ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΕΛ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ 2-1

Μέρες 1985 και 2007...

• Στον ημιτελικό του... Πραξιτέλη που τον τίναξε στον αέρα • Τα γκολ για τη λαρισινή ομάδα Ναζλίδης και Κριζμάν

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2018 22:05

Μέρες του 1985 και του 2007 που η ΑΕΛ πήρε τα δυο κύπελλα Ελλάδας ζωντάνεψαν χθες στον πρώτο ημιτελικό αγώνα της ΑΕΛ με την ΑΕΚ στον οποίο η λαρισινή ομάδα κέρδισε με 2-1 χάρη στα τέρματα του Ναζλίδη (με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 57’) και του Κριζμάν (90’+2) κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή στο τέρμα που πέτυχε ο Μασούντ και ήταν δώρο του διαιτητή Πραξιτέλη Ζαχαριάδη που στο ξεκίνημα της φάσης αγνόησε παρά την υπόδειξη του βοηθού φάουλ του Μοράν στον Αγκάνοβιτς. Με τη νίκη αυτή πήρε προβάδισμα πρόκρισης για τον τελικό με τον αγώνα ρεβάνς να γίνεται στο ΟΑΚΑ στις 19 ή 20 Απριλίου.


Ο ημιτελικός του... Πραξιτέλη που αν και ο αρχαίος συνώνυμός του φιλοτέχνησε ένα άγαλμα που αποτελεί λόγω του κάλλους την ιδανική εικόνα της κλασικής ομορφιάς και γλυπτικής (τον Ερμή να κρατάει τον μικρό Διόνυσο) ο χθεσινός και αναφερόμαστε στον διαιτητή Ζαχαριάδη ασχημόνησε με τη διαιτησία του στον χθεσινό ημιτελικό. Ιδιαίτερα με τον τρόπο που πέτυχε το πρώτο γκολ η ΑΕΚ με συνέπεια δέκα χιλιάδες φίλαθλοι για ένα πεντάλεπτο να τον αποκαλούν «πουλημένο». Σ’ αυτήν την απόφαση πρέπει να προσθέσουμε και τον εκτός ελέγχου πειθαρχικό έλεγχο που ειδικά στη φάση του πέναλτι που κέρδισε η ΑΕΛ έπρεπε να δείξει και δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Λαμπρόπουλο που θα έπαιρνε το δρόμο προς τα αποδυτήρια.
Οι αποφάσεις του διαιτητή Ζαχαριάδη δεν πτόησαν τους παίκτες της ΑΕΛ που η δίψα για πρόκριση στον τελικό φάνηκε μέχρι το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης και ένα λεπτό πριν ολοκληρωθεί ο αγώνας, ο Κριζμάν πέτυχε το νικητήριο τέρμα που δίνει προβάδισμα για τον τελικό.
Σίγουρα οι παίκτες της ΑΕΛ ξεπέρασαν εαυτούς για να κερδίσουν και τον διαιτητή της αναμέτρησης και να προσφέρουν ένα «μεθύσι» θριάμβου και ίσως ήταν ο καλύτερος αποχαιρετισμός για το κατευόδιο του γνωστού φιλάθλου Χρήστου Τζανάρα που απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 44 ετών και τιμήθηκε η μνήμη του με ενός λεπτού σιγή πριν τον αγώνα ενώ δόθηκε στην οικογένειά του ανθοδέσμη από τους διοικούντες της ΑΕΛ.
Το «κλαμπ του παραδείσου» όπως το ονομάζουν οι φίλαθλοι και αναφέρονται στους θανόντες «βυσσινί» (διοικητικούς, προπονητές, παίκτες, φιλάθλους) γλέντησε κι αυτό τη νίκη.
Μια ΑΕΛ βγαλμένη από τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος πέτυχε μια σημαντική νίκη που δίνει όραμα πρόκρισης για τον τελικό και υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον φέτος αλλά κυρίως για τα επόμενα χρόνια.
Η πρόκριση σίγουρα δεν επιτεύχθηκε αφού θα χρειαστούν άλλα ενενήντα λεπτά στο ΟΑΚΑ αλλά πλέον η ΑΕΛ πάει στη μάχη αυτή με μια νίκη και θα ορίσει τους όρους του αγώνα με την τακτική της.
Αυτή τη νίκη την ήθελαν όλοι και στο τέλος πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον κόσμο που άρχισε να ονειρεύεται όχι απλά συμμετοχή στον πέμπτο τελικό της ιστορίας της ομάδας αλλά το τρίτο κύπελλο.
Η ιστορία της ΑΕΛ αποδεικνύει ότι η ομάδα έχει ταβάνι μόνο τους τίτλους. Τριάντα χρόνια από την κατάκτηση του πρωταθλήματος ταιριάζει η επέτειος με έναν ακόμα τίτλο...
Τη νίκη τη ζητούσαν όλοι αφού για πρώτη φορά δεν υπήρχαν αποδοκιμασίες ή για να ακριβολογούμε ο διαιτητής Ζαχαριάδης ένωσε όλους τους Λαρισαίους φιλάθλους. Το όνομα Ζαχαριάδη φέρνει άσχημες μνήμες ειδικά στους παλιούς οπαδούς της ΑΕΛ αφού και ο πατέρας του (επίσης διαιτητής) είχε δεχθεί πλειστάκις τα πυρά των φιλάθλων της ΑΕΛ.
Ας ελπίσουμε ότι η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ θα παιχθεί στα ίσα και μόνο στον αγωνιστικό χώρο.
Γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη λαρισινή ομάδα που κέρδισε πανάξια όχι μόνο την ΑΕΚ αλλά και τον εχθρικό διαιτητή.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ
Ο τεχνικός της ΑΕΛ Ράτκο Ντόστανιτς ξεκίνησε το παιχνίδι με τακτική 4-2-3-1 έχοντας κάτω από τα δοκάρια τον Μπόζοβιτς, στην άμυνα τους Μασούρα(δεξιά), Ζίζιτς, Γκόλια(σέντερ μπακ), Γουάλας(αριστερά), στη μεσαία γραμμή αμυντικά χαφ τους Φατιόν, Μιλοσάβλιεβιτς και πιο μπροστά τους: Κριζμάν (αριστερά), Αγκάνοβιτς, Ντέλετιτς (δεξιά) και στην κορυφή της επίθεσης ο Ναζλίδης.
Ο τεχνικός της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε την ομάδα του επίσης με 4-2-3-1 έχοντας κάτω από τα δοκάρια τον Μπάρκα, στην άμυνα τους: Μπακάκη(δεξιά), Βράνιες, Λαμπρόπουλο (σέντερ μπακ), Χουλτ (αριστερά), στη μεσαία γραμμή αμυντικά χαφ τους Μοράν, Αϊντάρεβιτς, πιο μπροστά τους: Χριστοδουλόπουλο (δεξιά), Μασούντ, Μπακασέτα (αριστερά) και στην κορυφή της επίθεσης τον Κλωναρίδη.
Η ΑΕΚ ξεκίνησε δυνατά στον αγώνα με μια ευκαιρία του Λαμπρόπουλου που απέκρουσε ο Μπόζοβιτς αλλά στη συνέχεια η ΑΕΛ άρχισε να ανεβαίνει και το παιχνίδι να χαρακτηρίζεται από τα σκληρά μαρκαρίσματα των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων, με τον Ζαχαριάδη να δίνει πολύ εύκολα τις κίτρινες κάρτες σε βάρος των παικτών της ΑΕΛ ενώ στους παίκτες της ΑΕΚ έδειχνε με δυσκολία, ενώ με ευκολία τους έδινε φάουλ.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με ένα γκολ της ΑΕΚ προσφορά όπως προαναφέραμε του διαιτητή Ζαχαριάδη. Η αδικία ξεσήκωσε τους φιλάθλους και πείσμωσε τους παίκτες που ισοφάρισαν με τον Ναζλίδη (57’ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι) ενώ ο ίδιος παίκτης είχε δοκάρι στο 63’.
Μετά τη φάση αυτή η ΑΕΚ ανέβηκε, ισοφάρισε τα δοκάρια με τον Χριστοδουλόπουλο στο 75’ ενώ έχασε και άλλες ευκαιρίες.
Οι αλλαγές του Χιμένεθ είναι άστοχες, αντίθετα με αυτές του Ντόστανιτς που χωρίς να θέλουμε να του μειώσουμε την αξία (η προσαρμογή του στην ομάδα είναι παροιμιώδης) θυμίζουν λίγο τον προκάτοχό του Ηλία Φυντάνη αφού έγιναν στο τέλος με τον Λεοζίνιο στο 90’+2 να κάνει μια αριστουργηματική πάσα στον Κριζμάν που διαμορφώνει το τελικό 2-1 στέλνοντας τους Λαρισαίους στα ουράνια και τους παίκτες της ΑΕΚ στα... τάρταρα.
Η ρεβάνς για την πρόκριση είναι ανοιχτή και για τους δυο...

 

ΦΑΣΕΙΣ...ΓΚΟΛ
2’: Σουτ του Λαμπρόπουλου από το σημείο του πέναλτι (ύστερα από μεταβίβαση με κεφαλιά του Βράνιες) μπλοκάρει ο Μπόζοβιτς.
12’: Μακρινό σουτ του Φατιόν αποκρούει ο Μπάρκας.
24’: Σέντρα του Ντέλετιτς από δεξιά και κεφαλιά του Μιλοσάβλιεβιτς μπλοκάρει ο Μπάρκας.
44’: Σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής αλλά πλάγια του Χριστοδουλόπουλου η μπάλα καταλήγει άουτ.
51’: Μπαλιά του Μοράν (που έχει κάνει φάουλ στον Αγκάνοβιτς που δεν καταλογίζεται) στον Μασούντ που βγαίνει μόνος (οι παίκτες της ΑΕΛ σταμάτησαν αφού υπέθεσαν ότι ο διαιτητής θα σφυρίξει το εμφανέστατο φάουλ) προ του Μπόζοβιτς που κάνει το 0-1 παρά την προσπάθεια του Μαυροβούνιου τερματοφύλακα της ΑΕΛ.
54’: Σουτ του Ντέλετιτς λίγο μέσα από τη μεγάλη περιοχή μπλοκάρει ο Μπάρκας.
56’: Ο Λαμπρόπουλος ανατρέπει τον Ναζλίδη καθαρά και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι.
57’: Το εκτελεί ο Ναζλίδης και κάνει το 1-1.
63’: Σέντρα από δεξιά του Ζίζιτς η μπάλα φθάνει στον Ναζλίδη που σουτάρει στο οριζόντιο δοκάρι και αποκρούει στη συνέχεια ο Μπάρκας σε κόρνερ.
68’: Σουτ του Μπακασέτα από το ύψος της μεγάλης περιοχής η μπάλα καταλήγει άουτ.
72’: Μπαλιά του Μοράν στον Χριστοδουλόπουλο που μέσα από τη μεγάλη περιοχή αλλά πλάγια σουτάρει άουτ.
75’: Από πλάγια ο Χριστοδουλόπουλος σουτάρει στο δεξί κάθετο δοκάρι και στη συνέχεια με το σώμα ο Μασούντ προσπαθεί να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα αλλά προλαβαίνει ο Μασούρας και αποκρούει.
85’: Σουτ του Μασούντ από καλή θέση αποκρούει ο Μπόζοβιτς με το δεξί του πόδι.
88’: Σουτ του Μπακασέτα μέσα από τη μεγάλη περιοχή μπλοκάρει ο Μπόζοβιτς.
90’+2: Ο Λεοζίνιο δίνει την μπάλα στον Κριζμάν που ξεπερνάει τον Γκάλο και από τα πλάγια σουτάρει διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

 

Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ
Από την ΑΕΛ δεν υπάρχει παίκτης που να είχε χαμηλή απόδοση... Ο Μπόζοβιτς ήταν εκπληκτικός και σταθερός, στο γκολ δεν φταίει. Ο Μασούρας πήγε καλά στη δεξιά πλευρά, ο Γουάλας αριστερά είχε πρόβλημα με τον Χριστοδουλόπουλο. Μια φορά νικήθηκε ο τεράστιος Ζίζιτς ενώ ο Γκόλιας σταθερός. Αυτό το δίδυμο δεν αλλάζει...
Ο Φατιόν πολύ καλός παρότι δέχθηκε πολύ νωρίς κίτρινη κάρτα. Ο Μιλοσάβλειβτς πήγε περίφημα ενώ ο Κριζμάν πέτυχε το νικητήριο τέρμα. Ο Αγκάνοβις απλά πάλαιψε αλλά ο αντικαταστάτης του Λεοζίνιο έκλεψε την παράσταση με την πάσα στο δεύτερο γκολ.
Ο Ντέλετιτς σούπερ για μια ακόμα φορά, ενώ ο Ναζλίδης απλά ο κορυφαίος της ΑΕΛ. Κάνει τη διαφορά.
Γιοβάνοβιτς και Χούμπτσεφ έπαιξαν λίγο και δεν κρίνονται.
Από την ΑΕΚ καλύτεροι οι: Χριστοδουλόπουλος, Μπακάκης, Μπάρκας.

 

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Για τον κ. Ζαχαριάδη τα είπαμε. Έδειξε κίτρινες κάρτες στους Λαμπρόπουλο, Φατιόν (συμπλήρωσε τέσσερις και χάνει τον επαναληπτικό), Βράνιες, Ναζλίδη, Μιλοσάβλιεβιτς, Γουάλας, Μασούντ, Χριστοδουλόπουλο.
Ο βοηθός Δημητριάδης καλός ενώ ο Μερκενίδης έκανε λάθη σε βάρος της ΑΕΛ αφού δεν υπέδειξε οφσάιντ στο γκολ αλλά και σε μια φάση που έφυγε λίγο αργότερα ο Χριστοδουλόπουλος. Πολλά λάθη πώς να τον δικαιολογήσεις;
Και ρωτάμε με δεδομένο ότι υπήρχαν και επιπρόσθετοι διαιτητές ο Μάνταλος με τον Θάνο, πόσοι πρέπει να παίξουν για να μην γίνουν λάθη. Σε λίγο οι διαιτητές θα φθάνουν τον αριθμό των ποδοσφαιριστών... Και πάλι θα κάνουν λάθη... Ανθρώπινα ή όχι κανείς δεν ξέρει να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα.

 

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΑΕΛ (Ράτκο Ντόστανιτς): Μπόζοβιτς, Μασούρας, Γκόλιας Ζίζιτς, Γουάλας, Φατιόν, Μιλοσάβλιεβιτς (90’ Γιοβάνοβιτς), Ντέλετιτς, Ναζλίδης (86’ Χούμπτσεφ), Αγκάνοβιτς (81’ Λεοζίνιο), Κριζμάν.
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Χουλτ (79’ Γκάλο), Μοράν, Αϊντάρεβιτς, Μπακάκης, Χριστοδουλόπουλος, Μασούντ, Μπακασέτας, Κλωναρίδης (68’ Γαλανόπουλος).

 

Ρεπορτάζ: Σωτ. Κέλλας
Φωτ.: Λεων Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass