Καλά τα drones, αλλά θέλει στάβλο και χωράφι η Γεωργία Ακριβείας

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2018 22:12

Στο Agricole του Ιουλίου, γεωργικό περιοδικό που εκδίδει η Καθημερινή διάβασα ένα άρθρο «Από τη γεωργία ακριβείας στην ψηφιακή γεωργία».

Εκεί διάβασα ότι η ΓΑ εξελίσσεται σε ψηφιακή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΓΑ είναι σε μεγάλο ποσοστό ψηφιακή αλλά η ψηφιακή είναι ευρύτερη. Η ΓΑ διαχειρίζεται τη παραλλακτικότητα των χωραφιών και εφαρμόζει τεχνικές διαχείρισης των αγροκτημάτων με βάση τις διαφοροποιημένες δόσεις των εισροών. Η ψηφιακή έχει ευρύτερα στοιχεία όπως η χρήση προτύπων διαχείρισης καλλιεργειών ή ζώων, εφαρμογή λογισμικού υποβοήθησης αγροτών στη λήψη αποφάσεων. Το granoduro.net που παρουσίασα σε προηγούμενο σημείωμα είναι ένα τέτοιο λογισμικό.

Η ψηφιακή γεωργία ή ευφυής γεωργία όπως την προτιμά ο πρόεδρος του ΔΣ της Neuropublic στη συνέντευξή του που ακολουθεί προωθείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΨΠ) με Υπουργό τον κ Παππά. Για το σκοπό αυτό όπως μας πληροφορεί το άρθρο υπάρχει ένα κονδύλι 31 εκατομμυρίων €. Από ότι φαίνεται μέσα σε λίγο χρόνο θα αλλάξουν τη γεωργία της χώρας και όλα θα πάνε καλά. Γιατί το πρόγραμμα δεν το έχει το Υπουργείο Γεωργίας; Μήπως η ψηφιακή γεωργία γίνεται απουσία της γεωργίας δηλαδή του χωραφιού και του στάβλου; Ίσως και του Δάσους; Μήπως η ψηφιακή γεωργία έχει καταφέρει με δορυφόρους ή ελικοπτεράκια ή αεροπλάνα να παίρνει εικόνες που να εξηγούν τι γίνεται στο χωράφι ή στο ζώο χωρίς να χρειάζεται επαλήθευση περπατώντας στο χωράφι ή ακολουθώντας το ζώο; Μου κάνει εντύπωση ότι σε όλη τη περιγραφή αποφεύγεται συστηματικά η δουλειά του χωραφιού που προφανώς θα γίνει από γεωπόνους ή άλλους σχετικούς και όχι από ηλεκτρονικούς και ειδικούς σε γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών κλπ που τις ιδέες τους προωθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Το ΥΨΠ αποφάσισε να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πήγε λοιπόν στη Καρδίτσα στο Κέντρο ταξινόμησης Βάμβακος, με το Υπουργό Γεωργίας και εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ποιοι ήταν οι εκπρόσωποι; Ο πρύτανης και ένας Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Έχει το ΠΘ Τμήματα Γεωπονίας; Από όσα γνωρίζω έχει δύο: Ένα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος και ένα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Προφανώς η ψηφιακή γεωργία δεν έχει σχέση με τη Γεωργία αλλά με τα drones ή τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ο κ Πρύτανης, αντελήφθη μετά από ένα αιχμηρό μήνυμα το Προέδρου του Τμήματος Γεωπονίας και Αγροτικού Περιβάλλοντος το «σφάλμα» και αναγκάστηκε να πάει στο Τμήμα και να κάνει μια γενική συζήτηση για τη ΓΑ με τα μέλη ΔΕΠ αλλά κατόπιν εορτής και βέβαια χωρίς καμία σύνδεση με τη συμφωνία ΠΘ και ΥΨΠ και τα σχετικά χρήματα.

Η έλλειψη της Γεωπονίας ήταν ηχηρή για αυτό μπήκε στη συζήτηση και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) αναφερόμενο στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας και περισσότερο στην Ερευνητική Μονάδα Γεωργικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΕΜΓΠΣ) με το Καθηγητή Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών που έδωσε και σχετική συνέντευξη και στοιχεία για τη δουλειά του.

Σε άρθρο του σε αγροτική εφημερίδα ο Νίκος Δαλέζιος, πρώην καθηγητής του ΠΘ στη αγρομετεωρολογία ανέλυσε τη σπατάλη που ετοιμάζεται με το πρόγραμμα του ΥΨΠ. Πρόκειται να εγκαταστήσουν 6.500 μετεωρολογικούς σταθμούς όταν ο ίδιος εκτιμά ότι 650 είναι αρκετοί. Τι είχες Γιάννη μ’. Τι είχα πάντα. Σπατάλη πόρων για να βολευτούν κάποιοι.

Πριν από λίγες μέρες με προσκάλεσαν να μιλήσω σε μια ημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού με έδρα τη Θήβα. Το αντικείμενο ήταν αειφορικές αλυσίδες παραγωγής τροφίμων. Με έκπληξη άκουσα ένα νεαρό επιστήμονα (υποθέτω μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών) από μια εταιρεία με drones να υποστηρίζει ότι η γεωργία ακριβείας είναι ανεφάρμοστη, ότι χρειαζόμαστε δεδομένα τουλάχιστον έξι ετών για να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε κλπ. Ατυχώς παρ’ όλο που μίλησα λίγο μετά από αυτόν φρόντισε να μην είναι στην αίθουσα. Του απάντησα ότι δυστυχώς η Γεωργία ακριβείας ή η ευφυής ή η ψηφιακή ή όπως αλλιώς ονομαστεί παραμένει ΓΕΩΡΓΙΑ. Και δυστυχώς για τους εκτός γεωργίας αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πας στο χωράφι ή στο στάβλο, να πατήσεις λάσπη ή βουνιά ή να μείνεις για ώρες στον ήλιο ή το αέρα και το κρύο για να επαληθεύσεις αυτά που βλέπεις με τα όργανα με τα πραγματικές συνθήκες που υπάρχουν στο χωράφι και έτσι θα καταφέρεις να εξηγήσεις τι σημαίνουν αυτά που δείχνουν τα όργανα σε εναέρια οχήματα. Θα ήθελα επίσης να τον ενημερώσω ότι υπάρχουν Εργαστήρια που από το 2001 συγκεντρώνουν και στην Ελλάδα στοιχεία για εφαρμογές γεωργίας ακριβείας και έχουν συσσωρεύσει εμπειρία πολλών ετών. Θέλω να σημειώσω ότι ενώ τα εργαλεία με ηλεκτρονικά συστήματα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τη γεωργία χωρίς όμως γνώση του αγρού και του ζώου φοβάμαι ότι τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά.

Γράφει ο Φ. Γέμτος*

* Ο Φ. Γέμτος είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass