Νέο παραγωγικό μοντέλο με εκπαίδευση του αγρότη

* «Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΥΦ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ * «ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ», ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2018 23:00

Την ανάγκη σύνδεσης της παιδείας με το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, για μια βιώσιμη οικονομία και ειδικότερα την ανάγκη «εκπαίδευσης του αγρότη, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με πυρήνα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, που δεν θα παράγει σκουπίδια του υπερκαταναλωτισμού», υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Δημαράς, χθες σε ημερίδα με θέμα «Η αγροτική εκπαίδευση στην Ελλάδα και η παραγωγική ανασυγκρότηση την περίοδο της κρίσης», που πραγματοποιήθηκε στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας.

Ο κ. Δημαράς δήλωσε ότι: «Η παιδεία είναι το Α και το Ω της προσπάθειας για την ανόρθωση της κοινωνίας και της χώρας μας. Θα βοηθήσει στην οικοδόμηση της οικονομίας της επιβίωσης, σχεδιασμένης να εξασφαλίζει τη ζωή στον πλανήτη, όπου η ευημερία δεν θα μετριέται με δείκτες καταναλωτισμού, αλλά με δείκτες υγείας, μακροβιότητας …και άλλων συνθηκών επιβίωσης.

Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον αγρότη που είναι στο χωράφι να γνωρίζει τα εδάφη, τα φυτοφάρμακα και πώς να τα χρησιμοποιήσει».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας ημερίδας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, αναφερόμενος στην αγροτική εκπαίδευση και στην προσπάθεια του Υπουργείου να αναβαθμιστεί η Αβερώφειος Σχολή, δήλωσε ότι «τη Δευτέρα συγκροτείται επίσημα η επιτροπή αξιοποίησης της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, η οποία οφείλει εντός τριών μηνών να καταθέσει το σχετικό επιχειρησιακό πρόγραμμα», και κλείνοντας υποστήριξε ότι το όραμα για τη λειτουργία της και την ανάπτυξή της, ως κέντρο εκπαίδευσης αγροτών σε όλη τη χώρα, αγκάλιασαν ο Δήμος Λάρισας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και αγροτικοί φορείς που προθυμοποιήθηκαν να συμβάλλουν, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία Μουσείου Βάμβακος στις εγκαταστάσεις της και όχι μόνο.

Η βιώσιμη αγροτική παραγωγή, η σύνδεσή της με την παιδεία και η δημιουργία ενός νέο αγροτικού μοντέλου με χαρακτηριστικά την τοπικοποίηση και την ποιότητα, ήταν οι βασικοί άξονες στους οποίους κινήθηκαν οι ομιλητές, στη χθεσινή ημερίδα την οποία οργάνωσε η Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση και την Περιφερειακή Οργάνωση Θεσσαλίας.

«Κολίγος στις δικές τους καλλιέργειες τείνει να γίνει ο αγρότης» υποστήριξε σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, τονίζοντας ότι «πρέπει να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, μέσα από ένα νέο κύμα συνεταιριστικού κινήματος, που θα βάζει στην άκρη τον μεσάζοντα και θα δημιουργήσει μικρές αγροτικές μονάδες με τοπικά προϊόντα, στη γεωργία ή στην κτηνοτροφία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγροτική εκπαίδευση, ώστε η νέοι να λειτουργήσουν καινοτόμα και με προοπτική… ».

Όσον αφορά στη Γεωργική Σχολή, επισήμανε πως : «Είναι καιρός, η Αβερώφειος Σχολή να αποκτήσει τη μορφή που είχε, να αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης αγροτών και έναν χώρο αναγέννησης της περιοχής, με την ανάπτυξη της αγροτικής εκπαίδευση, αλλά ακόμη, του πολιτισμού και του τουρισμού».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας υπέρμαχος της αναβάθμισης της Αβερωφείου, ανέφερε ότι :«Η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την εκπαίδευση αγροτών στην Αβερώφειο Σχολή. Γίνονται προσπάθειες να ξαναλειτουργήσει με μια νέα δυναμική και να ξαναβρεί τον ρόλο που είχε στην αγροτική εκπαίδευση, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου και το ΕΛΓΟ Δήμητρα. Προχωράμε σταθερά προς την ανάδειξη αυτής της Σχολής και μάλιστα υπάρχει ζήτηση να λειτουργήσουν παραρτήματά της και σε άλλες θεσσαλικές πόλεις.

Η Αβερώφειος έχει μεγάλη αίγλη και μπορεί να βοηθήσει τον αγροτικό τομέα».

«Υψιστης σημασίας», θεωρεί την αγροτική εκπαίδευση ο πρώην υφυπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος σε χαιρετισμό του, επισήμανε πως «ο πρωτογενής τομέας εξανδραποδίστηκε βίαια και ξεφτιλίστηκε. Με τη βίαιη αστικοποίηση του πληθυσμού υποτιμήθηκε η αγροτική εργασία», ενώ καταλήγοντας τόνισε «πως το χάσμα στην παραγωγή και τη γνώση είναι τεράστιο σήμερα και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε αυτή τη γνώση. Είναι το καθήκον μας για το μέλλον της Ελλάδας».

Ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας των «Οικολόγων Πράσινων» κ. Σπασίδης Τηλέμαχος παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για ένα νέο αγροτικό μοντέλο τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα η αγροτική εκπαίδευση. Εμείς διατυπώνουμε ένα διαφορετικό όραμα για τη αγροτική παραγωγή. Προτείνουμε και υποστηρίζουμε την οικοδόμηση δικαίων συστημάτων καλλιέργειας προϊόντων, με άξονες την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, κυρίως από χημικά και πλαστικά, την προστασία των υδάτινων φυσικών πόρων, τη χρήση εναλλακτικών κ.α.».

Τόνισε δε ότι «το ιδανικό αγροτικό μοντέλο είναι η ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων και η πλούσια βιοποικιλότητα, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αγροτική εκπαίδευση με στόχευση στην έρευνα και στην κατάρτιση».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Μπίλλης, υποστήριξε ότι η εκπαίδευση των αγροτών θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά.

Τη σύνδεση της αύξησης των καρκίνων του εντέρου και του στομάχου με τη διατροφή, έκανε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ.Δημ. Λιόλιος, υποστηρίζοντας ότι «η αύξηση έχει άμεση σχέση με τη διατροφή και την κακή διαχείριση των τροφίμων που παράγουμε», μίλησε για «περιβαλλοντικά εγκλήματα από τους αγρότες, με την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων» και τόνισε ότι απαιτείται εκπαίδευσή τους για την ορθότερη και ασφαλέστερη διαχείριση των γεωργικών προϊόντων.

Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Χρήστος Λαζαρίδης και η κ. Έλενα Μπότση, εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας Παιδείας και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.

Ακολούθησαν ομιλίες από τον κ. Νικόλαο Κατή πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, την κ. Μαρία Κλεισιάρη, διευθύντρια της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, την κ. Αλεξάνδρα Μέγα, διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, τον κ. Αλέκο Κουτσούρη, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, τον κ. Γιώργο Τσομπάνογλου, καθηγητή Κοινωνιολογίας της Εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, ο οποίος αναφέρθηκε στην Αγροτική Σχολή Μονής Βελλάς, που ίδρυσε ο ίδιος, τον Γερμανό εκπαιδευτικό κ. Joseph Amberger, ειδικό σε θέματα δυαδικής εκπαίδευσης στη γερμανική αγροτική εκπαίδευση, τον επίσης Γερμανό κ. Franz Aunkofer, MSc Αγροτικής Οικονομίας, εκπαιδευτή μαθητών στη βιολογική φάρμα του και δήμαρχο της πόλης Kelheim με το Οικολογικό Κόμμα (B90- Grüne), τον κ. Ζήση Μαμούρη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρο Συμβουλίου Καινοτομίας (RIS), τον κ. Χρήστο Γκόβαρης, καθηγητή Παιδαγωγικής , τον κ. Ευάγγελο Βέργο, διευθυντή του εκπαιδευτικού και παραγωγικού αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, πρ. διευθυντή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τον κ. Francois Vallerin, πρ. δ/ντη έρευνας – εκπρόσωπο INRA στα Βαλκάνια, πρ. επισκ. καθ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την κ. Ελένη Βογιατζή, πρόεδρο φυτικής παραγωγής ΤΕΙ Θεσσαλίας, ειδική στην εκπαίδευση σε προϊόντα κλωστικής κάνναβης και τον κ. Παναγιώτη Γούλας, πρώην πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Νίκος Πουτσιάκας, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.

 

Της Λένας Κισσάβου

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass