Διεθνής και ελληνική αθλητική ανασκόπηση 2016

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2017 17:27

31οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 2016

Η Ελλάδα των έξι μεταλλίων

Για τους Έλληνες, οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016 (5-22 Αυγούστου) θα θυμίζουν την 5η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην ιστορία με έξι μετάλλια. Τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα πανηγύρισε την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 2004, στην Αθήνα. Οι Έλληνες θα θυμούνται τα «χρυσά» παιδιά τους και τις συγκλονιστικές μάχες τους πριν ανέβουν στην κορυφή του κόσμου: το «χρυσό πιστόλι» Άννα Κορακάκη, τον «Gold Lord of the Rings» Λευτέρη Πετρούνια και τη χρυσή «βασίλισσα των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη. Με την ίδια συγκίνηση, η Ελλάδα θα... φουσκώνει από υπερηφάνεια και για το πιο χρυσό... ασημένιο μετάλλιο, αυτό του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χιλιόμετρα κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης. Όπως φούσκωσαν και τα πανιά των Τάκη Μάντη και Παύλου Καγιαλή πριν χαρίσουν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας. Ο... χορός των μεταλλίων είχε αρχίσει με το χάλκινο μετάλλιο της Κορακάκη στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι, ενώ το πλήρωμα του διπλού σκιφ γυναικών, Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ασουμανάκη, χάρισε στην Ελλάδα τη μία και μοναδική 4η θέση, μένοντας 5’’ μακριά από την... αιωνιότητα.

ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

ΤΗΣ ΔΕΒΕΤΖΗ

Άκυρη κρίθηκε η συμμετοχή της Πηγής Δεβετζή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Της αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν.

Οι «ήρωες» του 2016

«Μπορούμε να γίνουμε ήρωες, μόνο για μία ημέρα», τραγουδούσε ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος απεβίωσε στις αρχές της χρονιάς που έφυγε... Στίχος που δεν ισχύει για ορισμένες σπουδαίες προσωπικότητες του αθλητισμού, που χαρακτήρισαν το 2016 και οι οποίες διατηρούν τον τίτλο του «ήρωα» μέχρι τη στιγμή της «αποκαθήλωσης» ή της λήθης...

Όπως ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ που δικαίως αποτελεί τον «ζωντανό θρύλο» του κλασικού αθλητισμού. Με εννέα χρυσά μετάλλια σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012 και Ρίο ντε Τζανέιρο 2016), ο Μπολτ που κυριάρχησε σε 100μ, 200μ. και 4χ100μ (σ.σ. διατηρώντας τα αντίστοιχα παγκόσμια ρεκόρ), βαδίζει στα 30 και γνωρίζοντας πως η παρουσία του στο Τόκιο το 2020 θεωρείται απίθανη, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα υπάρξει διάδοχος...

Όπως -βεβαίως- και ο Μάικλ Φελπς, ο Αμερικανός «βασιλιάς της πισίνας»... Ενας πρωταθλητής που αποχώρησε από την ενεργό δράση, όταν το θέλησε, ρίχνοντας την αυλαία της ασύγκριτης καριέρας του, στην κορυφαία διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Με έξι μετάλλια, εκ των οποίων τα πέντε χρυσά, ο 31χρονος Φελπς είναι ο αδιαμφισβήτητος πολυμεταλλιούχος όλων των εποχών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με 28 συνολικά και 23 χρυσά!

Όπως φυσικά και ο Κριστιάνο Ρονάλντο που «πατάει» στα 32... Ο εκκεντρικός άσος οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του Champions League, την εθνική Πορτογαλίας του Φερνάντο Σάντος στον θρίαμβο του EURO και αυτοδικαίως παρέλαβε τη «χρυσή μπάλα» για τέταρτη φορά στη γεμάτη διακρίσεις και τίτλους καριέρα του.

Το 2016, αποτελεί χρονιά ορόσημο και για τον Νίκο Ρόσμπεργκ. Ο Γερμανός «πιλότος» της Mercedes κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ενα -«μιμούμενος» τον πατέρα του, Κέκε- και λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τις πίστες, σε ηλικία 31 ετών. Ο Ρόσμπεργκ εξήγησε την απόφασή του, λέγοντας πως πέτυχε αυτό που ονειρευόταν και πως θέλει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.

Για τον ΛεΜπρον Τζέιμς, τα λόγια είναι περιττά. Για το Κλίβελαντ και το Οχάιο, είναι ήδη βασιλιάς. Και από τις 19 Ιουνίου 2016 είναι Θέος. Οπως είχε υποσχεθεί, ο 31χρονος σούπερσταρ του αμερικανικού μπάσκετ, προσέφερε στους Καβαλίερς τον πρώτο τίτλο της Ιστορίας τους στο ΝΒΑ, μετά από τη συγκλονιστική σειρά τελικών απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς...

Ένα από τα πρόσωπα που εντυπωσίασαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο είναι και ο Τεντί Ρινέρ. Ο Γάλλος τζουντόκα που σε ηλικία 27 ετών, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του αθλήματος. Με δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και οκτώ παγκόσμιους τίτλος, ο γίγαντας των 203 εκατοστών και των 140 κιλών, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης σε κανέναν.

Ένα από τα πλέον δύσκολα επιτεύγματα σε αθλητικό επίπεδο, για το 2016, είναι το παγκόσμιο ρεκόρ του Γουέιντ Βαν Νίκερκ. Ο Νοτιοαφρικανός δρομέας των 400 μέτρων, πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, καλύπτοντας την απόσταση σε 43 δεύτερα και τρία εκατοστά. Πρόκειται για ...εξωπραγματική επίδοση, δεδομένου του 43.18 που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ και το οποίο κατείχε για 17 χρόνια, ένας έτερος «ήρωας», ο Αμερικανός, Μάικλ Τζόνσον, ο επονομαζόμενος και «πάπιας» λόγω της ιδιαιτερότητας που είχε το τρέξιμό του...

Ανεξίτηλο θα μείνει το 2016 και στη μνήμη του Πολ Πογκμπά. Μόλις στα 23 χρόνια της ζωής του, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός είναι ο παίκτης για τον οποίον δαπανήθηκε το μεγαλύτερο ποσό στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Αν και θεωρείται βέβαιο πως στο άμεσο μέλλον, το σχετικό ρεκόρ θα καταρριφθεί, τα 105 εκατομμύρια ευρώ που κόστισε η μεταγραφή του από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοζέ Μουρίνιο, αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης...

Τέλος, ειδικής μνείας αξίζει χωρίς αμφιβολία, η Σιμόν Μπάιλς. Η βραχύσωμη Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της γυμναστικής, άφησε άφωνη την διεθνή αθλητική κοινότητα, με τις ικανότητές της. Ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη από πολύ μικρή ηλικία, λόγω σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων, η πάντα χαμογελαστή Μπάιλς κατέκτησε τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στη διοργάνωση του Ρίο, αφήνοντας υποσχέσεις για πολλά περισσότερα, δεδομένου ότι είναι μόλις 19 ετών. «Το να πάσχεις από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας και να λαμβάνεις θεραπευτική αγωγή προκειμένου να το αντιμετωπίσεις, δεν είναι κάτι επαίσχυντο. Ούτε κάτι για το οποίο φοβάμαι να ενημερώσω τον κόσμο», δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η νεαρή Τεξανή, αποδεικνύοντας ότι και οι ήρωες είναι άνθρωποι...

Μπάσκετ

Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός,

κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα στο μπάσκετ το 2016. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 82-81 του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι το οποίο κρίθηκε έπειτα από δύο παρατάσεις και αποτέλεσε το τέλος της μπασκετικής καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη. Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν για δεύτερη φορά στην έδρα των «πράσινων» στη σειρά των τελικών και με συνολικές νίκες 3-1 έφτασαν στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος Ελλάδας.

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας για πέμπτη διαδοχική σεζόν (17 συνολικά), νικώντας με διαφορά-ρεκόρ (101-54) τον Φάρο Κερατσινίου.

Ποδόσφαιρο

O Ολυμπιακός το πρωτάθλημα,

η ΑΕΚ το κύπελλο

Ο Ολυμπιακός σηκώνει λίγη ώρα μετά το 5-0 επί της Καλλονής για την 30ή αγωνιστική της Super League, το τρόπαιο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 2015-16, που είναι το 43ο της ιστορίας του και 6ο συνεχόμενο.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Το ελληνικό πρωτάθλημα, δεν χρειάστηκε να παίξει μόνο μπροστά σε άδειες κερκίδες. Αναγκάστηκε να διακοπεί. Τελευταία, μετά τον εμπρησμό στο σπίτι του Γιώργου Μπίκα, που είχε οριστεί αρχιδιαιτητής.

ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για 15η φορά στην ιστορία της, επικρατώντας με 2-1 του Ολυμπιακού στον τελικό του 2016 στο ΟΑΚΑ. Ο Μάνταλος με κεφαλιά στο 38ο λεπτό και ο Τζεμπούρ στο 51ο ήταν αυτοί που πέτυχαν τα δυο τέρματα των «κιτρινόμαυρων», ενώ για τους Πειραιώτες μείωσε απλά ο Ντομίνγκες στο 84’.

Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Βοηθοί: Ευθυμιάδης (Πιερίας), Κωσταράς (Αιτωλοακαρνανίας)

Κάρτες: 32’ Μιλιβόγεβιτς, 41’ Σιμόες, 43’ Αραβίδης, 62’ Ντίντακ, 78’ Μποτία, 95’ Μπακάκης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού, Κασάμι (53’ Ιντέγε), Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Ερνάνι (53’ Πάρντο), Φουστέρ (65’) Ντομίνγκες, Πουλίδο.

ΑΕΚ (Στέλιος Μανωλάς): Ανέστης, Ντίντακ Βιλά, Κολοβέτσιος, Άρθο, Γκάλο, Σιμόες, Μάνταλος (81’ Τζανετόπουλος), Γιόχανσον, Βάργκας (58’ Μπακάκης), Αραβίδης (91’ Πέκχαρτ), Τζεμπούρ.

ΝΕΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:Αναρτήθηκε προς διαβούλευση ο νέος Αθλητικός Νόμος, που επιχειρεί να «νοικοκυρέψει» τον ελληνικό αθλητισμό. Περιέχονται 166 άρθρα, όπου ορίζονται με σαφήνεια όλα τα θέματα που αφορούν τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Έφυγαν Μοχάμεντ Αλι και Κρόιφ

O θάνατος του Μοχάμεντ Άλι στις 3 Ιουνίου στην Αριζόνα, σε ηλικία 74 ετών, σκόρπισε θλίψη. Ο Αμερικανός πυγμάχος, χρυσός Ολυμπιονίκης (1960) και παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών (1964, 74, 78), πέθανε από σηπτικό σοκ που οφείλεται σε αδιευκρίνιστα φυσικά αίτια. Είχε διαγνωστεί με πάρκινσον. Θρήνο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο προκάλεσε ο θάνατος του Γιόχαν Κρόιφ. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός», πέθανε στις 24 Μαρτίου στο σπίτι του στη Βαρκελόνη, από καρκίνο του πνεύμονα.

Η τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο

Ο κόσμος συγκλονίστηκε. Η Νότια Αμερική έζησε τα ξημερώματα της 29ης Νοεμβρίου το δικό της... Μόναχο. Αεροσκάφος της πτήσης τσάρτερ CP-2933 με 68 επιβάτες, ανάμεσά τους μέλη της βραζιλιάνικης ομάδας Σαπεκοένσε και 9 μέλη πλήρωμα, συνετρίβη, στην Κολομβία, λίγο πριν προσγειωθεί στο Μεντεγίν. Τραγικός απολογισμός, 71 νεκροί και έξι διασωθέντες, ανάμεσά τους οι ποδοσφαιριστές, Αλαν Λουτσιάνο Ρουσέλ, Τζάκσον Ραγκνάρ Φόλμαν Ερμίτο Ζαμπιέρ. Της συντριβής διεσώθησαν επίσης, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες, ο μηχανικός του αεροσκάφους Ερβιν Τουμίρι και ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Βαλμορμπίδα, μοναδικός από τους 22 δημοσιογράφους που ταξίδευαν και σώθηκε. Ο τερματοφύλακας της Σαπεκοένσε, Ντανίλο, υπέκυψε στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου είχε διακομισθεί.

Ρεάλ... Champions

Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε για 11η φορά στην Ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης. Νίκησε στα πέναλτι 5-3 (1-1 στα 90’ και την παράταση) την Ατλέτικο Μαδρίτης και κατέκτησε το Champions League μέσα στο Μιλάνο. Οι Μαδριλένοι προηγήθηκαν (15’) με τον Σέρχιο Ράμος και η Ατλέτικο, που έχασε πέναλτι (47’) με τον Γκριεζμάν, ισοφάρισε (79’) με τον Καράσκο.

Σεβίλλη... League

Η Σεβίλη νίκησε 3-1 τη Λίβερπουλ στη Βασιλεία, κατέκτησε το τρίτο διαδοχικό Europa League (πέμπτο συνολικά στην διοργάνωση) και έγινε η πρώτη ομάδα με τρεις διαδοχικούς τίτλους στην Ιστορία του θεσμού, αλλά και στα κύπελλα Ευρώπης γενικότερα, 40 χρόνια μετά την Μπάγερν (πρωταθλητριών 1974, 1975, 1976). Γκαμέιρο (46΄) και Κόκε (64΄, 70΄) τα γκολ της Σεβίλης, ο Στάριτζ είχε ανοίξει το σκορ για τη Λίβερπουλ.

Euro 2016: Πρωταθλήτρια η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2016 και για 1η φορά στην ιστορία της, καθώς νίκησε 1-0 τη Γαλλία, χάρη στην γκολάρα του Έντερ στην παράταση!

Ακόμα και η αποχώρηση του φυσικού ηγέτη της, Κριστιάνο Ρονάλντο μόλις στο 25ο λεπτό λόγω τραυματισμού δεν στάθηκε ικανή να λυγίσει το αδάμαστο πνεύμα που έχει εμφυσήσει στο ιβηρικό συγκρότημα ο Φερνάντο Σάντος.

Το γκολ του Έντερ στο 109ο λεπτό «πάγωσε» το «Σταντ ντε Φρανς» κι έδωσε τη νίκη στους Πορτογάλους, που «ξόρκισαν» την κατάρα του 2004, νίκησαν τους «μπλε» ύστερα από 40 χρόνια και κατάκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους παίζοντας στον τελικό, όπως και η Ελλάδα, στην έδρα του αντιπάλου της.

Euroleague: Τον τίτλο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας

«Βασίλισσα» της Ευρώπης, για έβδομη φορά στην ιστορία της, αναδείχθηκε το 2016 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία επιβλήθηκε στην παράταση με 101-96 της Φενέρμπαχτσε, του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και του Κώστα Σλούκα, ύστερα από έναν συγκλονιστικό τελικό, στη «Mercedes-Benz Arena» του Βερολίνου και κατάκτησε το τρόπαιο ύστερα από 8 χρόνια. Παράλληλα, ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που πανηγύρισε τον τίτλο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, αλλά πρώτος με μη ελληνική ομάδα!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΡΩΣΩΝ ΧΑΚΕΡ ΓΙΑ WADA: Κορυφαία ονόματα του αθλητισμού, που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα αυτών που φέρονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών κι έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα των χάκερ που έχει υποκλέψει από την WADA τους ιατρικούς φακέλους τους.

FOOTBALL LEAKS: Η «Ευρωπαϊκή ομάδα συνεργασίας» (EIC), μετά το «κλείσιμο» της ιστοσελίδας Football Leaks, έπειτα από επιθέσεις που δέχθηκε στον κυβερνοχώρο, ξεκίνησε έρευνα, με βάση αυτά τα έγγραφα. Δώδεκα εφημερίδες-περιοδικά και 60 δημοσιογράφοι μελέτησαν έγγραφα αρχείων των Football Leaks, παρουσιάζοντας συναλλαγές κορυφαίων πρωταγωνιστών του ποδοσφαίρου με εταιρείες που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική, προκειμένου να αποφύγουν φόρους. Το γραφείο της γαλλικής οικονομικής εισαγγελίας ξεκίνησε ήδη προκαταρκτική έρευνα, για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το επόμενο έτος σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Επιμέλεια: Άρης Γκουτρουμάνης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass