Η Βερδικούσια ξέρει από ντομάτα…

* ΣΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΧΑΣΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ 70.000 ΡΙΖΕΣ * ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ «ΚΡΑΤΑ» ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2018 22:00

Μια από τις ορεινές περιοχές του θεσσαλικού χώρου και ιδιαίτερα του νομού μας που φημίζεται αυτήν την εποχή για την παραγωγή ντομάτας αλλά και για τα φασολάκια της είναι η περιοχή της Βερδικούσιας.

Ένα κεφαλοχώρι που «κρέμεται» στις πλαγιές των Χασίων κάτω από την κορυφή «Μαμαλή» σε υψόμετρο στην πλατεία που φτάνει τα 880 μέτρα.

Η ντομάτα καλλιεργείται αυτήν την εποχή στο χωράφι αλλά και σε θερμοκήπια.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο παράγεται είναι χαμηλή σε ό,τι αφορά στις θερμίδες και για τον λόγο αυτό καταναλώνεται πολύ από ανθρώπους που κάνουν υγιεινή διατροφή και δίαιτα.

Ιστορικά να σημειώσουμε ότι ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στο Περού και γενικότερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα «χρυσό μήλο», για το κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη ντομάτα. Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818.

Στη Βερδικούσια υπάρχουν σήμερα περίπου είκοσι παραγωγοί που καλλιεργούν ντομάτα αλλά και τα υπέροχα βραστερά φασολάκια. Μια ποικιλία χωρίς «σχοινί», γεγονός που κάνει πιο εύκολο το μαγείρεμά τους. Σήμερα στη Βερδικούσια καλλιεργούνται περίπου 70.000 ρίζες ντομάτας συνολικά από τα χαμηλά του βουνού στα 700 μέτρα μέχρι πάνω από το χωριό ακόμα και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.

Όπως λέγουν όμως οι ίδιοι παραγωγοί «υπάρχουν όμως ντομάτες και ντομάτες». Οι παλιότεροι έλεγαν ότι το κάθε λαχανικό ή φρούτο πρέπει να το τρώμε στην εποχή τους.

Είναι όμως όλες οι ντομάτες ίδιες στη γεύση; Σίγουρα όχι και αυτό έχει να κάνει με τον σπόρο, την τοποθεσία και το χώμα όπου φυτεύονται. Επίσης οι κλιματολογικές συνθήκες, αν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και τέλος αν καλλιεργούνται παραδοσιακά χωρίς περιττές παρεμβάσεις του παραγωγού.

Η «Ε» βρέθηκε στη Βερδικούσια, στο χωράφι ενός νέου παραγωγού ο οποίος επέλεξε με την εμπειρία και του πατέρα καθώς και την πρακτική βοήθεια, να μην φύγει από το χωριό αλλά να γίνει νέος αγρότης και να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας.

Ο λόγος για τον 28χρονο Δημήτριο Μιχαλέ του Ιωάννη, παντρεμένο και πατέρα δύο παιδιών.

 Συναντήσαμε την οικογένεια στο χωράφι όπου είναι φυτεμένες 5.000 ρίζες ντομάτας και 1.200 ρίζες φασολάκια.

Αναφερόμενος στη διαδικασία προετοιμασίας του χωραφιού ο κ. Μιχαλές σημειώνει ότι αυτή ξεκινά από τις 20 Μαΐου με το άπλωμα της κοπριάς στο χωράφι. Αμέσως γίνεται και η φύτευση των φυτών τα οποία θα δώσουν παραγωγή από τα τέλη Ιουλίου και περίπου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς.

Μας εξηγεί ότι η ποιότητα των προϊόντων οφείλεται στη σύσταση του εδάφους, στο καλό νερό από τις πηγές, επίσης στον αέρα και γενικότερα στις κλιματολογικές συνθήκες, αφού στα ψηλότερα μέρη δεν φτάνουν ποτέ ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες του κάμπου.

Οι παραγωγοί της Βερδικούσιας διαθέτουν στους καταναλωτές τις ντομάτες και τα φασολάκια τους με δύο τρόπους: είτε μόνοι τους στις λαϊκές αγορές του νομού μας είτε μέσω εμπόρων και της Λαχαναγοράς, στην περιοχή αλλά και σε άλλες περιοχές.

Στο χωράφι του Δημήτρη Μιχαλέ, με την «Ε» βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Πολιτικής, Άρδευσης, και θεματικός αντιδήμαρχος Ποταμιάς και Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας κ. Γιάννης Σαπουνάς καθώς και ο πρόεδρος της Δ.Κ. Βερδικούσιας κ. Κώστας Τσέτσιλας. Και οι δύο αυτοδιοικητικοί, πέρα από το γεγονός της ποιότητας της ξακουστής ντομάτας Βερδικούσιας και τα φασολάκια, σημειώνουν ότι αυτές οι δύο δυναμικές καλλιέργειες «κρατούν» το χωριό και την περιοχή. Γι’ αυτό και υπάρχει μέριμνα ώστε οι αγροτικοί δρόμοι να φροντίζονται και να έχουν καλή βατότητα ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες πάνω στο βουνό.

Τέλος ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει και να επιλέγει ντομάτα Βερδικούσιας και όχι ντομάτα βαφτισμένη «Βερδικούσιας», αμφιβόλου προέλευσης.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass