ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ, ΒΟΛΟ, ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Οι βιοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:56

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Αρχές της δεκαετίας του ’90 και μια ...περίεργη ομάδα αγροτών κάνει την εμφάνισή της στη Θεσσαλία. Ονομάζονται βιοκαλλιεργητές και διατείνονται ότι μπορούν να παράγουν αγροτικά προϊόντα, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων. Οι συμβατικοί αγρότες τους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, ενώ οι ίδιοι πειραματίζονται μόνοι, με ντόπιους σπόρους και πρακτικές, καθώς η πολιτεία για μια ακόμη φορά εμφανίζεται απροετοίμαστη να προσφέρει τεχνογνωσία πάνω σε σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους. Πέντε χρόνια μετά δημιουργούνται οι πρώτοι οργανισμοί πιστοποίησης και οι Θεσσαλοί βιοκαλλιεργητές παίρνουν την πρώτη τους πιστοποιημένη παραγωγή.

 Το 2004, στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, ξεκινά η λειτουργία της πρώτης βιολογικής αγοράς στη Λάρισα. Σε αυτή, αρχικά τέσσερεις- πέντε μόνο παραγωγοί, πωλούν τα λιγοστά προϊόντα τους, ενώ λιγοστοί είναι και οι καταναλωτές που σπεύδουν να τα αγοράσουν. Παρά τη δυσπιστία όμως, τα βιολογικά προϊόντα καταφέρνουν να κερδίσουν τους καταναλωτές. Με την πάροδο του χρόνου η ζήτηση μεγαλώνει, το ίδιο και η παραγωγή με αποτέλεσμα σήμερα στη Λάρισα να λειτουργούν δύο βιολογικές αγορές στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από είκοσι παράγωγοι. Τι πωλούν; Από οπωρολαχανικά και όσπρια, μέχρι μέλι, λάδι, κρασί και ξηρούς καρπούς, ενώ σύντομα αναμένεται να βγει στην παραγωγή και το πρώτο θεσσαλικό βιολογικό βαμβάκι.

Ο κ. Φώτης Τσιαγγάλης, πρώην πρόεδρος και μέλος του συμβουλίου Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας, που εξελέγη πρόσφατα, ήταν ανάμεσα στους πρώτους εκείνους καλλιεργητές που αποφάσισαν να στραφούν στη βιολογική γεωργία, επιχειρώντας την παραγωγή φυσικών προϊόντων με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Όπως θυμάται, ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσουν τόσο την καχυποψία των συμβατικών καλλιεργητών όσο και την παντελή άγνοια πάνω σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας. «Στην ουσία είχαμε ξεκινήσει ένα πείραμα, το οποίο φέραμε εις πέρας σιγά- σιγά και με πολύ κόπο, ανταλλάσσοντας μεταξύ μας εμπειρίες και τεχνικές», θα πει. Σύμφωνα με τον κ. Τσιαγγάλη, τα χρόνια που πέρασαν συνέβαλαν στη διαμόρφωση της καταναλωτικής συνείδησης αλλά και στη βελτιστοποίηση της παραγωγής, με αποτέλεσμα σήμερα τα βιολογικά προϊόντα να προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία και χαμηλότερες τιμές από ότι στο παρελθόν. «Κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι τα βιολογικά έχουν σταθερή τιμή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα η τιμή της βιολογικής ντομάτας ανάλογα με την ποιότητα είναι στα 1με 2 ευρώ, σε αντίθεση με τη συμβατική, την οποία μπορούν να βρούμε για κάποιους μήνες στο 1 ευρώ, μπορεί όμως να φτάσει π.χ. και στα 2.30 ευρώ». Οι τιμές πάντως των προϊόντων που παράγουν οι Θεσσαλοί βιοκαλλιεργητές είναι οι καλύτερες που υπάρχουν στην αγορά εκτός από ορισμένα προϊόντα που λόγο κλιματικών συνθηκών παράγονται πιο δύσκολα στη Θεσσαλία.

Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Σε αντίθεση με τις συμβατικές λαϊκές, στις βιολογικές αγορές της Θεσσαλίας μπορούν να πωλούν μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - πιστοποιημένοι παραγωγοί, γεγονός που διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων. Επιπρόσθετα, εκτός από τους ελέγχους που γίνονται στο χωράφι, διενεργούνται συνεχώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο τελικό προϊόν, έτσι ώστε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος για την απουσία χημικών φυτοφαρμάκων από τη διατροφή του. Ο Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας, απαριθμεί σήμερα 100 μέλη και τα προϊόντα τους μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα όπως και στις βιολογικές αγορές ενώ σύντομα όσοι επιθυμούν θα μπορούν να απευθύνονται στους ίδιους τους παραγωγούς και να κάνουν τις παραγγελίες τους μέσω του site www.biothessaly.gr. Τέλος κινήσεις γίνονται προκειμένου τα θεσσαλικά προϊόντα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση βιολογικών με προτίμηση στα ελληνικά, καθώς υπερτερούν σε ποιότητα έναντι άλλων του εξωτερικού. Η βιολογική αγορά στη Λάρισα, λειτουργεί κάθε Τρίτη στην οδό Αθήνας και κάθε Παρασκευή στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. Βιολογικές αγορές λειτουργούν επίσης στο Βόλο, την Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass