Γ. Βασιλειάδης: «Τέλος στα κλειστά κονκλάβια»

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2018 22:46

«Η κατάσταση στον Ελληνικό αθλητισμό είναι πολύ δύσκολη, αποτέλεσμα μιας στρεβλής διαδικασίας ανάπτυξης του αθλητικού μοντέλου στη χώρα. Οι εποχές που οι λύσεις σχεδιάζονταν από κλειστά κονκλάβια, αποκομμένα από την κοινωνία, κάνοντας παρεμβάσεις που

είχε ο κάθε υπουργός ή η κάθε πεφωτισμένη πολιτική ηγεσία στο μυαλό της χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, δημιουργώντας κουφάρια κολυμβητηρίων, κλειστών γυμναστηρίων όπως από το μεγάλο πρόγραμμα Ελλάδα 2004, πέρασε».
Με τα παραπάνω λόγια ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιελιάδης, κατά την ομιλία του στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, σκιαγράφησε το τοπίο στον Ελληνικό αθλητισμό.
Ο κ. Βασιλειάδης μιλώντας σε αθλητικούς φορείς, συλλόγους και παράγοντες του νομού αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Υπουργείου στις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και στις αλλαγές που θα λάβουν άμεσα χώρα στο θεσμικό πλαίσιο, τόσο στο επαγγελματικό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
«Είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε λύση για την επόμενη ημέρα. Εάν θέλουμε να πούμε ότι έχουμε μία καλύτερη προοπτική σαν χώρα, εάν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα βγαίνοντας από τη μνημονιακή καταχνιά να αρπάξουμε την ευκαιρία και να δομήσουμε ένα κανονικό κράτος, θα πρέπει να αλλάξει ο βασικός τρόπος λειτουργίας και οι βασικές δομές που λειτουργεί η κεντρική κυβέρνηση» επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν ωστόσο πολλά εμπόδια. Δεν έχουμε ΕΣΠΑ, γιατί αυτοί που έκαναν τον σχεδιασμό, την προηγούμενη περίοδο, εξαίρεσαν από τις Ευρωπαϊκές δράσεις το Υπουργείο Αθλητισμού και τη ΓΓΑ. Όμως με καλή συνεργασία φτιάχνουμε προγράμματα όπως το πρόγραμμα με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων. Είναι αθλητικό έργο αλλά το περνάμε στους Δήμους κι έτσι μπορούμε να έχουμε χρηματοδότηση, έστω και περιορισμένη.
Δεν έχουμε πλέον τον αιμοδότη του Ελληνικού αθλητισμού, γιατί όσοι διαπραγματεύτηκαν την πώληση του ΟΠΑΠ δεν σκέφτηκαν να βάλουν μέσα έναν όρο για να υπάρχει μία χρηματοδοτική ροή προς τον Ελληνικό αθλητισμό.
Υπάρχει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της ΓΓΑ, μέσα στο οποίο και με τη συνεργασία των Δήμων αλλά και με τις Περιφέρειες, που πρέπει να αντιληφθούν πλέον ότι είμαστε στην ίδια πλευρά, κάνουμε τις μεγαλύτερες δυνατές παρεμβάσεις σε μία διαφορετική φιλοσοφία. Έχουμε αφήσει πίσω τη λογική των φαραονικών εγκαταστάσεων που μόλις κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας δημιουργούν μία μαύρη τρύπα σε έναν δήμο που θα πρέπει να τις συντηρήσει.
Επιλέξαμε λοιπόν να δούμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, να δούμε τι προβλήματα έχουν και να κάνουμε συνολικές παρεμβάσεις σ’ αυτές. Να διορθώσουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, να τις βάλουμε να λειτουργούν νόμιμα να σταματήσουμε το καθεστώς το συνεχών νομοθετικών παρατάσεων στις αδειοδοτήσεις.
Με τον νέο νόμο για την κατηγοριοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων βάζουμε όλους προ των ευθυνών τους.
Δώσαμε τα χρήματα που υπολείπονταν 400.000 ευρώ για να λειτουργήσει το κολυμβητήριο, φτιάξαμε γήπεδα μαζικού αθλητισμού στον Δ. Τεμπών και θα φτιάξουμε ένα ακόμα έργο στο Μακρυχώρι (γήπεδο 5x5). Στον Δήμο Τυρνάβου υπάρχει ένα κουφάρι από το 2005, ένα κολυμβητήριο αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω, αλλά θα φτιάξουμε το γήπεδο στον Αμπελώνα.
Στη Λάρισα το πρώτο που πρέπει άμεσα να γίνει και θα το ανακοινώσουμε επίσημα είναι το κλειστό προπονητήριο στο ξερό βοηθητικό γήπεδο του Αλκαζάρ. Το μεγάλο αγκάθι είναι το Αλκαζάρ. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ. Μετά τη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη αποφασίσαμε να τρέξει αυτός το πρώτο στάδιο της μελέτης, γιατί ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν στατικές μελέτες.
Επίσης στη συνάντηση με τον δήμαρχο Λαρισαίων ένα από τα θέματα που θα θέσω είναι αυτό που μου είπε η ΕΠΣΛ, να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημά της που είναι η δημιουργία ποδοσφαιρικού κέντρου δίπλα στο κολυμβητήριο της Ν. Πολιτείας».
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Τρεις άμεσες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του ελληνικού αθλητισμού ανακοίνωσε ο κ. υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδης. Όπως τόνισε «η μία αφορά τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ΕΕΑ. Θέλουμε να σταματήσει αυτός ο τραγέλαφος των διαφόρων απατεώνων που εμφανίζονται στον επαγγελματικό αθλητισμό, που παίζουν με την ιστορία μιας ομάδας και μετά εξαφανίζονται αφού έχουν διαλύσει τα πάντα. Θα κάνουμε μία σοβαρή επιτροπή, με σοβαρά δικαιώματα, με σοβαρά εργαλεία για να μπορεί να κάνει έλεγχο και η οποία θα κρίνεται από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικότερα στους προπονητές. Θα δίδεται η δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα σε όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε επίπεδο προπονητικής, αλλά με αυστηρούς όρους, με καθαρές δομές και ταυτόχρονα με διαφανείς διαδικασίες εξέλιξης, αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν οι σχολές προπονητών της ΓΓΑ, μεταφέροντας τις σχολές στα πανεπιστήμια, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Τέλος, επειδή δεν μπορούμε να ανεχτούμε όλοι αυτοί που έκαναν το πάρτι όλα αυτά τα χρόνια να έρχονται σήμερα και να κουνάνε το δάκτυλο, δίνουμε τη δυνατότητα και την υποχρέωση ελέγχου στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τα πορίσματα του οποίου δεν μπορούν να πάνε στο αρχείο».

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass