριτική έρευνα τεχνικών προδιαγραφών, τη συμβατότητα με υπάρχοντα χαρτογραφικά υπόβαθρα και τη συγκριτική έρευνα κόστους, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο που ψήφισε για τις βοσκήσιμες γαίες η σημερινή κυβέρνηση το 2015, η χώρα υποχρεούται να έχει έτοιμα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης των περιφερειών μέχρι τις 31/01/2019, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα πληρωμών οι κτηνοτρόφοι. Ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό ότι η παραπάνω προθεσμία δεν θα τηρηθεί και η παράταση είναι μονόδρομος. Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα το υπουργείο θα φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημα, πρόταση για την παράταση της προθεσμίας, εντάσσοντάς την ως διάταξη στο νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις που έχει θέσει σε διαδικασία ανοικτής διαβούλευσης (η σχετική προθεσμία λήγει 17 Σεπτεμβρίου).

ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ
Και αυτό γιατί όπως μας εξηγεί ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Κόκκουρας «αυτά που πρέπει να γίνουν θέλουν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για να υλοποιηθούν. Μέχρι τέλος του 2020 αν καταλήξουμε στη διαχείριση των βοσκοτόπων θα είμαστε ικανοποιημένοι» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τυρναβίτης μελετητής και αναλύει τα επόμενα βήματα: «Εχουμε αργήσει χαρακτηριστικά. Ο σχετικός Νόμος ψηφίστηκε τέλος του 2015 και οι τεχνικές προδιαγραφές καθορίστηκαν για τον Αύγουστο του 2017. Η Ομάδα Εργασίας πρέπει να καθορίσει τον τιμοκατάλογο, με βάση τον οποίο οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν για τη χρήση των βοσκοτόπων, αφού πρώτα χαρακτηρίσουν τους βοσκότοπους δασικούς, χορτολιβαδικούς, φρυγανώδεις, κ.λπ. (Σήμερα πληρώνουν 40 λεπτά/στρ). Στη συνέχεια το Υπουργείο πρέπει να υπογράψει τις προγραμματικές συμβάσεις με τις Περιφέρειες που θα τρέξουν το έργο και στις οποίες, στο μέλλον, οι κτηνοτρόφοι θα πληρώνουν το σχετικό τίμημα. Πρέπει να βιαστούμε, γιατί ήδη οι βοσκήσιμες εκτάσεις μειώθηκαν περίπου 30% από την προηγούμενη ΚΑΠ. Αν ξεκινήσει η νέα και παραμένει η εκκρεμότητα με τον ορισμό των βοσκοτόπων θα χάσουμε κι άλλα χρήματα σαν χώρα και οι κτηνοτρόφοι θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο στη δίνη. Μπορεί η απώλεια του 30% να καλύφθηκε από το πρασίνισμα που εφευρέθηκε, αλλά αυτό δεν εξασφάλισε δικαιώματα, που είναι και το ζητούμενο».

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: α) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, β) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με έκδοση οικοδομικής άδειας. Επιπλέον, διαχωρίζεται η άδεια ίδρυσης από την άδεια λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, προβλέποντας ότι πρώτα αδειοδοτείται η εγκατάσταση και έπειτα αδειοδοτείται η λειτουργία. Οι έλεγχοι όμως που θα ακολουθούν, θα φέρουν βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που «παρανομούν» οι κτηνοτρόφοι.


Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass