Πως ασφαλίζονται οι αγρότες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ. ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2018 15:00
Οδηγίες για τις εισφορές υγείας αλλά και τον τρόπο έναρξης και διακοπής της ασφάλισης έδωσε ο ΕΦΚΑ Οδηγίες για τις εισφορές υγείας αλλά και τον τρόπο έναρξης και διακοπής της ασφάλισης έδωσε ο ΕΦΚΑ

Επιτάχυνση των διαδικασιών έναρξης και διακοπής της ασφάλισης των αγροτών, που ισχύουν από τις 18 Ιουλίου του 2018 προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με αυτήν, οι αγρότες θα εγγράφονται πλέον στον κλάδο κύριας ασφάλισης είτε με έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ είτε με την ημερομηνία υποβολής του Απογραφικού Δελτίου.

Μάλιστα, για τους αγρότες που κάνουν έναρξη εργασιών στην εφορία, ως ημερομηνία έναρξης ασφάλισης στον ΕΦΚΑ λογίζεται η πρώτη μέρα του μήνα έναρξης εργασιών στη ΔΟΥ. Έτσι, για παράδειγμα εάν κάποιος έκανε έναρξη στην ΔΟΥ στις 19 Μαΐου, η ασφάλισή του θεωρείται πως ξεκίνησε από την 1η Μαΐου. Αντίστοιχα, ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης λογίζεται η τελευταία μέρα του μήνα διακοπής άσκησης ασφαλιστέας δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με το euro2day.gr, ότι με το προηγούμενο καθεστώς, κατά τη διαδικασία υπαγωγής στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι αγρότες συμπλήρωναν Απογραφικό Δελτίο, αντίγραφο του οποίου όφειλαν να καταθέσουν στην εφορία, προκειμένου να προβούν στην έναρξη εργασιών. Η βεβαίωση από την εφορία και το απογραφικό δελτίο, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά αποστέλλονταν στον ΕΦΚΑ για την ολοκλήρωση της εγγραφής. Αντίστοιχα, πρόσωπα που είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ και επιθυμούσαν διακοπή της ασφάλισης, έπρεπε να υποβάλλουν σχετική αίτηση με τη βεβαίωση διακοπής εργασιών της εφορίας και τα λοιπά δικαιολογητικά.

Για τους αγρότες που δεν έκαναν έναρξη εργασιών στις ΔΟΥ, πλέον, ως ημερομηνία έναρξης ασφάλισης λογίζεται η πρώτη μέρα του μήνα υποβολής του Απογραφικού Δελτίου. Με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι, οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση μπορούν να κρίνονται σε μεταγενέστερο χρόνο. Μάλιστα, αναφέρεται ρητά πως η διαδικασία έναρξης ασφάλισης προχωρά ανεξάρτητα από τον έλεγχο για τυχόν αναδρομικότητα της ασφάλισης.

Προσοχή όμως: η υπαγωγή στην ασφάλιση, στις περιπτώσεις αυτές, δεν μπορεί να ανατρέξει πέραν της 5ετίας από την ημερομηνία υποβολής του Απογραφικού Δελτίου. Ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης λογίζεται η τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης διακοπής. Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης Απογραφικού Δελτίου και υποβολής δικαιολογητικών, υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία ο αιτών δηλώνει αν έχει ή όχι υποχρέωση έναρξης εργασιών στη φορολογική Διοίκηση.

Ειδικά για τις εκκρεμείς αιτήσεις, προβλέπεται επίσης, μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Συγκεκριμένα, όσοι περιμένουν την εγγραφή τους, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι απαλλάσσονται από τις αναδρομικές εισφορές υγείας. Όπως ορίζεται χαρακτηριστικά, “δεν αναζητούνται οι εισφορές υγείας στις περιπτώσεις εκκρεμών αιτήσεων για την περίοδο μεταξύ υποβολής Απογραφικού Δελτίου και εγγραφής στα Μητρώα του ΕΦΚΑ”. Βέβαια, αναμένεται υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον τρόπο εξόφλησης των αναδρομικών οφειλόμενων εισφορών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass