Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα Πλατανούλια γιόρτασαν το αχλάδι

Εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών επισκεπτών

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2018 22:22
Πλήθος κόσμου και φέτος στη «Γιορτή Αχλαδιού» στα Πλατανούλια Πλήθος κόσμου και φέτος στη «Γιορτή Αχλαδιού» στα Πλατανούλια

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου διοργανώθηκε και φέτος στα Πλατανούλια Τυρνάβου η «Γιορτή Αχλαδιού 2018».

Τα εγκαίνια έγιναν από τον δημαρχεύοντα, αντιδήμαρχο Τυρνάβου κ. Χρήστο Τσιόπα, παρουσία του βουλευτή κ. Χρήστου Κέλλα, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Θανάση Παιδή και της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Φανής Μπίλιου, έχοντας ως στόχο μέσα από πολιτισμικές παρεμβάσεις να διαμορφωθεί προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα του τόπου μας.

Η διοργάνωση ήταν της ΚΕΔΗΤ του Δήμου Τυρνάβου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά του ίδιου του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανουλίων.

Το ελληνικό αχλάδι που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου με ναυαρχίδα το Κρυστάλλι, θεωρείται το καλύτερο ποιοτικά, αν όχι σε όλο τον κόσμου σίγουρα στην Ευρώπη και κυρίως σε σύγκριση με αχλάδια άλλων χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Τυρνάβου οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας της αχλαδιάς στον Δήμο Τυρνάβου ανέρχονται σε πάνω 11.000 στρέμματα. Πιο ειδικά, η ποικιλία Κρυστάλλι καταλαμβάνει το 60-70% της παραγωγής αχλαδιού, ενώ τα βιομηχανικά αχλάδια το 20%. Την υπόλοιπη παραγωγή συμπληρώνουν άλλες επιτραπέζιες ποικιλίες, όπως οι Κοντούλες, τα Coscia, τα Santa Maria κλπ.

Η διοργάνωση είναι ένας θεσμός στην περιοχή και σημείο αναφοράς για μια δυναμική καλλιέργεια, όπως είναι αυτή του αχλαδιού.

Το διήμερο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις προϊόντων, δραστηριότητες για παιδιά, μουσικές βραδιές. Την κεντρική εκδήλωση στα Πλατανούλια άνοιξε η δραστήρια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανουλίων «Ο Άγιος Χαράλαμπος» κ. Ελένη Γαρού. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο δημαρχεύων κ. Χρήστος Τσιόπας και ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη κ. Θανάσης Παιδής.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας ο οποίος σημείωσε ότι «στην περιοχή παράγεται ένα προϊόν υψηλής αξίας, ποιοτικό, ικανό να πρωταγωνιστήσει σε όλο τον κόσμο» και κάλεσε την κυβέρνηση «αν δεν μπορεί να ενισχύσει τουλάχιστον να μην βάζει εμπόδια στους παραγωγούς».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Μπανταβάνης και Γιώργος Κουτσοδήμος, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγος, ο αντιπρόεδρος κ. Απόστολος Ευαγγελόπουλος, το διοικητικό μέλος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ζήσης Παρλίτσης, οι πρόεδροι της Τ.Κ. Δένδρων κ. Χρήστος Τασιούλας, της Δημοτικής Ενότητας Τυρνάβου κ. Γιώργος Χαλούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ρούλα Σουρλαντζή και κ. Μάκης Κατσικαβέλας, Νίκος Μαλάκος και Στέλιος Ροντούλης κ.ά.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα