Τουρκική απειλή στο Αιγαίο με πρόσχημα τους πρόσφυγες

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2016 8:13

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Εξαιρετική ανησυχία προκαλεί η τελική συναίνεση της κυβέρνησης Τσίπρα στην ανάληψη από το ΝΑΤΟ δράσης στο Αιγαίο αναφορικά με το προσφυγικό. Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και της ζήτησε διευκρινίσεις για την κοινή πρόταση Γερμανίας και Τουρκίας που έγινε τη Δευτέρα περί συνδρομής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε απολύτως σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε σχέση με το προσφυγικό θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα...". Αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Δεν χρειάστηκαν παρά μόλις 24 ώρες για να αλλάξει επί τα χείρω η θέση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάζοντας την "Αυγή" της Πέμπτης, είδαμε τις ακόλουθες δηλώσεις ανώνυμου "παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης "Τα πλοία της Ελλάδας θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές"!

Από εκεί δηλαδή που η κυβερνητική θέση ήταν "αποκλειστικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα", μόλις πέρασε μια μέρα έγινε... "παντού"!

Ο ίδιος παράγοντας μάλιστα δήλωσε στην "Αυγή" ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βλέπει με "θετικό τρόπο" την παρουσία των νατοϊκών πλοίων.

ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η τουρκογερμανική κοινή πρόταση αφορά μια νατοϊκή ναυτική δύναμη με την ονομασία SNMG 2, η οποία ήδη περιπολεί στη Μεσόγειο και αποτελείται από τέσσαρα πολεμικά πλοία της Γερμανίας, του Καναδά, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

"Πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη μας το αίτημα της Τουρκίας και άλλων συμμάχων και να εξετάσουμε τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να βοηθήσει" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Νορβηγός Γκας Στόλινμπεργκ.

Ενθουσιωδώς υποστήριξε την πρόταση και η Κομισιόν, αποδεικνύοντας ότι είχε υπάρξει παρασκήνιο και ότι "κόλπο ήτανε στημένο", η υποβολή από την

Τουρκία και τη Γερμανία της πρότασης αυτής.

"Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θεωρείται επευκταία από την Ελλάδα, καθώς θα μπορούσε να αναδειχθεί σε θρυαλλίδα ανακίνησης όλων των ζητημάτων, τα οποία κατά καιρούς θέτει στο Αιγαίο η Αγκυρα - από τις γκρίζες ζώνες μέχρι και την αποστρατικοποίηση νήσων (π.χ. Λήμνος) έγραφε την Τετάρτη χαρακτηριστικά η "Καθημερινή".

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τη διοίκηση, της ναυτικής νατοϊκής δύναμης SNMG 2 ασκεί σήμερα η Γερμανία. Η θητεία της όμως λήγει πολύ σύντομα και τη διοίκηση θα αναλάβει η... Τουρκία! Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.

Είναι ποτέ δυνατόν να αποκλείσει η Ελλάδα από την πλεύση στα ελληνικά χωρικά ύδατα τον διοικητή της δύναμης του ΝΑΤΟ; Πολύ δύσκολο μας φαίνεται. Στην αντίθετη περίπτωση όμως σαφώς και θα ανακινήσει η Τουρκία όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, να μην έχουμε αυταπάτες.

Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ θέλει να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως πρόσχημα για να μπορέσει να κάνει αισθητή την παρουσία του στα τουρκοσυριακά σύνορα, καθώς η πολεμική πρόσβαση της Ρωσίας υπέρ του Ασαντ στη Συρία απειλεί να ανατρέψει τις ισορροπίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Με την ανατροπή του Ασαντ, οι Αμερικανοί ήθελαν να υποδουλώσουν, κατά το πρότυπο του Ιράκ και της Λιβύης, όχι μόνο τη Συρία, αλλά και τον Λίβανο, ολοκληρώνοντας την επιβολή τους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Αν όμως δεν ανατρέψουν οι ΗΠΑ τον Ασαντ, η Χεζμπολάχ θα παραμείνει πανίσχυρη στον Λίβανο, χώρια που η ίδια η Συρία θα συνεχίζει να αποτελεί πόλο αντίστασης στα αμερικανικά σχέδια.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ελληνική πλευρά υπάρχουν σκέψεις να προταθεί στο ΝΑΤΟ όχι να παρέμβει στο Αιγαίο, αλλά να στείλει χερσαίες δυνάμεις στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία ώστε να τα κλείσουν ερμητικά.

Εννοείται ότι υπό το πρίσμα της σύντομης προηγούμενης ανάλυσης, αυτή η πρόταση δεν πρόκειται να αφεθεί ποτέ να υποβληθεί, αφού αντίκειται στα αμερικανικά σχέδια αξιοποίησης των τζιχαντιστών προκειμένου να ανατραπεί το καθεστώς του Ασαντ και να ελεγχθεί πλήρως η Μέση Ανατολή από τις ΗΠΑ.

ΜΑΤΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ

Για να αποτρέψει το εκ νέου φούντωμα των ελληνοτουρκικών διαφορών με αφορμή το προσφυγικό, η Αθήνα έχει προτείνει να παραμείνει διοικητής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης SNMG2 η Γερμανία και να μην αναλάβουν τη διοίκηση της ναυτικής αυτής δύναμης ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία. Η πρόταση αυτή αποκλείεται να γίνει δεκτή.

Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έθεσε την Τετάρτη στο συμβούλιο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την πρόταση για να ενεργεί η Frontex με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ μόνο στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και όσοι πρόσφυγες ή μετανάστες διασώζονται από τη δύναη αυτή να επαναπροωθούνται από το ΝΑΤΟ στα τουρκικά παράλια. Περιττό να τονιστεί πως ούτε η πρόταση αυτή πρόκειται να γίνει δεκτή.

Παράλληλα, η επιτροπή των μόνιμων εκπροσώπων των 28 κρατών της ΕΕ υιοθέτησε την πρόταση της Κομισιόν για την τρίμηνη προθεσμία που δίνεται στην Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις που θα της κάνει στο προσφυγικό η Κομισιόν κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΥΣΦΟΡΟΥΝ

Οι Γερμανοί δεν ενθουσιάστηκαν φυσικά με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, την οποία πρότεινε η Τουρκία και αποδέχθηκαν οι ίδιοι ώστε να την προβάλουν ως κοινή πρόταση, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τη Δευτέρα βρισκόταν στο Βερολίνο και συναντήθηκε με την Ανγκελα Μέρκελ, μίλησε για "περιπολίες και επιτήρηση στο Αιγαίο". Αντιθέτως, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για "αστυνόμευση" των τουρκικών ακτών και στήριξη του ΝΑΤΟ στη Frontex και την τουρκική ακτοφυλακή" ώστε να μην εξοργίσει υπέρμετρα την Αθήνα.

Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έκανε λόγο για έναν "πιθανό υποστηρικτικό ρόλο" και όχι για "ανεξάρτητο" ρόλο του ΝΑΤΟ στην καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Την ίδια μέρα, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. "Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον έλεγχο της προσφυγικής μετανάστευσης" υπογράμμισε.

Και πάλι την Τετάρτη, στο θέμα παρενέβη και ο εκπρόσωπος του Στάινμαγερ, ο Μάρτιν Σέφερ: "Το θέμα είναι η διάθεση εκ μέρους του ΝΑΤΟ, εικόνων της κατάστασης, οι οποίες θα καταστήσουν δυνατή μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας των διακινητών" δήλωσε.

Δεν παρέλειψε βέβαια να ρίξει και μια "μπηχτή" εναντίον της χώρας μας, αν και δεν την ανέφερε: "Αυτό μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από το ερώτημα σε ποια χωρικά ύδατα βρίσκεται κάτι" είπε.

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

Οι προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης έγιναν φανερές με ένα επεισόδιο στα Ιμια, το οποίο παρέμενε άγνωστο στην κοινή γνώμη μέχρι που την περασμένη Κυριακή το αποκάλυψε η "Καθημερινή¨,

Το πρωί της 14ης Αυγούστου 2015, το γραφείο Καλύμνου του Λιμενικού δέχεται τηλεφώνημα από κινητό εκ μέρους 27 Σύρων προσφύγων που οι Τούρκοι δουλέμποροι τους έχουν αποβιβάσει στα Ιμια. Τα ελληνικά ραντάρ καταγράφουν κινήσεις γύρω από τη βραχονησίδα.

Το ελληνικό λιμενικό σπεύδει στα Ιμια. Σχεδόν ταυτόχρονα φτάνουν και Τούρκοι λιμενικοί. Ολοι - και οι Ελληνες και οι Τούρκοι - είναι ένοπλοι και ένοπλοι αποβιβάζονται στη βραχονησίδα. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει.

Διπλωματική πηγή δηλώνει στην εφημερίδα ότι "υπήρξε σωματική επαφή" μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων λιμενικών - σπρώχτηκαν δηλαδή ή έπαιξαν μπουνιές, δεν διευκρινίζεται.

Σημαίνει συναγερμός στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ ενημερώνεται αμέσως ο πρωθυπουργός. Είναι φανερό ότι η διαχείριση της κρίσης απαιτεί πρωτίστως πολιτική παρέμβαση. Αν οποιοσδήποτε Ελληνας ή Τούρκος λιμενικός χρησιμοποιήσει το όπλο του, οι συνέπειες ενδέχεται να είναι μοιραίες.

ΑΣΤΑΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το πρωί της 14ης Αυγούστου, λίγες ώρες αργότερα, ψηφίζεται το "Μνημόνιο Τσίπρα" στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται οριστικά. Η δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβιώσει διαγράφεται όμως αμφίβολη. Ολοι περιμένουν νέες εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι κατά κανένα τρόπο δυνατόν να προβλεφθεί.

Ακόμη ασταθέστερη είναι η κατάσταση στην Τουρκία. Στις εκλογές του Ιουνίου ο Ερντογάν έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία και στην Αγκυρα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Μόνο υπηρεσιακή. Κατά κανένα τρόπο δεν έχουν αποφασιστεί νέες εκλογές, καθώς ο Νταβούτογλου προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και διεξάγει σχετικές συνομιλίες με εκπροσώπους τουρκικών κομμάτων.

Αυτή η πολιτική αστάθεια αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τους Τούρκους στρατηγούς. Είναι προφανές ότι κατ΄ εντολήν της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ αφέθηκαν οι Σύροι πρόσφυγες στα Ιμια από τους Τούρκους δουλέμπορους, οι οποίοι συνεργάζονται με την τουρκική μυστική υπηρεσία.

ΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Στην Αθήνα αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας προτείνουν τη μετάβαση στα Ιμια σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει την πρόταση. Θεωρεί ότι απαιτείται πολιτική διαχείριση και όχι στρατιωτική, έχοντας κατά νου την ταπείνωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη το 1996, όταν είχε μόλις αναλάβει το αξίωμα μετά την απομάκρυνση του άρρωστου Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κρίση αυτή τη φορά διήρκεσε έξι ώρες. Εκτονώνεται λίγες ώρες μετά το μεσημέρι, μετά από πυρετώδεις διπλωματικές επαφές των δύο πλευρών. Ελληνες και Τούρκοι λιμενικοί αποχωρούν από τη διαβόητη βραχονησίδα των Ιμίων. Όλα τελειώνουν.

Λίγο πριν φύγουν όμως από τα Ιμια, οι Τούρκοι λιμενικοί λαμβάνουν εντολή να πάρουν μαζί τους μερικούς Σύρους πρόσφυγες προκειμένου να διασφαλιστεί η τουρκική θέση πως τα Ιμια ανήκουν σε μια "γκρίζα ζώνη" την οποία διεκδικούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία.

Κανένας Σύρος πρόσφυγας δεν θέλει να γυρίσει στην Τουρκία. Όπως έχουμε όμως ήδη γράψει, όλοι οι λιμενικοί πάνω στη βραχονησίδα είναι ένοπλοι. Η προβολή των όπλων προς τους Σύρους πρόσφυγες παραλύει κάθε τους αντίσταση.

Οι πρόσφυγες φεύγουν από τα Ιμια μαζί με τους Τούρκους...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass